Knihy jsou už za námi, přesto článek doporučujeme stále sledovat, protože tam každý den doplňujeme nové tipy. Ale co milovníci gastronomie a cestování? Na ty bychom během Vánoc rozhodně zapomínat neměli.

Apartmány Petra (www.apartmanypetra.cz). Českosaské Švýcarsko postihl loni ničivý požár. Nyní je už ale možné sledovat, jak se spáleniště začíná zelenat. Mladé břízky rostou skoro jako o závod a za chvíli vytvoří prostor pro další stromy. Pokud chcete pozorovat tohle znovuzrození zblízka, máte šanci. Apartmány Petra se nachází v samém srdci národního parku, v obci Mezná. Většina turistických cílů je odsud co by kamenem dohodil. Ubytovat se můžete v jednom ze čtyř apartmánů, které prošly loni celkovou rekonstrukcí. Nabízí plně vybavenou kuchyň, ve které nechybí myčka nebo třeba překapávač na kávu, v některých je k dispozici i pračka. V každém ale najdete pět až sedm pohodlných postelí, takže se ubytuje i rodina nebo větší skupina. Večer si můžete zpříjemnit posezením na zahradě u plynového grilu nebo ohně. A jedno velké plus, projížďka Tichou soutěskou je vzdálena necelé dva kilometry. Takže nemusíte ani moc brzy vstávat a můžete se ji užít dopoledne mezi prvními, a i v sezóně třeba sami.

Hotel Praděd-Thamm (www.hotel-praded-thamm.hotel.cz). Zlaté Hory se nachází těsně u polských hranic jen pár kilometrů od Jeseníku a jsou místem s nejčistším vzduchem v Česku. Právě tady najdete neorenesanční budovu hotelu Praděd-Thamm. Hotel s velmi dlouhou tradicí proměnil svůj charakter s novými majiteli, kteří se do Česka vrátili po několika desetiletích zkušeností v Austrálii a jihovýchodní Asii. O tom, že se jim to daří, svědčí i to, že hotel již podruhé získal titul nejlepšího tříhvězdičkového hotelu v Olomouckém kraji od Czech Hotel Awards. Hotel nabízí velmi pohodlné postele a ubytování ve dvou, případně třílůžkových rodinných pokojích. Vyhlášen je zejména svými skvělými snídaněmi a také velmi dobrou kuchyní. Specialitou Baru Thamm je pak rumotéka s širokou nabídkou kvalitním rumů. A samozřejmě, nesmíme zapomenout také na prostorné a pohodlné wellness, kam mají hoteloví hosté vstup zdarma.

Erzberg Alpin Resort by Alps Resorts (www.alps-resorts.com/holiday-resorts/details/erzberg-alpin-resort). Původní kolonie hornických domků na kraji městečka Eisenerz (Železná Ruda) se proměnil v areál složený z moderních dobře vybavených a pohodlných apartmánů. Ty mají různé velikosti, takže tu azyl najde jak pár, tak větší rodina. Místní důl na železnou rudu na hoře Erzberg stále funguje, ale hluku ani znečištění se z něj obávat nemusíte. Právě naopak, lze sem vyrazit na poměrně unikátní zážitkovou prohlídku. Kam jen oko dohlédne, tyčí se kolem vás alpští velikáni blížící se i dvou tisícům metrů. Krátkou procházkou (2 km) dojdete k úchvatnému horskému jezeru, kde se v létě můžete vykoupat. Na druhé straně hory Erzberg (asi 20 minut autem) zase najdete menší lyžařské středisko Präbichel, jezdit tu budete v rozmezí 1300 a 1700 metrů nad mořem, takže sněhové podmínky jsou tu v zimě velmi dobré. Eisenerz je ideálním výchozím bodem k výletům do okolí, jen kousek odsud je národní park Gesäuse a také městečko Admont. V něm se nachází benediktínský klášter založený již v 11. století a v něm i největší klášterní knihovna na světě.

Máte-li v rodině či mezi přáteli gurmána, darujte mu voucher na Master Class od Czech Chefs. Naučí se zde všechno možné pod vedením vynikajících šéfkuchařů a vy se můžete těšit, co dobrého vám potom uvaří.

