Hlavní obsah

Měl butik s rebelem Bestem. Teď legendě Manchesteru City odhalili sochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mike Summerbee byl dojatý a lehce se mu třásl hlas. „Tohle je hodně speciální moment,“ vyznal se při odhalení bronzové sochy před stadionem fotbalového Manchesteru City. Legendární ofenzivní univerzál není sám, sochař David Williams-Ellis zvěčnil další dvě klubové ikony, Colina Bella a Francise Leeho. Citizens se sochou tak trochu napodobili městské rivaly, fanoušci Manchesteru United se na Old Trafford klaní třem hvězdám 60. let.

Foto: Profimedia.cz

Nová socha bývalých hráčů City Colina Bella, Francise Leeho a Mika Summerbeeho od Davida Williamse-Ellise na prostranství před Etihad Stadium.

Článek

Už během kariéry si Summerbee v Manchesteru otevřel módní butik s Georgem Bestem, slavnou i problematickou superstar místních United. Obchod s názvem Edwardia táhl už od otevření v březnu 1967. Pamětníci s nostalgií vzpomínají, jak rušnou ulici u podniku paralyzovala pomalá kolona, protože všichni šoféři doufali, že za výkladem zahlédnou fotbalového boha Besta.

George Best, jenž se už před šedesátkou upil k smrti (zemřel v roce 2005), má svoji sochu na stadionu United. Není sám, mytickou United Trinity doplňují Denis Law a Bobby Charlton, Bestovi kumpáni z vítězného týmu z Poháru mistrů evropských zemí 1968.

A sochu má už i Summerbee. Je nepřehlédnutelná: má přes čtyři a půl metru do výšky a čtyři metry do šířky, najdete ji u západního cípu nablýskaného Etihad Stadium. Pánové Bell, Lee a Summerbee mají v klubových dějinách pevné místo, jde o největší hvězdy před příchodem bohatých arabských investorů v roce 2008.

Z fotbalového hlediska jsou všichni tři nesmrtelní, ale na slavnostní odhalení sochy mohl přijít už jen vitální penzista Summerbee. Záložník Bell zemřel předloni a útočník Lee letos v říjnu.

Všichni tři za City dohromady odehráli 1280 zápasů a nastříleli 368 gólů. A všichni tři klubu pomohli k jeho historicky první evropské trofeji z Poháru vítězů pohárů v roce 1970. Ve finále City porazilo polský Górnik Zabrze 2:1. Na další mezinárodní triumf se čekalo až do letoška, kdy tým v nebesky modrých dresech ovládl Ligu mistrů a evropský Superpohár.

„Když jsem v pětašedesátém kývl na nabídku ze City, bylo to nejlepší rozhodnutí mého života. A platí to doteď,“ spokojeně poznamenal Summerbee, jemuž bude v prosinci jednaosmdesát. „Cítím neuvěřitelné štěstí, že pořád můžu být součástí tohoto výjimečného klubu.“

Reklama