Čtvrtek, 9 května, 2024

Michaela Chaloupková: Než jsem si manažerskou pozici zkusila, nevěděla jsem, že je to moje poslání

Jediná žena ve vedení jedné z největších firem v Česku, společnosti ČEZ. I přesto zvládla porodit a vychovávat tři děti a aktivně podporovat a pomáhat ženám v jejich seberozvoji.

Paní Chaloupková, co Vás vedlo k tomu připojit se do projektu The ŽENY?

Projekt mne nadchnul díky jeho promyšlenosti a dosahu. Nejen, že ukazuje příběhy úspěšných žen, že to jde, i když se třeba ze začátku překážky zdají naprosto nepřekonatelné. Ale i to, že se obrací na mladou generaci a ukazuje přes neziskovky možnou cestu k případné pomoci tam, kde je to potřeba.

Co byste vzkázala ženám, které si nevěří jít do vlastního podnikání či projektu?

Já vždy, když se rozhoduji, zda jít do něčeho nového, se ptám sama sebe, co nejhoršího se mi může stát, když to neklapne. A většinou, když nejde o život, tak mi vyjde, že do toho mám jít a zkusit to.

Michaela Chaloupková

Jste jedinou ženou ve vedení jedné z největších firem v republice, jste vzorem pro mnohé ženy… Jaký význam má pro vás skutečnost, že patříte mezi nejvlivnějších Češky?

Je to pro mne vlastně zavazující, ale nechci být nějakým nedosažitelným vzorem. Naopak bych ženám chtěla ukazovat, jak se prosadit a jít si po svých snech. Proto jsem i velmi aktivní v mentoringu a koučingu, kde se věnuji hlavně ženám a a jejich podpoře.

Jak jste se dostala na vaši současnou pozici? Vedla k tomu trnitá cesta? 

Pro mne ta cesta trnitá nebyla, spíše velmi přirozená. Moc překážek na té cestě jsem odstraňovat nemusela, nicméně je to také o mém postoji, který vůči překážkám uplatňuji. Nemám ráda slovo problém, spíš to vidím, jako věc k řešení.

Manažerské ambice jste měla už předtím?

Jsem v ČEZ, a.s. už 20 let a na manažerské pozici skoro 18 let, takže co můžu říct, je to, že než jsem si manažerskou pozici zkusila, nevěděla jsem, že to je moje poslání. Tedy ne být skvělá právnička, což jsem vystudovala, ale vést lidi.

Nejste jen úspěšnou podnikatelkou manažerkou, ale také mámou tří dětí. Je náročné skloubit vedení velkého týmu a zároveň plnění rodinných povinností?

Nemůžu zastírat, že to je velice náročné. Jak časově, tak mentálně i fyzicky. Ale já věřím, že když se něco opravdu chce, tak to nějak jde. Ne vždy třeba úplně ideálně na sto procent, ale je to jen otázka nastavení si vnitřní laťky a hlavně spokojenosti a pocitu, co je pro mne úspěch. A pro mne je úspěch šťastná rodina a spokojení kolegové kolem mě.

Závěrem, co byste ze své zkušenosti poradila začínajícím manažerkám či podnikatelkám?

Já bych hlavně chtěla ženy podpořit v jejich odvaze to zkusit. Najít si v někom podporu, ke komu lze zajít pro radu nebo pomoc nebo se třeba i někdy vybrečet, když se nedaří. A pak stačí prostě vydržet a nevzdát se.

Děkujeme Vám za rozhovor a ať se vám daří.

Zdroj: redakce


Ambasadorka: Michaela Chaloupková

Fotograf: Martin Řezáč

Styling: Luděk Šmehlík

Makeup: Kristina Dittrich

Hairstyle: Ellen Sýkorová, Oksana Bezyk

Backstage: Petr Klempa, Sab Lauren

Video/rozhovory: Adam Michna

www.thezeny.cz

RELATED ARTICLES