Hlavní obsah

Lyžařské zájezdy se plní, přestože zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jsou oproti loňsku opět dražší, zájem o lyžařské zájezdy v cizině a o skipasy neopadá. Nejdříve se plní termíny kolem svátků a na jarní prázdniny, kde se dá čekat ještě o něco větší nával kvůli jejich termínům.

Foto: Profimedia.cz

Letošní novinkou v nabídce zájezdů je lyžování v Turecku

Článek

„Očekáváme silnou zimní sezónu, čemuž odpovídají dosavadní prodeje zájezdů. Jsou o třetinu vyšší, než byly loni touto dobou. Největší zájem je o italské a rakouské Alpy, které jsou následované Francií,“ řekl Novinkám Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama.

Upozornil, že například pražské a středočeské jarní prázdniny se kryjí s termínem, kdy mají volno i v řadě dalších evropských zemí, takže volné ubytovací kapacity rychle mizí. Jarní prázdniny začnou 5. února.

„Průměrná cena týdenního zájezdu se meziročně zvýšila zhruba o sedm procent,“ dodal Bezděk. Zájezd na týden v apartmánu v Itálii či Francii lze pořídit od 5000 korun na osobu. U tříhvězdičkových hotelů v Rakousku se snídaní a skipasem už ceny podle lokality šplhají ke 20 tisícům korun za osobu.

Kde se lyžuje nejdráže a kde nejlevněji aneb Ceny permanentek v Česku i Alpách

Cestování

Lyžovat se začalo v polovině listopadu v Rakousku na Kaprunu, nyní se sezóna rozběhne i v Itálii, například v oblíbeném středisku Val di Fiemme.

Na lyže i do Turecka

Také podle mluvčí Čedoku Kateřiny Pavlíkové je nárůst poptávky po lyžařských zájezdech třetinový. Kancelář už na svátky prodala 85 procent míst.

Nejvíc klientů s ní jezdí do rakouských středisek. „V letošním sezoně jsme ale výrazně pozměnili nabídku a přidali hotely i v Itálii, proto jde tato lokalita v rezervacích nahoru. Stejně tak se vrací Slovensko a na týdenní pobyty je populární i Švýcarsko,“ uvedla Pavlíková.

Čedok podle ní chystá také autobusovou dopravu do vybraných oblastí ve Francii a v Itálii.

Novinkou jsou letecké zájezdy na lyže do Turecka do resortu pod sopkou Erciyes. Týden se skipasem vyjde na 16 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Na lyže lze vyrazit také do Turecka.

Skipasy zdražovaly různě podle lokality, ale například ve vybraných střediscích v Rakousku ceny porostou přibližně o 10 až 15 procent. Například v rakouském Saalbachu vyjde třídenní permanentka už na 210 eur (5118 Kč).

Cestovní kancelář České kormidlo rovněž vypravuje autobusové zájezdy do Itálie, Rakouska, ale také Slovinska. Za covidu jezdila i do bulharského Banska, avšak tyto cesty už ukončila.

„Poslední roky probíhá zdražování všeho minimálně na úrovni inflace, a letos je tomu stejně. Lyžařská dovolená v Itálii je oproti loňské sezóně dražší zhruba o deset procent, což zjevně není pro lyžaře nepřekročitelná cena,“ řekl Novinkám marketingový ředitel Aleš Kotek.

Vzhledem k tomu, kolik kilometrů je možné sjezdovat, je cizina výhodnější, jinak jsou ale ceny služeb a ubytování podobné jako v Česku.

Také Kotek míní, že na jarní prázdniny bude nával, a to hned první týden, kdy bude mít volno část Prahy a Brno.

Podle průzkumu pro ERV Evropskou pojišťovnu téměř dvě třetiny Čechů, kteří plánují v zimě vyrazit na hory, počítají s výdaji do deseti tisíc korun na osobu. Zbývající třetina většinou utratí do 20 tisíc na osobu a jen procento přes 30 tisíc na jednoho.

Do Trentina na lyžování zdarma i vyladěné adventní trhy

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžování a snowboarding v zahraničí od CK

Související témata:

Výběr článků

Načítám