Kuchyňských příborů není nikdy dost, což dokazuje česká firma www.toner.cz. Nabízí nerezové příbory, příbory s unikátní rukojetí, závěsné soupravy… Pojďme rovnou k věci: Barevné příbory! Tato kategorie je zaměřena na všechny milovníky barev a jedinečného designu. Barevné příbory jsou skvělým způsobem, jak okamžitě oživit váš jídelní stůl.

Dárek pro celou rodinu, pokud jste tedy aktivní lyžaři. Výlet do Livigna! Nejlepší povánoční dovolená všech dob!

Hotel Hvězda a Pec pod Sněžkou. Nádherná jarní dovolená. Vynikající jídlo, turistika a navíc je to dog-friendly místo. Vyzkoušeli jsme a určitě se sem moc rádi vrátíme!

Můžete darovat i letenku. Respektive voucher na letenku, či spíše letenky. Na Vánoce je nabízí téměř všechny letecké společnosti a obdarovaní si tak mohou vybrat svou příští dovolenou a voucher využít.

Restaurace a penzion U Zběhlíka (www.uzbehlika.cz), který získal řadu hvězd od Zdeňka Pohlreicha v Pořadu Ano, šéfe!, vedou noví majitelé. A daří se jim stejně skvěle jako rodině Kuřových. Poukazem na ubytování, wellness či do restaurace (zde ale upozorňujeme, že vouchery do restaurace jsou momentálně vyprodané) rozhodně nic nezkazíte.

Pokud nemáte rádi kávu, ale občas potřebujete doplnit energii, doporučujeme ochutnat energy drink, který navrhla umělá inteligence. Opět jsme vyzkoušeli a opět doporučujeme.

Oříškový krém není pouze položkou ve zdravé výživě, ale jedná se o luxusní záležitost, která je tvořená srdcem cukráře. Krémy obsahují výběrové čokolády z Belgie či Itálie a ručně vytříděné ořechy. Krémy zpracovávají velmi pečlivě s vysokým důrazem na chuť i složení. Produkty vyrábí bez zbytečných příměsí, konzervantů, barviv a cukrů, takže jsou skvělým kompromisem mezi zdravým produktem a prémiovou cukrovinkou. Takhle nějak by se daly popsat produkty společnosti Slinta.cz. Čím bizarněji název firmy zní, tím lepší jsou její produkty. Jestli si myslíte, že Nutella je to nejlepší, co jste kdy ochutnali, zkuste si „zaslintat“. Protože tohle je božské. A tomu, kdo miluje sladké, uděláte velikou radost!

Nealkoholické drinky. A je jich nespočet. Vyberte si u vinařství Weinkönig a vychutnejte si luxusní nealkoholická vína, protože i skvělé víno můžete pít a nemusí vás druhý den bolet hlava.

Nože Zwilling. Zwilling je značka pro profesionální i domácí kuchařské nadšence a je známá svými prémiovými kovanými příbory vyrobenými v německém Solingenu – v „městě čepelí“. Nože společnosti jsou uznávány po celém světě a kromě nožů nabízí Zwilling svým zákazníkům kvalitní produkty, jako jsou ocílky, brusky na nože, bloky na nože, příbory, nádobí na vaření, kuchyňské náčiní, kuchyňské nůžky a více.

Místo standardního košíku ze supermarketů zkuste koupit něco výjimečného a kvalitního. Například sýr. Cheese House (cheesehouse.cz) nabízí nespočet sýrů i dárkových balíčků, stačí si jen vybrat ten pravý!

Škola vaření Chefparade (www.chefparade.cz) pořádá spoustu kursů a pokud máte doma někoho, kdo rád stojí u plotny, zkuste jej obdarovat voucherem na kurs dle vlastního výběru!

Nejlepší sushi v Praze mají v Miyabi na Praze 1 (www.miyabi.cz). Alespoň podle nás. A i tato restaurace nabízí dárkové vouchery, proto pokud znáte někoho, kdo sushi miluje a rádi byste mu udělali na Vánoce radost, s výběrem neváhejte.

Příští rok se opět koná Táborský festival vína plný ochutnávek českých předních vinařů, chybět nebude ani gastronomie, divadlo či film. O vstupenky na festival je obrovský zájem a milovníci kvalitního vína a výborného jídla budou lístky určitě potěšeni.