Pod záštitou Gazpromu. Ruská tenistka Anastasija Potapovová na loňském turnaji Trofeje Palmýry severu. | foto: Profimedia.cz

Jet na ruskou exhibici? Nepodporujeme, ale trestat nebudeme, říkají ATP a WTA

  • 13
Někteří tenisté už odložili raketu a vyrazili vstříc odpočinku, jiní ještě využívají šance na poklidné završení sezony v rámci tradičních exhibicí, kde se můžou na kurtech vyřádit bez větší psychické zátěže. Na jednu takovou zdánlivě nevinnou akci se do Petrohradu chystají i zástupci z Itálie, Francie i Španělska. Což kvůli nekončící ruské agresi na Ukrajině budí vášně.

Pořadatelé, kteří se nezdráhají používat fráze o „odpovědích na uvalené sankce“ nebo „sportovní diplomacii“, nalákali na první prosincový víkend do Petrohradu například Francouze Adriana Mannarina, Španěla Roberta Bautistu Aguta, Italku Jasmine Paoliniovou, či kazachstánské a srbské reprezentanty v čele s Alexandrem Bublikem, Julií Putincevovou a Laslem Djerem.

Tenisty neodradilo ani složité cestování přes turecký Istanbul. „Dostat se do Petrohradu není v současnosti vůbec jednoduché,“ uvedl ředitel turnaje Alexander Medveděv na tiskové konferenci, kde vyzdvihl důležitost exhibice pro Rusko.

Za Putina! Za vítězství! Jak si ruská judistka představuje neutralitu

Reakce Asociace tenisových profesionálů (ATP) a Ženské tenisové asociace (WTA)?

Víceméně totožná.

„ATP v současné době neukládá omezení během mimosezonních akcí. Hráči si jako nezávislí smluvní partneři mohou vybrat, kde budou soutěžit,“ uvedla ATP pro agenturu Reuters.

Reakce sportu na válku na Ukrajině

„Akce není součástí WTA a ani ji WTA nepodporuje. Hráčky působí na WTA Tour jako nezávislí smluvní partneři a mohou se mimo sezonu účastnit exhibice bez hrozby pokuty,“ sdělila WTA.

Hlavními hvězdami třídenního turnaje s názvem Trofeje Palmýry severu jsou pochopitelně domácí hráči. Nejvýše postaveným účastníkem je světová patnáctka Karen Chačanov.

Měli by být tenisté potrestáni za účast na exhibici v Petrohradu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 7. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Mezi ženami vyčnívá 19. tenistka světa Veronika Kuděrmětovová, která se mezi hráčkami na okruhu WTA netěší nejlepší pověsti.

„No, musím říct, že s touhle jsem hrála v Indian Wells loni, zrovna když začala válka. A bylo to maso. Ten zápas ve mně zanechal výraznou stopu. Přišlo mi, že je strašně přehecovaná. Bila se do prsou, chovala se strašně. Úplné šílenství,“ vzpomínala Markéta Vondroušová na Wimbledonu.

Ruska Veronika Kuděrmětovová během třetího kola turnaje v Pekingu.

Další z účastnic Anastasia Potapovová se letos zase před zápasy hrdě fotila v triku fotbalového klubu Spartak Moskva, přestože mají ruští a běloruští tenisté vystupovat jako neutrální hráči. WTA tehdy reagovala napomenutím.

Do Petrohradu míří i šampionka US Open 2004 a Roland Garros 2009 Světlana Kuzněcovová, která v dubnu nařkla Petru Kvitovou z rusofobie.

Hlavní záštitu nad akcí pak převzal ruský průmyslový gigant Gazprom, který kvůli sankcím vymizel ze seznamů sponzorů evropského sportu. Od společných vazeb se odstřihl i tenis.

Fotbalové Schalke kvůli událostem na Ukrajině ukončilo po patnácti letech spolupráci s hlavním sponzorem, ruským Gazpromem.

Prostředky na pořádání turnaje poskytla i sázková kancelář Winline, která má prostřednictvím oligarchy Andreje Bokareva rovněž velmi úzké vazby na ruský režim a prezidenta Vladimira Putina.

Ke kritikům současných poměrů rozhodně nepatří ani petrohradský viceguvernér a důležitá spojka pro pořadatele Boris Piotrovskij, který během loňského ročníku vesele pózoval na oficiální fotce s vítězi.

Závěrečným varováním pro tenisty mohla být i zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva, která minulý týden konstatovala, že na Ukrajině od začátku ruské invaze zahynulo více než deset tisíc civilistů.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga