Hlavní obsah

Kord pro hlavu státu. Prezident poslal české sportovce do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní i sportovní ráz měl podpis přihlášky Českého olympijského výboru a Českého paralympijského výboru na hry do Paříže. V Míčovně Pražského hradu je podepsal prezident Petr Pavel a předsedové obou organizací Jiří Kejval (ČOV) a Zbyněk Sýkora (ČPV).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podpis přihlášky na olympijské a paralympijské hry v Paříži. Zleva předseda ČOV Jiří Kejval, šéf ČPV Zbyněk Sýkora, prezident Petr Pavel a šermíř Jiří Beran.

Článek

Podpis hlavy státu na přihlášku je už tradicí, letošní byl ale v mnohém nezvyklý. Poprvé se k olympionikům přidali i paralympionici. „Mělo to být už dávno, sport je jenom jeden,“ připomněl Sýkora.

Kejval zase vzpomněl symboliku prostor, kde se akt uskutečnil. „Před více než 450 lety byla Míčovna postavena pro sportovní účely, proto mě těší, že přihlášku podepisujeme právě tady,“ říkal šéf olympioniků.

A Míčovna se skutečně ve sportovní kolbiště proměnila. V exhibici do pěti zásahů se utkali kordista Jiří Beran, olympionik a držitel ceny fair play, a Martin Čapek. Beran pak vlastnoručně upravený kord s věnováním a českou vlajkou prezidentovi předal. „Jsem rád, že ho bude mít v držení takový gentleman,“ prohlásil.

Prezident Pavel si na podpis našel čas po návratu z pracovní cesty do Itálie. „Je pro mě velkou ctí přispět k olympijskému a paralympijskému úsilí,“ přiznal a v duchu upraveného mušketýrského hesla „Jeden za všechny, všichni za Paříž“ pak zapózoval s Kejvalem, Sýkorou a Beranem s kordy.

„Pro mě byla olympijská myšlenka natolik vznešená a ušlechtilá, že samotné konání her jsem vždy považoval za svátek, že jsme schopni najít něco, co nás spojuje na pozadí všech rozdělujících vlivů. Sport je velkým pojítkem mezi národy,“ připomněl a popřál všem sportovcům úspěšnou reprezentaci.

V sále byla řada úspěšných olympioniků a paralympioniků včetně střelce Jiřího Liptáka, beachvolejbalistů Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem, zápasníka Artura Omarova či paralympijského plavce Arnošta Petráčka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články