Nemocnice odkládají operace a omezí také poradny, lékaři protest zatím nestahují

  0:02
Ačkoliv na poslední chvíli došlo dohodě, která je příslibem, že se přesčasovou kalamitu v některých nemocnicích v Olomouckém kraji podaří odvrátit, lékaři, kteří od prosince vypověděli přesčasy, zatím vyčkávají. Svůj protest odvolají, až bude premiérem předložená nabídka viceprezidentovi České lékařské komory (ČLK) potvrzena písemně, což by měla být otázka příštího týdne. Do té doby se podle nich nic nemění.

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

„Dokud to nebude písemně, výpovědi stahovat nebudeme. Stále máme spoustu otázek, které nám zatím nikdo nezodpověděl. Takže do té doby se pro nás nic nemění,“ uvedl Ondřej Malchar z představenstva okresního sdružení ČLK Olomouc a vedoucí lékař ambulantního úseku Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík dohodu vítá. „Vše ostatní bude otázkou jednání v dalších dnech, kdy budeme postupovat v souladu s pokyny zřizovatele,“ uvedl.

V Olomouckém kraji podalo výpovědi z dobrovolných přesčasů zhruba 260 lékařů a od prosince tak budou v nemocnicích chybět při organizaci přesčasové práce. Vyplývá to z údajů České lékařské komory (ČLK).

Nejvíce lékařů odřeklo přesčasy ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde jich od 1. prosince nenastoupí stovka z celkem 950, a také v Nemocnici Agel Prostějov, kde jich bude chybět zhruba šedesát, tedy polovina. Vedení nemocnic shodně tvrdí, že rozhodnutí lékařů neovlivní provoz zdravotnických zařízení ani akutní péči o pacienty.

Lékaři se dohodli s Fialou, kolaps péče zažehnán. Dostanou navíc 9,8 miliardy

Podle informací MF DNES však v obou výše zmíněných nemocnicích reálně dojde k zastavení některých plánovaných operací či rušení poraden. V Prostějově navíc zavře část jednotky intenzivní péče (JIP).

„Provoz naší nemocnice tato situace neohrozí ani neomezí. Nehrozí uzavírání žádných oddělení ani odkládání plánovaných operačních zákroků,“ tvrdí ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík.

Podle zjištění MF DNES však k omezení plánovaných zákroků a odborných poraden dojde, největší redukce se bude týkat oční kliniky a porodnicko-gynekologické kliniky fakultní nemocnice, kde je účast lékařů na přesčasovém protestu velká. Podle interních informací dojde ze stejného důvodu k zastavení plánovaných endoskopických výkonů na II. interní klinice a k redukci několika lůžek na klinice plicních nemocí a tuberkulózy.

Za redukcí viróza, za endoskopiemi Vánoce

Vedení plicní kliniky však deklarovalo, že tento krok s přesčasy nesouvisí. „Spíše to souvisí s virózami. Máme hodně nemocného personálu a sestřičky kvůli tomu nemohou poskládat služby,“ řekl zástupce přednosty plicní kliniky Stanislav Losse.

Zastavení plánovaných výkonů v endoskopii podle vedení kliniky zase souvisí s předvánočním časem. „V tuto dobu vždy počet výkonů sezonně o něco klesá z toho důvodu, že někteří klienti nechtějí před svátky podstupovat endoskopické výkony,“ uvedl Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc.

Podle něj klinika vykazuje 29,6 lékařského úvazku a výpověď z přesčasů podalo šest lékařů. „Nijak to neovlivní provoz a výkonnost pracoviště,“ doplnil.

Na porodnicko-gynekologické klinice podepsala výpověď z přesčasů většina z 29 sloužících lékařů. „Podle rozpisu je vidět, že lidí na klinice je každý den méně, logicky tedy nelze v menším počtu zajišťovat stejnou péči jako doposud. Bude muset dojít k omezení odkladné operativy a zrušení některých odborných poraden, to je nevyhnutelné,“ uvedl Ondřej Malchar z představenstva okresního sdružení ČLK Olomouc a vedoucí lékař ambulantního úseku porodnicko-gynekologické kliniky fakultní nemocnice. „Co vím, tak se služby na jiných klinikách nakonec podařilo poskládat díky tomu, že si spektrum přesčasů rozšířili jiní lékaři.“

Skupina Agel, pod kterou spadají nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku či Jeseníku, dohodu mezi lékaři a vládou kvituje. „Po velmi intenzivních a osobních jednáních s našimi lékaři se v zařízeních skupiny Agel podařilo dojít k dohodě i s lékaři na odděleních, kde byla situace složitější,“ uvedla mluvčí Agelu Gabriela Lefenda s tím, že již dříve bylo zajištěno, že nebude omezena akutní péče o pacienty a bude zachována i ta plánovaná.

Lékaři z prostějovské nemocnice účastnící se přesčasového protestu však rovněž vyčkávají, co přinesou následující dny. „Do doby, než dojde k podpisu dohody, výpovědi z přesčasů stahovat nebudeme,“ uvedla pro MF DNES lékařka, která si nepřála uvést své jméno. Podle ní v nemocnici rovněž došlo k omezení provozu například na ARO či gynekologicko-porodnickém oddělení, které zastavilo i rušilo plánované operace a omezí se pouze na akutní zákroky.

V Nemocnici Šumperk podepsalo výpověď z přesčasů všech 15 lékařů interny z celkového počtu 180. „Všichni vnímáme, že naše nemocnice je v šumperském regionu jediným nemocničním zařízením a sehrává v poskytování akutní zdravotní péče klíčovou roli. Proto jsme společně s lékaři našli řešení, díky kterému k žádnému omezení péče v rámci našeho regionu a přilehlých spádových oblastí nedojde,“ ujišťuje mluvčí Hana Hanke.

3. května 2023