Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu ONEMANSHOW: The Movie - 60 %

Originální tvůrce obsahu Kazma v dalším ze svých projektů spustil honbu za pokladem, která dokázala ovládnout sociální sítě. Ovšem není to pouze triviální zábavná hříčka, ale promyšlený podvod s potenciálem na zisk kupy peněz. 

To uvidíme v akční krimi komedii na pomezí filmu a reality vzniklé pod taktovkou Kazmy Kazmitche, který spolupracoval jak na režii, tak na scénáři. Samozřejmě právě on se stal i hlavní hvězdou snímku. Na plátně mu poté sekundují Adam Mašura a Barbora Černá, přičemž v epizodních roličkách uvidíme i některé z hvězd českého stříbrného plátna.

V roce 2020 známý showman Kazma v rámci své další exhibice na neznámém místě zakopal automobil s milionem korun v kufru, přičemž ten, kdo jej dokáže naleznout se stane nadšeným majitelem. Tato honba za pokladen doslova ovládla sociální sítě, čímž si pro sebe dokázala uzmout nevídaný dosah. Doslova spousty lidí se předháněli v přehnaných prohlášeních, přičemž si všichni byli neochvějně jistí svým úspěchem.

Samozřejmě taková velká akce vyžaduje spoustu organizování a plánování, protože jinak by to mohlo skončit kolosálním neúspěchem. Nakonec se největším oříškem ukáže být prvek utajení. Každého asi hned napadlo, že nenápadně zakopat automobil není zrovna jednoduché, navíc v zemi, kde se všechno hned rozkecá. Naštěstí Kazma a spol vynikají nepřebernou kreativitou, takže to nakonec není zase tak velký problém. Navíc ve srovnání s tím, co se ukrývá pod rouškou bezduché hry, jde o vcelku triviální úkol.

V rámci filmu je toto na první pohled velkorysé peněžní gesto pouze cestou, jak získat mnohem více peněz, než do toho vložili. Bouři zájmu na sociálních sítích samozřejmě zaregistrovaly i sázkové kanceláře, které v tom spatřily skvělou příležitost, jak si napakovat kapsu. Ale v tom je ta zrada. Sám Kazma se totiž rozhodl využít své výhodné pozice a vsadit na správného koně a pěkně si nahrabat. Sice nebude zrovna jednoduché to provést tak, aby to neprasklo, nicméně nic není nemožné. Všechno se už dává hezky do pohybu, když v tom přijde další lockdown a najednou se všechno diametrálně promění. Ovšem už se zašlo příliš daleko, tudíž zabalit to rozhodně nepřichází v úvahu.

V základu je příběh klasickou Onemanshow, kterou většina Čechů s určitostí už někdy viděla. Je to o originálním nápadu, který dokáže proniknout mezi širokou veřejnost a tím získat až neuvěřitelný dosah. Vcelku triviální premisa se nakonec ukáže být neuvěřitelně propracovaným plánem, před kterým lze jen smeknout a žasnout nad tím, jak je něco takového vůbec ve skutečnosti možné.

Ovšem i když tento prvek může být sebevíc dokonalý, tak by to zkrátka nedokázalo utáhnout celovečerní film. Proto je větší část snímku stylizovaná do žánru heist movie, kde parta různorodých individuí spojí své síly s cílem provedení velké loupeže. Nejdříve se pracuje na určitém plánu, který se postupně dává do pohybu. Je to trnitá cesta plná různě velkých překážek, které se díky spolupráci, invenci a velké dávce motivace nakonec podaří překonat a vyřešit ke spokojenosti všech.

Dělat to jenom pro peníze by bylo ale příliš laciné, tudíž je důležité i pozadí za tím vším. Ať už je to kvůli lásce nebo pomstě, tak v tom musí být silné emoce, aby to opravdu někomu stálo za to. Dodává to tomu tu extra motivaci, bez které by se do takto troufalého plánu pustil jenom opravdový a nefalšovaný šílenec a odvážlivec, ovšem to by na samotného Kazmu vlastně sedělo.

