Ve věku 100 let zemřel bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let, uvádí se v prohlášení jeho poradenské firmy Kissinger Associates Inc. Podle něj zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu.

Kissinger byl jednou z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších postav americké zahraniční politiky 20. století a podle průzkumu Foreign Policy byl označen za nejefektivnějšího ministra zahraničí USA za posledních 50 let.

Jeho činnost ve funkci poradce pro národní bezpečnost a ministra zahraničí se však stala terčem kritiky jak ze strany liberálů a pacifistů, tak pravicových politiků. Ochránci lidských práv obviňovali Kissingera z podílu na represích v několika latinskoamerických zemích včetně Argentiny a Chile, když se v těchto zemích v 70. letech 20. století dostala k moci armáda s podporou amerických speciálních služeb.

Kissinger mnohokrát navštívil Rusko a více než desetkrát se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich první setkání se uskutečnilo v červenci 2001 a poslední 29. června 2017. Vyzval k tomu, aby bylo Rusko považováno za důležitý prvek v novém systému globální rovnováhy s tím, že rovnováha mezi Ruskem a Spojenými státy posílí stabilitu ve světě. Opakovaně také uvedl, že Washington musí uznat »hegemonii« Ruska v bývalých sovětských republikách od Běloruska po Kazachstán.

Získal Nobelovu cenu míru za prosazování ukončení vojenské účasti USA ve vietnamské válce. Mezi jeho další ocenění patří Prezidentská medaile svobody (1977), Řád britského impéria (Knight Commander, 1995), Izraelská prezidentská medaile cti (2012). V roce 2009 obdržel jako první cenu Ewalda von Kleista Mnichovské bezpečnostní konference. Byl držitelem čestných titulů několika univerzit a akademií, včetně Diplomatické akademie ruského ministerstva zahraničí. V roce 2016 byl zvolen zahraničním členem Ruské akademie věd.

(TASS)

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Kissinger se s Putinem setkal už v době, kdy budoucí prezident byl starostou Petrohradu, tedy před zmíněným rokem 2001. Jeli spolu autem, Kissinger se vyptával, Putin odpovídal o své minulosti. Až sdělil své působení ve špionáži ve prospěch SSSR v NDR. Kissinger mu to schválil, že i on začínal ve špionáži. Toto si pamatuji tuším z životopisné knížečky napsané Putinem.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy