Většina nemocnic Moravskoslezského kraje posouvá termíny plánovaných operací

30. listopad 2023 06:20

Rušení prosincových termínů plánovaných operací zaměstnává většinu nemocnic Moravskoslezského kraje. Na příští rok pacienty přeobjednávají například v ostravské Městské nemocnici. Výpovědi z přesčasové práce tam podepsala skoro polovina lékařů. Plánované operace omezují na všech odděleních, a pokud dnešní jednání České lékařské komory s premiérem Petrem Fialou (ODS) nepřinese změny, začnou i s omezování ambulantní péče.

Čtěte také

„Moje tělo reaguje velice špatně – prostě 24 hodin v kuse já tu hlavu nevypnu a člověk se na tom gauči moc nevyspí,“ říká třiatřicetiletý kardiolog Jan Pavlas. Přesčasy slouží v Městské nemocnici Ostrava běžně. Od prosince už je sloužit nechce. „To jsou opravdu stovky a stovky hodin přesčasů ročně. Cítíte to potom celý den na sobě, ten druhý jen naprosto neproduktivní,“ dodává.

S velkou zátěží u lékařské profese se setkal i u svého otce, také lékaře. „Já jsem vždycky říkal, že v nemocnici budu sloužit, dokud nebudu mít děti a děti zatím nemám.  Já a moje sestra, když jsme byli malí, tak jsme našeho otce moc nevídali. V té době bylo běžné sloužit klidně pátek-sobota-neděle a pamatuju si, jak nás maminka brala v sobotu, neděli do nemocnice na návštěvu. My jsme si tam teda rádi cvakali do psacího stroje, ale to bylo tak všechno, kdy jsme tátu viděli,“ vzpomíná lékař.

Počet přesčasových hodin by se podle něj měl zminimalizovat. „To znamená, tak aby lékař nebyl závislý svým příjmem na přesčasové práci. Aby ji vykonával, ale aby ji byl schopný sloučit i s rodinným životem,“ míní Pavlas.

Odklady plánovaných výkonů

Podle náměstkyně pro řízení lidských zdrojů Kateřiny Kyselé tam takzvanou výpověď z přesčasů podepsalo 136 lékařů z 252, a to napříč všemi odděleními. „Největší dopad bude do operačních oborů, to znamená do výkonů, které jsou plánované. To budou ty, které budou odloženy,“ říká Kyselá.

Akutní péče by se výpovědi lékařů dotknout neměly. Už teď ale jednotlivá oddělení pacientům volají s návrhem nových termínů. „Podle toho, co říkají primáři těch operačních oborů, tak se jedná o odklad až o několik měsíců, ale samozřejmě zase je to individuální,“ dodává.

Podobnou situaci teď řeší i jiná zařízení v kraji. Náhradní termíny pro neakutní pacienty hledá i Fakultní nemocnice a v Havířově zatím nemohou vyloučit, že se výpovědi z přesčasů nedotknou i akutní péče.

Spustit audio

Související