Jan Zahradil o příběhu, který před námi média raději tají

politika

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se rozepsal o "příběhu", o který podle něj v našich médiích nezavadíte, protože se nehodí do zdejšího "narativu". Přečtěte si, o čem vláda Petra Fialy a její spřízněná média raději mlčí.

Jan Zahradil o příběhu, který před námi média raději tají
Jan Zahradil (ODS)
26. listopadu 2023 - 07:03

„Příběh, o který v českých médiích nezavadíte, byť jej novináři musí znát. Nehodí se totiž do zdejšího “narativu”.

V Praze se koná každý podzim velká “havlovská” konference Forum 2000, na kterou zpravidla dorazí řada lidskoprávních aktivistů a různé světové osobnosti. Letos se počítalo s účastí tchajwanské prezidentky Tsai (vládní strana DPP) - to je ta, s níž si telefonoval Petr Pavel v mezidobí mezi svým zvolením a inaugurací.

Peking samozřejmě zuřil, ale tentokrát se ozval silný kritický hlas přímo z Tchajwanu. A nebyl to nikdo jiný než miliardář Terry Gou, zakladatel a bývalý šéf Foxconnu, největšího tchajwanského investora v ČR a člověk, který udržuje dobré vztahy s pevninskou Čínou.



Na Tchajwanu se totiž konají v lednu prezidentské (a legislativní) volby. V nich sice prezidentka Tsai už nekandiduje, za stranu DPP ale nastoupí její dosavadní viceprezident William Lai. A jedním z jeho protikandidátů byl od léta až do včerejška, kdy odstoupil, právě Terry Gou, který chtěl kandidovat jako nezávislý. Ten vyjádřil nelibost nad tím, že ČR dle jeho názoru pozváním prezidentky Tsai podporuje vládní DPP a vstupuje tak do volební kampaně na Tchajwanu. A vzkázal, že v tom případě chce na konferenci do ČR přijet také a vystoupit tam.

Organizátory polil pot. Po známém fiasku s drážďanskou továrnou na čipy nechtěli naštvat dalšího vlivného byznysmena a investora, ani nechtěli, aby se jim dva tchajwanští politici pohádali na pódiu. Takže pozvání pro prezidentku Tsai bylo v tichosti stornováno. Nad ”hodnotovou” politikou zvítězila “reálpolitika”, což je jedině dobře. Odpovídá to také pragmatičtějšímu kursu, který se ta rozumnější část české politické scény snaží ve vztazích s Čínou nyní nastolit.

Psali jsme:

A ukazuje se, jaké škody mohou natropit naše teatrální prvoplánové vstupy do citlivých mezinárodních situací bez znalosti jemného a složitého přediva vztahů, za nimi se skrývajících. Což neplatí zdaleka jenom pro Tchajwan," přiblížil na svém facebooku zákulistní mocenské hry, o kterých se u nás mlčí, europoslanec za ODS Jan Zahradil.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif