Kdy se lidé většinou rozhodnou, že kontaktují kvůli seznámení seznamku?

Záleží vždy o jakém typu seznamky se bavíme, a hlavně o jakém typu klienta. Věk je v tomto zcela rozhodující, jinak k seznamce přistupuje mladý 18letý člověk, který je zcela zvyklý se seznamovat prostřednictvím moderních aplikací či sociálních sítích a mnohdy to ani jinak neumí a jiné je to u ženy 50+, která žila posledních 30 let ve vztahu a najednou po rozvodu zjišťuje, jak se vlastně v dnešní době lidé seznamují. Když ale vynecháme tu nejmladší generaci, tak je velmi obvyklé, že lidé přicházejí do seznamky ve chvíli, kdy zjistí, že vlastně nemají moc možností se seznámit nebo že jim to nejde a netuší proč.

Dokážete říct, jaký je nejčastější způsob seznámení?

Standfordská univerzita v roce 2019 publikovala rozsáhlou studii prokazující, že více než 39 % heterosexuálních párů v USA se seznámilo prostřednictvím seznamek a je to tak nejběžnější způsob seznámení vůbec. Dnes je to číslo ještě mnohem vyšší. V ČR dělalo „podobný průzkum BEHAVIO a zjistilo loni, že již i nejvíce Čechů, 22 %, se seznámí online pomocí seznamek nebo i sociálních sítí. Samozřejmě ale nadále platí jako velmi častá místa pro úspěšné seznámení škola, práce nebo prostřednictvím přátel či na nějakém koníčku nebo při nějaké aktivitě. Obecně celosvětově klesá počet seznámení v barech nebo diskotékách, neboť nejmladší generace od těchto aktivit obecně upouští a ti starší logicky na to nemají čas, náladu nebo energii.

Pokud je člověk dlouho sám, kde dělá chybu? Dá se vůbec říct, že nějakou chybu dělá?

Pokud se mi dlouhodobě nedaří se seznámit, a to i přesto, že se o to aktivně snažím, tak rozhodně dělám nějakou chybu. A je zcela zásadní si to otevřeně přiznat a zjistit, v čem je vlastně problém. Může to být od špatně nastavených vysokých očekáváních aneb o hledání prince na bílém koni, které reálně neodpovídá tomu, co já nabízím, až po naopak nízké sebevědomí či neschopnost potenciálního partnera zaujmout atd. Někdy je to i o absenci příležitostí, resp. jejich nevytváření a nevyužívání. Protože představa, že budu sedět doma na gauči u Netflixu a ten správný partner mi spadne komínem, je opravdu zcela mylná.

Prvním krokem ke změně je zjistit, v čem můj problém spočívá. Nejlépe je to probrat s někým, kdo mne dobře zná a dokáže mi dát objektivní zpětnou vazbu, ideálně dobrá kamarádka, sestra nebo kolegyně. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemám nebo vnímám, že moji nejbližší mi nejsou schopni dát reálnou zpětnou vazbu, protože mne mají natolik rádi, že nechtějí říkat negativní věci, je nejlepší probrat to s odborníkem, seznamovacím koučem, který má dostatek zkušeností ale i odborných nástrojů to analyzovat a pomoci mi problém nejen definovat ale hlavně i nabídne konkrétní řešení, tedy jak to změnit a konečně se úspěšně seznámit. Jelikož je to velmi častý problém, nakonec problémy se seznamováním má v dnešní uspěchané době spousta lidí, vytvořili jsme již před více než 3lety s manželem matematikem světově unikátní nástroj LOVEREPORT analýzu, která čistě na základě statistických dat a jejich analýzy vyhodnotí, jak si v oblasti seznamování (z pohledu potenciálních partnerů) vlastně stojím a kde jsou případně moje slabší oblasti, a naopak silná místa, na kterých seznamování postavit. LOVEREPORT je zcela zdarma.

Zdroj: iGlanc.cz, Date2k, Kristýna Mertlová, majitelka seznamovací agentury, odbornice na seznamování

Související články