Obrázek k článku Peklo vánočních písní #1: Bon Jovi v dojímavé novince vsadili na klišé
| Daniel Mohr | Foto: Universal Music

Peklo vánočních písní #1: Bon Jovi v dojímavé novince vsadili na klišé

Ještě ani nezačal advent, přesto se již éterem valí jedna svátečně laděná pecka za druhou a s vánočním speciálem proto již nemůžeme meškat.

I letos se odehraje lítý boj o nejlepší vánoční pecku. A taky o tu nejhorší. Už teď je zřejmé, že jako každý rok bude v tomto náblýskaném souboji obrovský přetlak. Jako první jdou pod drobnohled vánočního skřítka Daniela členové hudební síně slávy Bon Jovi.

Ač se žádný adventní příspěvek v podání amerických legend dosud nezapsal mezi absolutní klasiky, nejsou Bon Jovi v psaní vánočních skladeb žádní nováčkové. Mezi nejznámější počiny věnující se křesťanské tradici patří zcela jistě jejich Please Come Home For Christmas, vydaná v roce 1992. Jedná se o předělávku nesmrtelné skladby od Charlieho Browna a v jejich rockovějším podání byla poměrně úspěšná. Ve stejném roce, kapela přišla se svou první autorskou vánoční skladbou I Wish Everyday Could Be Like Christmas. Dále mají Bon Jovi na svědomí například coververzi Christmas All Over Again od Toma Pettyho.

Nyní se fanoušci americké kapely dočkali nové autorské vánoční skladby, kterou si mohou pouštět třeba i u štědrovečerní večeře. Bude to kvalitní poslech?

Jako každý rok musím připomenout, že v hodnocení vánočních skladeb jsem značně shovívavější než u klasických skladeb. Není to však z toho důvodu, že by na mě při poslechu přeskočila vánoční nálada. I když v historii rozhodně pár výjimek najdeme, tak fond vánočních melodií je již značně vyčerpaný a o moc víc se z něj snad už ani vytřískat nedá. Je jen malá hrstka skladeb, které vyplavou jako novinky na povrch a stanou se nesmrtelnými. Spíše je to tedy každý rok větší souboj o to, kdo zaujme příšernější novinkou.

Vánoce u Bon Jovi bohužel i bohudík nezapadají ani do jedné ze zmíněných kategorií – nestanou se věčnými, ani nevkusem netříští skleněné ozdobičky. Spíš jako mnoho vánočních skladeb působí, jako byste ji už minimálně v osmi verzích slyšeli od jiných interpretů. Nebýt kytar, které skladbu provází, spadla by možná celá nahrávka do kategorie příšernosti. Dle nich lze alespoň poznat, že si s celou písní dal někdo práci a vymyslel kloudné aranže. Textově je skladba klasickým vánočním klišé, které popisuje atmosféru Štědrého večera. K hlavnímu sdělení, že Vánoce bez tebe nejsou Vánoce, se Jon Bon Jovi až ke konci skladby. Jinak je to omílaní toho samého dokola.

Na samotném Bon Jovim, který tuhle písničku napsal v té době nemocným rodičům a svým dětem jako vánoční dárek, jsou navíc znát i léta, neboť jeho zpěv ve spodních polohách už není nejlepší. V těch horních je naštěstí stále při síle.

Pokud nejste úplní hnidopiši, tak vás vánoční novinka od Bon Jovi neurazí, možná i potěší. Do vašeho slavnostního playlistu se však natrvalo nejspíše také nezařadí.

Hodnocení: 5/10