Situace je napjatá a tlak na lékaře všude stejný. Prosinec tak bude v nemocnicích poloviční, míní jihomoravský radní

1. prosinec 2023

Přesčasy vypovědělo napříč všemi nemocnicemi 30 až 70 % lékařů. Podle náměstka pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Karla Podzimka (ODS) je situace v krajských nemocnicích stejná, byť připouští, že ty větší ji mohou zvládat nepatrně lépe.

V každém případě budou výpovědi znamenat odklady plánovaných zákroků. Akutní péče by měla být zajištěna. Kraj jako takový podle Podzimka řešení situace nemá jak pomoci a vše bude záležet na tom, jak dopadnou jednání s vládou.

Ve Fakultní nemocnici podalo výpovědi z přesčasů přibližně 30 % lékařů, přičemž někteří se výpověďmi snaží spíše jen podpořit své kolegy, uvedl pro Český rozhlas Brno náměstek léčebné a preventivní péče pro chirurgické obory Petr Benda. Na situaci se podle něj nemocnice připravovala už v předstihu tím, že od října neobjednávala pacienty s neakutními případy.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Akutní péče bude podle Bendy zajištěna v plném rozsahu. Dlouhodobé řešení krize ve zdravotnictví pak vidí především v restrukturalizaci, změně systému a zefektivnění práce napříč celým zdravotnictvím.

Spustit audio

Související