Hlavní obsah

Maminka míří na biatlonové MS, dcera na florbalové. Hvězdou je i díky dřině v posilovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí teprve 21 let a už dvakrát si došla pro ocenění Hvězda sezony určené nejlepší české florbalistce očima fanoušků. Vanessa Rebecca Keprtová je zosobněním mladé dravé generace, která by měla od neděle na mistrovství světa v Singapuru přispět k ukončení doby bramborové ženské reprezentace, která už trvá dlouhých deset let.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Vanessa Rebecca Keprtová s trofejí pro hvězdu florbalové sezony.

Článek

Měří 160 cm, ale zdání klame. Keprtová si i se svou drobnou postavou dokáže zjednat respekt, hru má postavenou na kondici a fyzické přípravě. „Něco mám dané geneticky, ale jsou za tím roky tvrdé práce a letní přípravy. Posilovna, výskoky a spousta běhání,“ vyjmenovává.

A tak přípravu ve švédském klubu Mora kombinuje s kondičním plánem od Radka Gwuzdze, jenž se stará o fyzičku hráčů z Mladé Boleslavi.

Jenže právě tělesná schránka ji potrápila, na turnaji Euro Floorball Tour si poranila nohu a nebylo jisté, jestli bude moct do Singapuru odletět. „Vrátila jsem se ze Švédska domů, chodila k našemu fyzioterapeutovi na kontroly a cvičení. Mohla jsem vidět rodinu, což se normálně moc nepoštěstí, a dala jsem se do kupy,“ říká s úlevou.

Rodina je pro dívku, která s florbalem začínala ve středočeských Nehvizdech, velkou oporou. Když je možnost, vyrazí ji osobně podpořit, oba bratři se ostatně florbalu věnují. A ve hře byla varianta podpory i v dalekém Singapuru… „Mamka to chtěla řešit, ale jak se čekalo, jestli vůbec budu schopná odjet, tak z toho sešlo,“ vysvětluje Keprtová.

Přesto její maminka Lenka na jedno mistrovství světa vyrazí, je totiž biatlonovou rozhodčí. „Buď hlídá na střelnici, nebo dojezdové časy, případně rozdává čipy,“ popisuje florbalistka, která bývala v Novém Městě na Moravě také pravidelnou návštěvnicí.

„Měla jsem moc ráda Gábinu Soukalovou, ráda se koukám v telce, ale na mistrovství světa se bohužel nedostanu,“ říká s logickou příčinou v podobě vrcholící sezony ve Švédsku.

Tam jí otevřela cestu vystoupení na MS juniorek a nominace do All Stars Teamu i debut na předloňském mistrovství světa dospělých.

Na severu Evropy obléká dres už druhého klubu a nemá sebemenší důvod nejkvalitnější světovou ligu opouštět. I proto se vrhla na studium švédštiny. „Každý den chodím na kurz, i když je to docela těžký jazyk,“ připouští. Znalosti zužitkuje i v osobním životě, v Moře má přítele Axela, rovněž florbalistu. „Ale zatím se bavíme převážně anglicky,“ usmívá se.

Reklama

Související témata: