Na hraní se prostě musí přijít. Bez energie lidí by to nešlo, říká kapelník BigBandu Jiřího Pavlíka

29. listopad 2023

Pozveme vás na vánoční koncerty, které chystá vynikající hradecký muzikant a kapelník Jiří Pavlík se všemi svými tělesy a kapelami. Vánoční koncert s Petrem Sovičem a Gramofonem v Klicperově divadle v Hradci Králové, Česko zpívá koledy, vystoupení v Country klubu Lucie a pak tradiční velký Vánoční swingový koncert BigBandu Jiřího Pavlíka v Petrof Gallery.

Máš rád tohle předvánoční období, kdy je toho hraní vždy trošku víc?
Jeden můj přítel z Holandska mě naučil krásnou formulaci: pozitivní stres. A pro mne je tedy listopad tím, jak je zaplněn kalendář spoustou akcí, obdobím nádherných projektů, skvělého hraní a pozitivního stresu, který nás motivuje k tomu, dojít až k Adventu a k Vánocům. A těšit se z toho, co je vše za námi a vyhlížet to nové v dalším roce.

Jiří Pavlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mně se třeba líbí, že vánoční koledy a písně všeobecně muzikanti nahrávají v létě. Aby se to stihlo do Vánoc. Také jsi to někdy zažil?
Zažil jsem to tak. A když to otočím, tak pravdou je, že teď hrajeme předvánoční, adventní repertoáry, připravujeme vánoční koncerty, ale hlavou mi již běží to všechno, co budeme příští rok v létě dělat. Takže já už teď dělám na dramaturgii a pořadech pro léto příštího roku.

Připravujeme teď vánoční koncerty, ale hlavou mi již běží dramaturgie a všechno, co budeme příští rok v létě dělat a hrát.
Jiří Pavlík, muzikant a kapelník BigBandu Jiřího Pavlíka

Tak co všechno budete v příštím roce dělat?
Příští rok bude nádherný, je rokem české hudby. Takže určitě i pro náš big band to bude výzva. Udělat tradiční český repertoár, který je velmi bohatý i pro velkou swingovou kapelu. Moc se také těším na 100. výročí narození Jiřího Šlitra, rychnovského rodáka. V lednu se sejdeme s Kulturou Rychnov nad Kněžnou a budeme připravovat pořad o Jiřím Šlitrovi v rámci Festivalu Jiřího Šlitra. Budeme se také podílet na dalším ročníku Svátku hudby, kde jsme v minulém roce zavedli krásnou tradici, Smiřické svátky hudby podporují mladé talenty. Budeme tam dodávat děti ze základních uměleckých škol napříč celou republikou, které přijedou zahrát do tohoto nádherného prostoru v kapli Zjevení Páně ve Smiřicích. To je moc krásný projekt.

Čtěte také

Nedávno jsme se spolu potkali při jedné smutné události, kdy jsme se loučili s kapelníkem Jiřím Hasalem, velkou hudební a swingovou osobností. On tě toho hodně naučil, viď?
Pan Hasal na mě měl veliký otisk a v mém životě mnoho znamenal. Shodou okolností to byl také můj první zaměstnavatel, protože mé první angažmá bylo v Základní umělecké škole Habrmannova jako učitel, kde on tenkrát působil v roli zástupce vedle ředitele pana Jaroslava Menzela, také výborného muzika. Nelze nevzpomenout na to, že od mých 18 let mě Jirka provázel jako kapelník ve svém vyhlášeném J. H. Septetu, který hrával v hradecké Palmové zahradě a který mi pak o 12 let později předal a přejmenovali jej na Stop Time Band a pokračujeme v jeho tradici. Tedy co dnes s muzikanty hraji, by nebylo bez Jirky Hasala.

BigBand Jiřího Pavlíka

A jeho jméno bude opět náplní našich aktivit na jaře příštího roku, protože připravujeme koncert Pocta Jiřímu Hasalovi, zatím s pracovním názvem Vzpomínky nám zůstanou. Je mi velkým potěšením, že náš kolega, muzikant a současný ředitel Filharmonie Hradec Králové Vladimír Šrámek nás oslovil s tím, že by tento koncert měl být připravován pro sál filharmonie. Ve spolupráci se současným kapelníkem J. H. Big Bandu Radkem Škeříkem a šéfem kapely Radkem Círmanem chystáme tento koncert na duben příštího roku.

Na jakou radu pana Hasala nikdy nezapomeneš? On byl velmi vtipný.
Musím říct, že spousta jeho pouček a životních postřehů je na hranici břitkého humoru. Ale vzpomínám si, že se vždy velice odpovědně stavěl k jakémukoliv hraní a k přípravě. Říkal v jisté nadsázce, že na hraní se prostě musí přijít, slovo se musí dodržet a slovo muzikanta má velkou váhu. Říkal takový bonmot, že z hraní omlouvá pouze vlastní smrt. A je pravda, že jsme mnohokrát zažili nepohodu a různé zdravotní indispozice. Pan kapelník ale byl vždy, jak on říkal, na značkách a připraven. Vždy se koncert odehrál. A mnohdy na něm nebylo vidět, že má jisté zdravotní komplikace a starosti, na pódiu se pokaždé snažil a byl v tomto dokonalý a nám všem příkladem. A nikdy se nebál oslovit ke spolupráci mladé. Já jsem toho důkazem, když mi bylo 15 let, tak mě vzal do big bandu.

Čtěte také

Pojďme se podívat na vaše koncerty. Velký swingový vánoční koncert, to je už taková tradice.
Byl to Velký swingový orchestr Miroslava Mužíka, první vánoční koncert byl v roce 1983 v Dřevěné boudě na Střeláku, v Dřevěnce. A tehdy můj dědeček řekl, jedeme na koncert. Já jsem nevěděl nic, ale když jsme usedli do Dřevěnky, pamatuji si to, jako by to bylo nedávno, a zazněla Americká patrola a In the Mood Glenna Millera, tak se mi zastavil dech a rozbušilo srdce. Bylo rozhodnuto. Tento magický moment mne ovlivnil, netušil jsem tehdy ve 13 letech, že o pár let později budu žákem pana Jiřího Beneše, který mě učil na klarinet a na saxofon. A netrvalo dlouho a už jsem chodil do big bandu si zahrát k panu Mužíkovi a už jsem také nastupoval k panu Hasalovi do big bandu. Jen kvůli tomu podivnému covidovému období jsme jeden vánoční koncert vynechali, ale jinak od toho roku 1983 kontinuálně stále každý rok hrajeme a snažíme se, aby to bylo vždy první pondělí v prosinci. A tomu patří i jarní koncerty, které jsou zase první pondělí v květnu.

Mám moc rád práci s dětmi i s dospělými. Je potřeba říct, že bez jejich energie, času a snažení by to nešlo. A ani bez podpory kamarádů.
Jiří Pavlík, muzikant a kapelník BigBandu Jiřího Pavlíka

Takže letos pondělí 4. prosince v Petrof Gallery v Hradci Králové. Co jste připravili?
Mám velikou radost, protože se mi podařilo sehnat a zakoupit z webu v Americe krásné noty orchestru Glenna Millera. Je to přepis nahrávek z desky, která se jmenuje Glenn Miller In Christmas Mood, Ve vánoční náladě. Jsou to jejich tradiční písně, nejznámější swingové vánoční melodie, Frosty the Snowman, Let it snow, ale v úpravách Quincy Jonese. Z těch písniček čiší sound Glenn Millerova orchestru. A je tam spousta hudebních vtipů, jsou tam vložené kousky z jiných písniček typických pro Glenn Millerův repertoár. Tedy na to se velice těším. A mimo jiné samozřejmě vložíme pecky, abychom dali prostor našim sólistům.

Čtěte také

Ovšem ty máš více kapel a hudebních těles.
Tak ona je to kapela v podstatě jen jedna, ale liší se velikostí. Muzikanti tam hrají stejní. Ale doba Adventu, toho očekávání a magických chvil v příchodu Vánoc, je plná nádherných zpívání v různých kostelích. V tom mi dává velké zadostiučinění a prostor spolupráce v mé práci v Základní umělecké škole ve Smiřicích, takže s dětmi chystáme několik nádherných koncertů. Náš pěvecký sbor objíždí rozsvěcení vánočních stromů. A k velkému svátku adventního období patří také akce Českého rozhlasu a tou je Česko zpívá koledy. To je akce, kterou Český rozhlas zastřešuje, a my se na ní podílíme už několik let. Takže budeme s dětmi ve středu 13. prosince v 18 hodin na náměstí, jako další lidé na jiných náměstích v mnoha městech zpívat koledy. A ještě zmíním, že připravujeme s kapelou Gramofon Petra Soviče tradiční vánoční koncert, který bude v Besedě Klicperova divadla v Hradci Králové v neděli 17. prosince.

Vím, že vy si to hraní na pódiu umíte užívat. Vzájemná energie přeskakuje z pódia do publika a z publika zase zpátky k vám.
Je to úžasné, já to mám velmi rád. Práci s těmi dětmi i s dospělými. Je potřeba říct, že bez jejich energie, času a snažení by to nešlo. A nešlo by to ani bez podpory města Hradce Králové, které nám pomáhá při organizaci činnosti našeho spolku a big bandu. A nešlo by to bez přízně všech drobných kamarádů a známých, ale i organizací, jako třeba vás Českého rozhlasu. Moc děkuji za pozvání, zdravím všechny posluchače, přeji krásný adventní čas a těším na viděnou na koncertech.

Jiří Pavlík a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Muzikant Jiří Pavlík byl dnes hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související