JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 48. týden 2023

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 48. týden 2023

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne vzrostla o 14 procent, výrazně nejvyšší je v posledních týdnech na Českobudějovicku

ČESKÉ BUDĚJOVICE 1. prosince – V posledním listopadovém týdnu se v Jihočeském kraji zvýšil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s minulým týdnem o 13,8 % na 1 170 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nemocnost opět vzrostla nejvíce v okrese Č. Budějovice, a to na 1 723 případů na sto tisíc obyvatel, nad tisícem případů na sto tisíc se drží okres Český Krumlov (1327 na sto tisíc) a blíží se k této hranici i okres Jindřichův Hradec (957 na sto tisíc).

Ve 48. týdnu byl v kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 1 170 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Vloni jsme k 48. týdnu měli v kraji nemocnost nižší, 1 107 případů na sto tisíc, a výrazně nejvíce případů bylo mezi předškolními dětmi, momentálně je v kraji nemocnost rovnoměrněji rozložena i mezi další věkové skupiny. Ve srovnání s předchozím týdnem v rámci kraje nemocnost vzrostla o téměř 14 procent (+13,8 %), nejdynamičtější nárůst nemocnosti od minulého týdne zaznamenaly okresy České Budějovice (+13,8 %), Strakonice (+12,3 %) a Prachatice (+11,5 %).

Co se týče věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění vzrostl v končícím týdnu mezi všemi věkovými skupinami, nejvíce mezi mladými lidmi (15-24 let, o 25 %) a seniory (věková skupina 65 a více, o 17,3 %). Oproti minulém týdnu vzrostl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) z 5 na 13 případů na sto tisíc obyvatel kraje.


 

Klíšťaty přenášených onemocnění je méně než vloni, přesto bude výskyt lymeské boreliózy v kraji patřit k nejvyšším za poslední roky

ČESKÉ BUDĚJOVICE 1. 12. – Jihočeští hygienici registrují na konci sezony klíšťaty přenášených onemocnění celkem 482 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 77 klíšťové encefalitidy. Zatímco u závažnější klíšťové encefalitidy půjde po dohlášení všech letošních případů zřejmě o nejnižší výskyt za poslední roky, u lymeské boreliózy naopak o jeden z nejvyšších.

Aktuální výsledky k 48. kalendářnímu týdnu ukazují o poznání nižší výskyt klíšťové encefalitidy než vloni v tomto období, a to o 51 případ (vloni 128 k 48. týdnu), a nižší než vloni je i výskyt lymeské boreliózy (letos o 28 případů méně než vloni, kdy bylo ve 48. týdnu 510).

„V končícím 48. týdnu přibylo 5 hlášených potvrzených případů lymeské boreliózy. Letos od začátku sezony registrujeme k dnešnímu dni 482 potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je v absolutních číslech na Českobudějovicku, kde je nyní 141 potvrzených případů (v týdnu +), na Táborsku je 105, na Jindřichohradecku 88 (v týdnu + 1) a na Českokrumlovsku je 70 potvrzených případů (+2). To jsou okresy s tradičně nejvyššími výskyty tohoto onemocnění v našem kraji. S výrazným odstupem následují Prachaticko, kde je 32 případů (+2), na Strakonicku je 24 potvrzených případů a na Písecku je hlášeno 22 případů,“ komentovala data za končící 48. týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vloni bylo v kraji k 48. kalendářnímu týdnu potvrzeno 510 případů lymeské boreliózy, nejvíce na Českobudějovicku (154), Českokrumlovsku (106), Táborsku (101) a Jindřichohradecku (90). Letos tedy registrujeme o 28 případů méně než ve srovnatelném období loňského roku. V průběhu celé loňské sezony bylo v Jihočeském kraji celkově nahlášeno a potvrzeno 529 případů lymeské boreliózy, to bylo výrazně nejvíce za několik let. Je jasné, že i letošní sezona bude v případě lymeské boreliózy patřit k těm s nejvyšším výskytem, protože v posledních letech se počet případů v kraji pohyboval s výjimkou loňska od 270 do 470 případů za rok.

„V případě klíšťové encefalitidy je vývoj příznivější než vloni, v týdnu jsme zaznamenali ještě 3 nově potvrzené případy. Aktuálně evidujeme v kraji 77 nahlášených a potvrzených případů, nejvíce, 20, je v této sezoně na Českobudějovicku (+2 v týdnu), na Českokrumlovsku je 17, na Prachaticku 12 případů, na Strakonicku 11 (+1) a na Jindřichohradecku 6, stejně jako na Táborsku. Podobně jako u lymeské boreliózy registrujeme nejméně případů i u klíšťové encefalitidy na Písecku, a sice 5 potvrzených případů. Pořadí jihočeských okresů co do absolutního počtu potvrzených případů je tak obdobné jako vloni, kdy nejvyšší výskyt ve 48. týdnu mělo Českobudějovicko (34) a Českokrumlovsko (24) a nejnižší Písecko (6). Vloni bylo v kraji v tomto období 128 potvrzených případů, letos jich zatím máme o 51 méně, to je velmi pozitivní. V loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 nahlášených a potvrzených onemocnění, letošní sezona bude klidnější,“ doplnila dnešní data ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Nejnižší výskyt klíšťové encefalitidy v posledních letech zaznamenali hygienici v covidovém roce 2021, kdy bylo potvrzeno pouze 83 případů za celou sezonu, v roce 2019 to bylo 99 případů, obvykle však počet případů v kraji v posledních letech převyšoval stovku.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře