Samantha Flom

a 29. 11. 2023

Prezident Biden obdržel od svého bratra „splátku půjčky“ ve výši 40 000 dolarů z prostředků společnosti vlastněné Čínou, tvrdí zpráva republikánů

Bankovní záznamy a další dokumenty naznačují, že platba ve výši 40 000 dolarů, kterou prezident Joe Biden obdržel v roce 2017 od svého bratra, mohla pocházet od čínské firmy a procházela řadou subjektů Bidenovy rodiny, jak vyplývá ze zprávy, kterou sestavil republikány vedený sněmovní výbor pro dohled.

Důkazy v memorandu neprokazují nade vší pochybnost, že peníze od čínské firmy byly určeny pro prezidenta Bidena, který byl v té době soukromou osobou a bývalým viceprezidentem. Avšak několik vrstev nepřímých důkazů, včetně textové zprávy od Huntera Bidena jeho čínským spolupracovníkům, v níž se odvolává na jméno svého otce několik dní předtím, než byly peníze převedeny na účet Huntera Bidena, vedlo republikánského předsedu výboru pro dohled, kongresmana Jamese Comera, k obvinění prezidenta Bidena z přijetí zahraničních finančních prostředků.

Bílý dům na žádost o komentář nereagoval. Prezident Biden důrazně popírá, že by měl prospěch z obchodních podniků své rodiny.

Comer, který obvinil prezidenta z přijímání „vypraných čínských peněz“, toto obvinění kvalifikoval tím, že je pravděpodobné, že 40 000 dolarů od Jamese Bidena bylo skutečně splátkou půjčky, jak je uvedeno v poznámkové části osobního šeku.

„Ale i kdyby byl tento šek na 40 000 dolarů splátkou půjčky od Jamese Bidena, stále to ukazuje, jak Joe těžil z toho, že jeho rodina vydělávala na jeho jménu – a to ještě penězi z Číny,“ řekl Comer.

Kongresman Jamie Raskin (Demokrati – Maryland), člen výboru pro dohled, ve svém prohlášení uvedl, že republikáni „neodhalili žádné důkazy o pochybení prezidenta Bidena“.

„Nejnovější obsílky republikánů z výboru jsou komicky zneužitelné svým rozsahem a působností, neboť slepě požadují finanční záznamy soukromých osob za deset let,“ řekl Raskin.

Kromě textové zprávy od Huntera Bidena získal výbor kopie shrnutí rozhovorů FBI se spolupracovníky Huntera Bidena, které podrobně popisují, jak prezidentův syn založil společný subjekt s Gongwen Dongem, spolupracovníkem CEFC, s údajným cílem získat peníze výměnou za vliv, který se pojí se jménem rodiny Bidenových.

Sledujte peníze

Bankovní záznamy ukazují, že všechny účty Bidenovy rodiny, přes které se peníze přesunuly, byly téměř prázdné nebo na nich byly jiné vklady od čínských subjektů, což potvrzuje tvrzení, že 40 000 dolarů tvořily peníze od čínské firmy. Prostředky pak byly přesunuty v řetězci transakcí, než byly smíchány s dalšími vklady. Počáteční převod 5 milionů dolarů od společnosti Northern International Capital, která je spojena s CEFC China Energy, byl uložen na účet společného podniku Huntera Bidena, který byl v den převodu 8. listopadu 2017 prázdný.

Téhož dne Hunter Biden převedl 400 000 dolarů na účet své společnosti Owasco, P. C. Před přijetím tohoto převodu bylo na účtu Owasco, P. C. něco přes 100 832 dolarů, z nichž 100 000 dolarů přišlo o čtyři dny dříve od CEFC Infrastructure Investment. Výbor předtím použil bankovní záznamy, aby dohledal platbu 100 000 USD od společnosti Shanghai Huaxin Group v Číně.

O šest dní později Hunter Biden převedl 150 000 dolarů na účet Lion Hall Group, který patří bratrovi Joea Bidena, Jamesi Bidenovi. Před tímto vkladem bylo na účtu pouze 1 964 USD v jiných prostředcích. O dva týdny později, poté, co James a Sara Bidenovi provedli různé nákupy snižující zůstatek na 115 822 USD, vybrala Sara Bidenová 50 000 USD a uložila peníze na svůj osobní účet.

Před vkladem bylo na osobním účtu Jamese a Sary Bidenových 46 USD. Po vkladu a předtím, než Sara Bidenová vypsala šek na 40 000 USD pro Joea Bidena, nebyly provedeny žádné další vklady.

Transakce, kterou výbor podrobně popsal, souvisí s neúspěšným podnikem mezi Hunterem Bidenem, panem Bobulinskim a dalšími společníky, který byl v jednu chvíli upraven tak, aby zahrnoval desetiprocentní podíl Huntera Bidena určený pro „velkého chlapa“. Hunter Biden nakonec od tohoto podniku upustil a založil vlastní subjekt, který měl přijímat převody od firmy napojené na CEFC.

Nové odhalení následuje po oznámení Výboru pro dohled z 20. října, že po přezkoumání vyžádaných bankovních záznamů našel důkazy o přímé platbě 200 000 dolarů prezidentu Bidenovi od jeho bratra Jamese Bidena.

Prezident uvedl, že platba, která byla provedena ve stejný den, kdy jeho bratr obdržel 200 000 dolarů od krachujícího provozovatele nemocnice Americore, byla splátkou půjčky.

Ve všech případech tohoto řetězce tvořily převedené prostředky všechny nebo téměř všechny prostředky na každém účtu, což naznačuje, že šek na 40 000 USD pocházel z počáteční platby ve výši 5 milionů USD.

„Pravděpodobné popření“

Comer uvedl, že je „pravděpodobné“, že peníze byly ve skutečnosti splátkou půjčky. Kongresman poznamenal, že prezidentův bratr a švagrová by neměli peníze na vypsání šeku, kdyby nebylo původního převodu od společnosti Northern International Capital.

V rozhovoru s FBI (pdf) bývalý obchodní partner rodiny Bidenových Tony Bobulinski uvedl, že Hunter Biden a jeho strýc vykonávali práci pro CEFC ještě v době, kdy byl prezident Biden viceprezidentem.

Dne 2. května 2017 se Tony Bobulinski, obchodní partner Huntera Bidena, setkal s Joem, Jamesem a Hunterem Bidenovými, jak vyplývá ze shrnutí výslechu pana Bobulinského, které vypracovala FBI. Po schůzce Bobulinski přednesl své obavy ohledně zapojení Joea Bidena do obchodů Jamese Bidena, který reagoval „věrohodným popřením“.

Prezident, který v současné době čelí vyšetřování impeachmentu, tvrdí, že o obchodních záležitostech svých rodinných příslušníků nevěděl a nebyl do nich nijak zapojen.

„Tím, že Joe Biden přijal finanční prostředky od společnosti napojené na KS Číny, která chtěla prosazovat své zájmy, se vystavil budoucímu vydírání a upřednostnil své vlastní touhy po penězích před zájmy Ameriky,“ řekl Comer.

Poté, co výbor zveřejnil svá zjištění týkající se platby 200 000 dolarů, označil Ian Sams, mluvčí Bílého domu pro dohled a vyšetřování, toto oznámení za „odvedení pozornosti“ od potíží republikánů při volbě předsedy Sněmovny reprezentantů.

„Poté, co se prohrabali tisíci stránkami bankovních záznamů soukromé osoby, opět neobjevili žádný důkaz o pochybení prezidenta Bidena – a to proto, že žádný neexistuje,“ dodal Sams v rozhovoru pro CBS News.

Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že většina (68 %) Američanů se domnívá, že prezident Biden jednal v souvislosti se zahraničními obchodními záležitostmi svých rodinných příslušníků buď nezákonně, nebo neeticky, ačkoli většina demokratů (58 %) se domnívá, že se ničeho špatného nedopustil.

Na této zprávě se podíleli Joseph Lord, Tom Ozimek a Ivan Pentchoukov.

Tento článek byl původně publikován v rámci americké edice Epoch Times

Související články

Přečtěte si také

Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?
Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?

Kdybych na Slovensku nežil, po pouhé půlhodině sledování médií bych získal dojem, že Slováci mezi sebou bojují v ulicích. Ano, společnost je polarizovaná, ale o nic více než česká, americká či německá. Nicméně...

„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS
„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS

Kovanda se domnívá, že vláda nesplnila svůj slib, když podle něj slibovala voličům, že začne šetřit na státě, a ne na lidech. Kritizuje ODS z odklonu od pravice.

„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali
„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali

Manželé, kteří vložili kus ze sebe do rodiny i okolí, se podělili o svůj příběh a recept na manželství v době, kdy rozvodovost a obavy ze sňatku či založení rodiny podkopávají tradiční uspořádání.

Potíže se světovou vládou
Potíže se světovou vládou

Jinými slovy, stejně jako všechny vládní akce by výsledky světové vlády skončily opakem slibovaného: ne mírem, ale válkou, ne prosperitou, ale chudobou, ne zdravím, ale nemocemi, ne lepším, ale horším životním prostředím.

Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem
Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem

Obří nároky cloud computingu zatěžují rozvodnou síť a mohou v budoucnu vést až k výpadkům proudu.