Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. listopadu 2023 17:04
Čas čtení 0:50

Rekonstrukce hlavního nádraží v Praze: Proti vítěznému návrhu vznikla petice, už ji podepsaly stovky lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rekonstrukce hlavního nádraží v Praze: Proti vítěznému návrhu vznikla petice, už ji podepsaly stovky lidí
Zdroj: Henning Larsen

Návrh na rekonstrukci hlavního nádraží v Praze budí rozporuplné reakce.

Jak už Refresher informoval v úterý, pražské hlavní nádraží čekají změny. Vítězný návrh ukazuje, že by měla vzniknout dřevěná střešní konstrukce. Plánovaná rekonstrukce ale zatím vzbudila spíše rozporuplné reakce. 

Vznikla už dokonce petice, kterou v době vydání článku podepsala necelá tisícovka lidí. Podepsaní žádají zachování nové odbavovací haly hlavního nádraží v Praze z roku 1977. „Hodnotná stavba má být podle nového architektonického návrhu od Henning Larsen Architects razantně přestavěna a z části zdemolována,“ píší autoři a autorky petice.

28. listopadu 2023 14:17 Čas čtení 0:49 FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována

„Nebere se ohled na české klima a kvůli absenci fasády bude stavba otevřena povětrnostním vlivům. Proto se pro cestující čas, který stráví čekáním na nádraží, opravdu nezlepší a nezpohodlní, naopak. Samotný návrh si zakládá na zvětšení prostor pro cestující, těmito kroky ho ale výrazně zmenšuje. Otázkou jsou také náklady na údržbu volně otevřené haly se skleněnými stropními průhledy,“ stojí dále v petici. Protestující naopak vítají zavedení tramvajové trati před nádraží.

Případnou demolicí nové odbavovací haly Praha přichází o další příklad jedinečné architektury 70. a 80. let. Jak navíc ČTK potvrdilo ministerstvo kultury, nová odbavovací hala pražského hlavního nádraží, která by podle návrhu měla být částečně zbourána, je kulturní památkou. Pokud jde o přijatelnost návrhu na přeměnu nádraží, k té se podle mluvčí resortu Ivany Awwadové ministerstvo vyjádří až při případných budoucích odvoláních.

Domů
Sdílet
Diskuse