„Cyklokros je úžasná cyklistická disciplína, která přináší nezapomenutelné okamžiky, kombinuje rychlost, hbitost, houževnatost, šikovnost a silnou dávku adrenalinu, proto ho milují fanoušci po celém světě,“ zaznělo v úvodu z úst Petra Balogha.

Historie

Mistrovství světa se v České republice koná již pošesté. Poprvé v roce 1972 v Praze, poté v roce 1987 následovala Mladá Boleslav. V roce 2001 se světový šampionát poprvé konal v Táboře a čeští závodníci zaznamenali historický úspěch v podobě šesti medailí. Martin Bína se stal juniorským mistrem světa, Češi ještě přidali tři stříbra a dva bronzy.

V roce 2010 hostil Tábor cyklokrosové mistrovství světa podruhé a naši reprezentanti vybojovali dvě zlaté medaile. Mistrem světa v kategorii muži elite se stal Zdeněk Štybar a v kategorii juniorů Tomáš Paprstka.

Při třetím konání mistrovství světa v Táboře v roce 2015 jsme bohužel vyšli medailově naprázdno. Celkově čeští reprezentanti získali na mistrovství světa konaných v České republice, potažmo Československu dvanáct cenných kovů, z toho hned osm v Táboře.

„Po famózním sportovním úspěchu v roce 2001 se podařilo v Táboře vybudovat sportovní areál Komora. Národní cyklokrosový stadion nám závidí celý cyklokrosový svět. To hrálo při naší kandidatuře rozhodující roli v rozhodování pořadatelství. Rád bych při této příležitosti připomněl jedno jméno - dlouholetý funkcionář UCI Vladimír Holeček, který významně přispěl ke všem táborským kandidaturám,“ uvedl Petr Balogh.

tiskovakonferenceMStabor-75.jpg

Představení tratě

Významné body táborské tratě jsou pojmenovány po velikánech českého cyklokrosu. Diváci mají možnost se seznámit se sektory - Fišerova šikmá plocha, Šimůnkova zatáčka, Štybarova šikana, Dlaskovy schody, Švýcarsko, překážky u Sv. Anny a Abeelova zatáčka.

Nově došlo ke křížení tratě, na ploše areálu budou k dispozici tři velkokapacitní stany pro diváky a tři velkoplošné obrazovky. Chybět nebude velká expo zóna partnerů MS, tribuna pro diváky v cílové rovince a nově postavená dvousetmetrová pyramidová tribuna u překážek. „Cílem je vytvořit ďábelskou atmosféru, která požene české závodníky vpřed. Proto vyzýváme všechny fanoušky cyklokrosu, aby si s sebou vzali bubny, píšťalky, trumpety, řehtačky a samozřejmě české vlajky,“ žádá Balogh fanoušky.  

loading...

Doprava

Na tiskovou konferenci dorazili hosté a novináři do Bike & Ski Radotín vlakem. „Je to proto, že se České dráhy staly oficiálním dopravcem světového šampionátu. Věřím, že nám pomohou řešit dopravní situaci tím, že rychlíky budou v době konání šampionátu zastavovat na zastávce Čápův Dvůr v blízkosti místa konání. Jízdní řády zveřejníme na našem webu,“ vysvětlil Balogh.