Ostravská smečařka Petra Kojdová blokuje míč, který míří na její stranu přes...

Ostravská smečařka Petra Kojdová blokuje míč, který míří na její stranu přes frýdecko-místeckou nahrávačku Kláru Dvořáčkovou. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

V našem týmu je vítězná mentalita, říká ostravská smečařka Kojdová

  • 1
Konečně jsem doma. Je to příjemné. Smečařka Petra Kojdová si pochvaluje návrat do volejbalového týmu TJ Ostrava. „S holkama jsme si hned sedly,“ usmála se někdejší reprezentantka, která je oporou ostravského družstva, sedmou nejvíce bodující hráčkou extraligy.

Do Ostravy se odchovankyně Frýdku-Místku vrátila po šesti letech, během nichž prošla francouzským Vandouvre Nancy, Prostějovem, maďarským UTE Budapešť a Duklou Liberec, s níž si zahrála i Ligu mistryň.

Kde se jí líbilo nejvíce? „V Budapešti. Tamější klub mi dost připomínal Ostravu tím, jak byl takový rodinný, měli jsme skvělé fanoušky. A k tomu Budapešť je nádherné město.“

Po šesti letech má v Ostravě úplně jiné spoluhráčky. „Ale se všemi jsem se už dříve znala od vidění,“ podotkla. „K tomu jsem s Terkou Slavíkovou hrála v Prostějově a s Péťou Kašparovou ještě v mládeži ve Frýdku-Místku.“

Uznává, že ostravské družstvo je hodně mladé. „Holky jsou však šikovné, na trénincích se hodně snaží. Baví mě to s nimi, že jsou takové dravé.“ A co říká tomu, že Ostravanky se rozhodly odehrát tuto sezonu bez cizinek?

„Líbí se mi, že se klub snaží dávat spoustu prostoru svým odchovankyním a mladým hráčkám. Je to fajn pro budoucnost celého českého volejbalu,“ řekla třicetiletá Petra Kojdová.

Sestry Kojdovy se v klubech většinou střídaly

Do Ostravy se vrátila dva roky po tom, co tam její o dva roky starší sestra Helena ukončila hráčskou kariéru. Zajímavé je, že Petra přišla do Olomouce a pak poprvé do Ostravy hned poté, co odtamtud odešla Helena... Spolu si zahrály jen v začátcích v Sokole Frýdek-Místek.

Nemrzí Petru, že více nebyly spolu? „Mrzí. Ještě jsme se chtěly sejít v Ostravě, ale nevyšlo nám to. A nemohu říct bohužel, protože mám dvě super neteře,“ usmála se „teta“ Petra.

Ostravanky v sobotu od 17.00 čeká derby ve Frýdku-Místku. Po jedenácti kolech jsou páté, zatímco sokolky desáté.

„Určitě ale chceme bojovat o medaile,“ prohlásila Petra Kojdová. „Věřím nám. Cíle musejí být vždy nejvyšší, bez toho nemůžete sport dělat.“

Smečařka střídá volejbal s prací

Ostatně Kojdová byla ve svých předchozích klubech zvyklá rvát se o nejvyšší příčky. Odmítá však, že by musela do ostravského družstva vnášet vítěznou mentalitu.

„Ta tady byla vždycky,“ prohlásila. „Všechny soupeřky, které k nám jedou, ví, že Ostrava dokáže zápasy otáčet, že máme skvělé fanoušky. Tady se každému hraje nepříjemně.“ Sama to poznala v předchozí sezoně s Libercem... „Přesně tak,“ potvrdila. Silnou stránku týmu vidí v mladické dravosti. „A chceme se opírat o kvalitní servis. Do poslední chvíle nevzdáme žádný zápas, jak jsme to ukázaly hned v prvním kole ve Šternberku, kde jsme prohrávaly už 0:2 na sety, ale stav otočily.“

Petra Kojdová už ale nežije jen volejbalem. Na poloviční úvazek je zubní laborantkou na poliklinice ve Frýdku-Místku.

„Mám skvělé kolegyně, které mi vycházejí vstříc. Čas v práci si mohu určovat podle svých potřeb, takže většinou nevynechám žádný trénink. Je to pro mě vedle volejbalu také rozptýlení,“ pochvaluje si.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž