Odešel geniální diplomat i válečný zločinec, reaguje svět na úmrtí Henryho Kissingera

Zesnulý exministr zahraničí USA Henry Kissinger si za svůj život získal mnoho obdivovatelů, ale i kritiků. Zatímco jedni jej označují za brilantního diplomata a génia, druzí jej mají za válečného zločince. Někteří nyní dokonce smrt diplomata, který se dožil 100 let, oslavují.

Mnozí američtí politici za Kissingera smutní. „Amerika ztratila jeden ze svých nejspolehlivějších a nejosobitějších hlasů,“ komentoval například exprezident George Bush mladší. Ten se vyznal, že bývalého ministra zahraničí USA a později vyhledávaného poradce amerických prezidentů obdivoval už jen pro jeho příběh, kdy „jako kluk ze židovské rodiny prchl před nacisty a bojoval s nimi v americké armádě“. Kissinger se totiž narodil v Německu jako Heinz Alfred Kissinger. Do Ameriky se s rodinou dostal až v roce 1938, kdy mu bylo 15 let.

Současný šéf americké diplomacie Antony Blinken se o Kissingerově smrti dozvěděl během aktuálně probíhající návštěvy Izraele. Podle jeho mínění Kissinger „nastavil standard, jejž by měli dodržovat všichni ministři, kteří jej následovali. „Byl nebývale štědrý, co se týče šíření své moudrosti a rad. Jen málo lidí bylo lepšími studenty historie a ještě méně z nich dokázalo historii tvořit tak jako Henry Kissinger,“ oznámil Blinken.

Jeden z pozdějších Kissingerových nástupců, ministr zahraničí za prezidenta Donalda Trumpa Mike Pompeo, na sociální síti X napsal, že zesnulý diplomat za sebou „zanechal nesmazatelnou stopu v historii Ameriky i světa“. „Navždy mu budu vděčit za laskavé rady v době, kdy jsem úřad zastával já. Vždy byl ochotný a informovaný,“ napsal Pompeo.

Izraelský prezident Jicchak Herzog Blinkenovi řekl, že „jde ve šlépějích titána, jakým byl Henry Kissinger,“ přičemž tato slova řekl v době, kdy americký exministr zahraničí již nežil. „Vždy jsem cítil jeho lásku a soucit pro Izrael ve víře v židovský stát,“ dodal Herzog. Kissinger byl totiž taktéž židovského vyznání.

Pozadu nezůstali ani Číňané, kterých se Kissingerova zahraniční politika mocně týkala. Zesnulý diplomat stál totiž v 70. letech za podstatným zlepšením vztahů mezi USA a Čínou. Nynější prezident Si Ťin-pching zaslal svému americkému protějšku Joeu Bidenovi kondolenční dopis a mluvčí čínské diplomacie o Kissingerovi prohlásil, že se zapsal do dějin „za upřímnou oddanost čínsko-americkým vztahům“.

Také čeští politici Kissingera zhodnotili. „Henry Kissinger byl významným politikem a diplomatem 20. století, ale také mimořádným a inspirativním teoretikem politiky, který svým realistickým přístupem ovlivnil celé generace diplomatů a analytiků,“ napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že Kissinger byl až do konce inspirativní postavou.

Šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se pro změnu pochlubil, že mu Kissinger před časem napsal ohledně „úsilí Česka v evropském příběhu“. „Jeho přínos diplomacii nesporně formoval světovou scénu a o jeho odkazu se bude mluvit ještě dlouhá léta,“ uvedl Lipavský na síti X.

Předseda Evropské rady Charles Michel Kissingera rovněž vyzdvihuje. „Měl jsem tu čest setkat se s Henrym hned několikrát. Byl vřelým člověkem s geniálním mozkem,“ uvedl. Kissinger podle něj utvářel některé z nejdůležitějších událostí posledního století. „Byl stratégem s citem pro sebemenší detail,“ komentoval Michel odchod proslulého diplomata.

Oslavování smrti „masového vraha“

Kissinger však měl i své kritiky, přičemž mnozí z nich jeho smrt dokonce vítají. Kupříkladu kulturní magazín Rolling Stone ve svém textu o smrti diplomata neskrývá radost. „Henry Kissinger, válečný zločinec milovaný americkou vládnoucí třídou, konečně zemřel,“ zní titulek časopisu. Ten Kissingera v textu řadí mezi „nejhorší masové vrahy dějin“ a kritizuje ty, kteří jej oslavovali.

Podobně útočný je i web The Huffington Post. „Henry Kissinger byl válečný zločinec, ale prezidenti a celebrity se s ním smáli,“ stojí v titulku onoho portálu.

Zmíněná média připomínají i kontroverzní stránku Kissingerova působení v čele americké diplomacie. Ačkoliv byl exministr zahraničí nositelem Nobelovy ceny míru za dojednání konce války ve Vietnamu, nelze mu odpárat například bombardování sousední Kambodže, při kterém podle odhadů zemřelo až 150 tisíc lidí.

Kritici také připomínají, že se Kissinger stavěl váhavě k diktaturám v Latinské Americe. BBC vzpomíná, že byl osočen z tiché podpory krvavého převratu v Chile v roce 1973 nebo že také zavíral oči před potlačováním opozice v Argentině.

Tagy: