Sheriff Arena: Diamant v podzámčí

Fotbal vás čas od času zavede na místa, kam byste se jen tak nepodívali. Provede vás zákoutími světa, která znáte z dokumentů a v případě tiraspolského zámku snad i z pohádek.

Psal se rok 2009, kdy slávisté poprvé překročili moldavské hranice a zpátky domů si přivezli bezbrankovou remízu. Šťastný konec tento příběh neměl, i tak ale v současné výpravě najdeme muže, který si dosud jediný výjezd do Podněstří dobře pamatuje. Stanislav Vlček odehrál proti Sheriffu celých devadesát minut, i on si však uvědomuje, že nás tentokrát čeká zcela jiné utkání.

Přesuňme se tedy do současnosti. Na cestě do Tiraspolu nás kromě touhy stvrdit postup do jarní fáze Evropské ligy doprovází i všudypřítomný mráz. Ulice hlavního města samozvané republiky jsou pokryté ledem, na jakýkoli posyp či úpravu vozovky můžete zapomenout. Středeční ráno dobarvují první sluneční paprsky, které dodávají kulisám města zcela jinou perspektivu. Ještě před tréninkem se vydáváme na krátkou procházku na místní pouť, která však, stejně jako výzdoba okolních budov, připomíná spíše skanzen. V letních měsících prý plně funkční, nyní spíše vděčný model pro fotografy.

Horizont řeky Dněstr pomalu ale jistě pohlcuje poslední záchvěv denního světla, nejvyšší čas vyrazit vstříc branám stadionu. Tentokrát není cesta nikterak složitá, stačí se držet hlavní třídy nesoucí odkaz Říjnové revoluce. Cestu lemují sochy Vladimira Iljiče Lenina, které nám velí paradoxně západní směr. Pokud se nenecháte svést bizarními taji města, procházka vám zabere necelé dvě hodiny. Těsně před jejím koncem začnou růžovějící nebe protkávat špičky několika věží, které jakoby podtrhovaly nesourodost zdejší architektury.

Epesní vchod vás následně zavede do spletitého komplexu o čtyřiceti hektarech, který je stálým domovem nejen hráčů Sheriffu, ale také řady venkovních i krytých tréninkových hřišť napříč sportovními disciplínami. Na rozdíl od Standy Vlčka, my jsme tu poprvé, a tak do útrob stadionu, okouzleni jeho neotřelým šarmem, vcházíme ze špatné strany. Zaměstnanci klubu jsou ale stejně jako všichni místní obyvatelé velmi vstřícní a dlouhého výletu podél obvodu stadionu nás svozem ušetří.

Pohled na domovský stánek týmu z Tiraspolu je opravdu neotřelý, uprostřed kolonie chat a polorozpadlých paneláků se tyčí majestátní chrám, který je svým provedením naprosto jedinečný. Postaven byl na přelomu tisíciletí a za svou historii stihl kromě Slavie, Plzně či Zlína hostit i Bílý balet, Tottenham nebo Inter Milán.

Záložník Lukáš Provod si po tréninku pochvaloval zejména hrací plochu: „Stadion je velmi příjemný, vyzdvihnout chci hlavně trávník. Měli jsme zprávy, že pořadatelé museli odklízet hodně sněhu, i tak ale vypadá hřiště s ohledem na zdejší počasí perfektně.“

S kapacitou bezmála 14 tisíc diváků je Sheriff Arena bezpečně největším stadionem v regionu, na čtvrteční zápas se však kvůli špatným výsledkům domácích i arktickému večeru očekává výrazně nižší návštěva.

„Když jsem ten monumentální kolos viděl, spadla mi brada. Je to neskutečné. Že přijde méně diváků nás netrápí, naopak, může nám to hrát do karet. Těšíme se hlavně na každého slávistu, který nás do Tiraspolu přijede podpořit,“ říká slovenský křídelník Ivan Schranz, který je i přes zlomeninu nosu ze zápasu s Českými Budějovicemi připraven do duelu zasáhnout.

Jak zápas na podněsterském zámku dopadne, sledujte ve čtvrtek od 21:00 na Sport 2! Mezitím si můžete střípky z netradiční sportovní architektury vychutnat na SlaviaTV.

Aktuálně

ONLINE: Od 19:30 doma proti Plzni

dnes
Slávisté hrají od 19:30 3. kolo Finále FORTUNA:LIGY s plzeňskou Viktorií. V základní sestavě nastoupí po dvou měsících Lukáš Masopust, na beku bude operovat Ondřej Zmrzlý.

Kilometry k dobru. Slavia a Plzeň znovu běží pro Paraple

dnes
Celkem 232 hráčů z mužských, ženských i mládežnických kategorií SK Slavia Praha a FC Viktoria Plzeň letos svým pohybem podpoří lidi na vozíku. Oba A-týmy budou sbírat kilometry pro Centrum Paraple přímo před zraky fanoušků také během středečního zápasu třetího kola nadstavby.

U mistra Najbrta. Kapitánská páska na květen a Plzeň

dnes
Devátý díl projektu Kapitánská páska na téma handicapovaní si vzal pod svá křídla známý typograf a grafický designér Aleš Najbrt. Rozhovor probíhal mezi filmovými plakáty ve Studiu Najbrt na pražském Smíchově.

Další články