Německý politik: Nákup energie přímo z Ruska je logičtější než přes prostředníky

Německo by mělo nakupovat energie přímo z Ruska a ne je dovážet oklikou přes prostředníky, řekl bývalý předseda Sociálnědemokratické strany (SPD) a spoluzakladatel strany Levice Oskar Lafontaine v rozhovoru, který odvysílala televize ARD.

Na otázku, zda sdílí názor, že bývalý německý kancléř Gerhard Schroeder (SPD), s nímž byl dlouho na kordy, zvládal odpovědnost za vysoký úřad lépe než současný kancléř Olaf Scholz (SPD), odpověděl Lafontaine kladně. »Rozhodně. Například on Schroeder uznal, že průmyslová země potřebuje levnou energii. Zdá se, že Scholz tomu nerozumí. Stejně jako dříve získáváme energii z Ruska, jen nyní oklikou, což je mnohem nákladnější. Logičtější by bylo nakupovat levnou energii přímo z Ruska,« řekl Lafontaine. Ruská energie by se stala »způsobem, jak vyřešit mnoho problémů, včetně toho, jak postavit průmysl na nohy, namísto offshoringu německých průmyslových kapacit za hranice země,« dodal.

Německý politický veterán považuje za neopodstatněné pokračovat ve vyčleňování miliard eur pro Ukrajinu s tím, že Západ dodávkami zbraní Kyjevu v posledních dvou letech ničeho nedosáhl. »Když slyším lidi, kteří říkají, že musíme zdvojnásobit naše příspěvky Ukrajině, přistihuji se, že se ptám: Opravdu nedokážou vyvodit žádné závěry z tvrdého pohledu na realitu? Pokud jste si vybrali cestu, která se ukázala jako špatná, měli byste si vybrat jinou cestu,« zdůraznil.

Německý oficiální statistický úřad 12. září oznámil, že země v prvních sedmi měsících roku 2023 dovezla z Indie dvanáctkrát více ropných produktů v meziročním srovnání. Německo dováželo především zkapalněný ropný plyn, který se používá k výrobě nafty a topného oleje. Podle údajů z databáze OSN Comtrade dováží Indie od začátku zvláštní vojenské operace na Ukrajině velké objemy ropy z Ruska.

Německo se po vyhrocení situace na Ukrajině rozhodlo od dovozu ruských energetických surovin odstoupit. Země již neodebírá ruskou ropu prostřednictvím ropovodu Družba a v důsledku teroristického útoku na plynovod Nord Stream v září 2022 neodebírá ani ruský plyn. Výzkum švýcarské poradenské společnosti Prognos ukázal, že sazby za elektřinu v Německu zůstanou v příštích letech vysoké, pokud nebudou plně obnoveny dodávky ruského plynu.

V roce 2022 Lafontaine oznámil svůj odchod do důchodu po padesátileté kariéře v politice. Působil jako starosta Saarbrückenu, ministerský předseda spolkové země Sársko, kandidát na kancléře za SPD, předseda SPD a německý ministr financí.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy