Parta malířských mistrů zadarmo vymalovala sídlo táborského Fokusu, který pomáhá lidem s duševním onemocněním

30. listopad 2023 11:05

Jihočeští malíři se rozhodli pomoci táborskému Centru duševního zdraví Fokus, které se stará o klienty s duševním onemocněním. Řemeslníci přerušili práci na svých zakázkách, aby vymalovali sídlo Fokusu v Mostecké ulici. Benefici zorganizoval Cech malířů, lakýrníků a tapetářů České republiky, který u výrobců sehnal zdarma barvy, štětce, krycí fólie i pásky.

„Samozřejmě všechen nábytek se musel sestěhovat, zakrýt fóliemi a už od rána se tmelí, malují se stropy na bílo a stěny do odstínů, které si vybrali místní pracovníci,“ popisuje Pavel Žatečka, výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů.

Parta jedenácti malířů ve Fokusu vymaluje zhruba 800 metrů čtverečních stěn a stropů. „To je hodně slušná porce, také proto se sem sjeli chlapi z jihočeské cechovní skupiny. Členové cechu jsou hrdí na řemeslo a chtějí ho ukázat tak, jak se má dělat. Když dnes profesionální malíř odejde z místnosti, je tam čisto, nenechá po sobě žádný nepořádek,“ připomíná Pavel Žatečka.

Čtěte také

Práci malířů s obdivem sleduje projektová manažerka táborského Fokusu Radka Rybáková. „Moc se nám líbí ta energie, kterou sem chlapi přinesli. Ráno přišli a okamžitě se pustili do práce. Je to krásné, moc si toho vážíme. Tady se nemalovalo pět let a protože tu provozujeme zdravotnické zařízení, potřebujeme mít prostory čisté a v pořádku,“ říká.

Fokus není podle malířského mistra Jiřího Maryšky z Jindřichova Hradce prvním místem, kde Cech malířů, lakýrníků a tapetářů pomáhá. „Byli jsme už třeba v Rolničce v Soběslavi. Pomáhali jsme po povodních, po tornádu na Moravě. Snažíme se přispět tam, kde je nouze,“ dodává.

Táborský Fokus pomáhá lidem s duševním onemocněním už 23 let. Teď mu naopak pomohla parta malířů, která je hrdá na své řemeslo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související