Plzeňská Galerie Hess připravila pro žáky základní školy výjimečnou exkurzi – FOTKY

30.11.2023 14:45

Milé předvánoční setkání umožnilo dětem nahlédnout do prostor plzeňské galerie a seznámit se s vystavenými obrazy akademického malíře Pavla Vavryse. Exkurze byla završena zajímavou přednáškou Pavla Pavla o Velikonočním ostrově. QAP byl u toho!

Děti v Galerii Hess_1123_QAP (11)
Děti v Galerii Hess_1123_QAP (11)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (1)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (4)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (5)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (6)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (7)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (8)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (3)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (10)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (15)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (16)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (19)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (20)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (21)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (22)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (24)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (25)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (26)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (28)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (29)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (23)Děti v Galerii Hess_1123_QAP (30)

Ve středu 29. listopadu s v plzeňské Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň konala výjimečná exkurze, které se zúčastnili žáci soukromé základní školy Elementária. Děti v galerii na Roudné přivítala kurátorka Zdena Benešová a poutavě přítomným vyprávěla o vystavených dílech akademického malíře Pavla Vavryse.

„Malíř Pavel Vavrys pracuje s akrylem, narodil se na Moravě a je to velký patriot naší země,“ představila autora vystavených obrazů kurátorka. „Prohlédněte si vystavená díla, zamyslete se nad tím, jaký byl záměr autora, co nám tím chtěl asi říci. Všímejte si vašich pocitů, jestli z obrazů máte dobrý pocit nebo jiný? To je na každém z vás,“ promlouvala k žákům Zdena Benešová.

Výklad doplnila i paní učitelka Anna Doxanská, která žáky deváté třídy do galerie přivedla. Část vystavených obrazů je ze série Česká paměť, exkurze se tak dětem hodila nejen do výtvarné výchovy, ale i do hodin dějepisu.

„Aktuálně probíráme ve škole první světovou válku i poválečný stav. Když si prohlédnete obrazy, naleznete na nich osobnosti, o kterých se bavíme. Například prezidenta T. G. Masaryka můžete vidět rovnou na několika dílech,“ převzala od kurátorky výklad Anna Doxanská.

Po prohlídce výstavních prostor dostaly děti příležitost galerii prozkoumat a občerstvit se. „Obrazy jsou zajímavé, hlavně ty 3D efekty které mají a skryté věci na nich! Každým pohledem jsem na obrazu našla něco nového,“ řekla redaktorce QAPu žákyně Sabina.

Zajímavé dopoledne v galerii završil přednáškou Pavel Pavel – celosvětově známý technik a experimentální archeolog, který dokázal pohnout sochou Moai na Velikonočním ostrově. Jeho vyprávění zaujalo nejen žáky, ale i přítomné dospělé.

„Domorodci se mě jednou ptali na to, jak se já, jako muž z Evropy, z nějakého Československa, začal zajímat o Velikonoční ostrovy? Já jim na to se smíchem odpověděl. Kluci, vždyť my toho máme tolik společného. Vy zdobíte ptačí vejce, my máme kraslice! Vy jste malý ostrov uprostřed oceánu, my jsme malá země v Evropě,“ vyprávěl žákům Pavel Pavel a ukazoval fotografie, které na svých cestách pořídil.

Dětem poutavě vyprávěl nejen o tradicích a zajímavých místech, ale i o osobních zkušenostech s domorodci a o tom, jak v osmdesátých letech rozpohyboval několikatunovou sochu Moai pomocí lan a hrstce mužů.

„Navázali jsme na sochu Moai provazy, abychom ji rozhýbali. Bál jsem se, že mě zastřelí, když spadne a rozbije se. Byl jsem rád, že se tak nestalo,“ smál se sympatický Pavel Pavel.

Velikonoční ostrov spravuje Chile, tam je Pavel Pavel znám jako „Muž, který naučil Moai chodit.“ V roce 2022 mu chilský prezident Gabriel Boric udělil vysoké vyznamenání. „Získal jsem za propagování kultury Velikonočního ostrova od pana prezidenta Chile vysoké státní vyznamenání Řád Bernarda O´Higginse III. Třídy,“ ukázal žákům na konci přednášky své ocenění Pavel Pavel.

Přednáška sklidila velký potlesk. Žáci poté měli prostor na otázky a dostali od galerie a Pavla Pavla na památku plakát, na kterém vykreslil historii Velikonočního ostrova.

„Překvapilo mě, že socha, kterou pan Pavel přesouval, nespadla a neulomila se jí hlava. Bavili jsme se se spolužáky o tom, k čemu sochy vlastně byly, a řešili jsme, proč se ostrov jmenuje zrovna Velikonoční ostrov,“ prozradila žákyně deváté třídy.

Pro většinu dětí byla exkurze první návštěvou galerie. Výjimečnou exkurzi, kterou pro ně připravila Vinotéka Galerie Hess, si pochvalovaly. „Je to moje první návštěva galerie vůbec. Zjistila jsem, že galerie může být zajímavým místem, kde nemusí být nuda,“ dodala Vanesa.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT