StarDance nejen baví, ale i pomáhá a sbližuje. Potvrzují to klienti Centra Paraple i soutěžící

1. prosinec 2023

Letošní charitativní díl taneční soutěže Stardance vynesl rekordní pomoc pro Centrum Paraple – přes 25 milionů korun. Centrum pomáhá vozíčkářům a jedním z nich je i Daniel Antala z Teplic, který byl také mezi účastníky této taneční soutěže.

Daniel Antala z Teplic, účastník charitativního dílu StarDance

„Jsou to pro mě nezapomenutelné zážitky, které si sebou ponesu až do konce života. Vážím si všech těch lidí – soutěžících, tanečníků i produkce České televize. Tancoval jsem s Ivou Kubelkovou a Martinem Prágrem – jsou úplně úžasný pár. Všichni ti slavní lidé jsou skvělí – do nikoho by to člověk neřekl. Na nic se nehrají, jsou sympatičtí, empatičtí, o to víc si jich vážím,“ přibližuje své zážitky Daniel Antala.

Sám je přitom občansky aktivní – spolupracuje s odborem dopravy teplického magistrátu na tom, aby bylo širší centrum Teplic pro vozíčkáře bezbariérové.

Charitativní díl StarDance ve prospěch Centra Paraple byl bez vyřazování, i tak si z něj soutěžící i tanečníci odnášejí něco zásadně nového.

Josef Maršálek a Adriana Mašková, účastníci StarDance 2023

„Rozhodně šlo o nový zážitek – strávili jsme s těmi vozíčkáři hodně času. Je to nová zkušenost, když tancujete s člověkem, který je nějakým způsobem omezený. Nevíte, co si k němu můžete dovolit – jak moc stisknout, zatáhnout, zatlačit. Také nevíte, co si vlastně můžete dovolit říct – je to úplně nová role a musím pochválit naše taneční kolegy za to, že to nejen perfektně zvládli, ale i tím svým přístupem odbourali tu bariéru,“ shrnul Josef Maršálek.

„Zapojit vozíčkáře do tance není jednoduché – i pro mě to bylo celkem náročné, protože jsem si uvědomila, že neznám při té choreografii, kdy jsem vedla Lenku po parketě, tu míru, aby se v tom dobře cítila, nakonec se nám to ale povedlo. Líbilo se mi také, jak se nám z ten týden, co jsme spolu prožili, vyvíjel ten vztah – od toho oťukávání až po to sžití se s tím člověkem po tom týdnu,“ doplňuje Josefa Maršálka jeho taneční partnerka Adriana Mašková.

„Jednou z těch věcí, co StarDance umí, je sblížit lidi – a umí to od první řady a napříč kontinenty. Sblíží generace, zdravé a nemocné, tlusté a štíhlé, takové nebo makové. A odbourá ty bariéry – to je v dnešní době strašně důležité,“ dodává Josef Maršálek.

Letošní rekordní částku využije Centrum Paraple pro pomoc lidem s poraněním míchy. „Je to velmi zásadní částka, a jsme za ni samozřejmě rádi,“ uvedl ředitel centra David Lukeš.

Další, už zas regulérně soutěžní díl StarDance nabídne Česká televize na prvním programu 2. prosince večer.

Spustit audio