Vedle toho můžeme najít odkazy i na další druhy filmů, přičemž některé se celkem povedly, ale většina z nich byla dosti laciná. Naprosto to stejné poté platí i pro popkulturní odkazy. Na ostatní především akční snímky a thrillery se navazuje s účelem je parodovat a zesměšnit prostřednictvím jejich chyb. Bohužel se to ne tak úplně povedlo a dalo by se říct, že se to obrátilo proti svým stvořitelům. Stal se z toho možná trochu nečekaný komediální aspekt, kterého se stal obětí snímek samotný.

Vedle toho tady najdeme i další zdroje zábavy, ale jejich inteligence také není zrovna zázračná. Legrace pramení především ze zesměšňování hloupostí a chyb těch, kteří nejsou nejostřejšími tužkami v penále. Hodně prostoru dostali například fanoušci fotbalu, u kterých není žádný problém využít spoustu předsudků o nich a tropit si z nich šprťouchlata. Z toho slaboduchého směru se poté nevymaníme po zbytek filmu.

Zajímavým prvkem jsou vnitřní promluvy hlavního hrdiny, prostřednictvím kterých komunikuje napřímo s diváky. Těm to poskytuje neotřelý pocit většího zapojení do příběhu a možná to někoho z nich popostrčí k účasti ve hře, což je cenné i z marketingového hlediska. Často se jedná o jednoduché poznámky uvozující děj, nicméně občas je to skvělá příležitost k nahlédnutí do Kazmovi mysli a poznání jeho myšlenek. Dokáže to být i zajímavé a pomoci výslednému dojmu z filmu.

Oproti ostatním podobným filmům se celý děj včetně okradení sázkové kanceláře prezentuje jako příběh, který se skutečně stal. To bylo typické i pro předchozí díla v rámci franšízy Onemanshow. Dalo se nad tím opravdu žasnout a obdivovat Kazmu za to, co neuvěřitelného dokázal. Bohužel se to tentokrát rozpadne v prach s prvním sepnutí mozkových závitů. Tady to působí nemožně právě proto, že by se to ve skutečném světě zkrátka stát za žádných okolností nemohlo.

Je tady tolik různých komplikací a zjednodušení, ale i porušení dobrý mravů i trestního řádu, že by se to zákonitě muselo pokazit. Minimálně by to prasklo, ovšem ani stanutí před soudem by nebylo zase tak nepravděpodobné. Takže většinu času jsme navzdory proklamacím autorů od reality tak daleko, že nikdo z nás nedokáže uvěřit nějakému podstatnějšímu ukotvení v realitě. To sice nevypadá jako příliš velký problém, ale bohužel se tím ztratila většina kouzla, kterým předchozí Onemanshow nadmíru vynikala. Bez toho se jedná o pouhou lacinou podívanou.

Celkově se jedná o slabší variaci na americké zlodějské akční thrillery, která by sama o sobě rychle upadla v zapomnění. Trocha přihlouplého humoru také určitě nikoho nevytrhne. Naštěstí je hlavním pojítkem další kvalitní Onemanshow, která dokáže nadchnout a fascinovat diváky tím, co všechno je možné. Výslednému dojmu určitě pomohlo i zapojení samotných diváků do děje.

Půlhodinové video na Stream.cz by to bylo naprosto skvělé, ale takhle je ta vnitřní kvalita zastíněna laciným a slabým obsahem, který měl zkrátka velkou převahu. Díky tomu se bohužel jedná o bezduchou podívanou, pro kterou je velmi důležité nezapojovat mozek, přičemž pak si to lze i docela užít.

P. S. Určitě se vyplatí počkat na konec titulků.

Automobily

Auto zakopané pod zem je Range Rover Evoque. Kazmův pobočník po dobu celého filmu jezdí ve Fordu Mustang. Psí dodávka je založena na dodávce Ford Transit. Naštvaní majitelé dotčeného pozemku jezdí v české klasice alias Škodě Octavia Combi. Na první lokaci je kontejner ukrývající vítězný automobil dovezen na návěsu kamionu Man, zatímco později je vezen na Mercedesu-Benz. Dále tady najdeme například Hummer H1.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1286545-onemanshow-the-movie/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt28335618/?ref_=nm_ov_bio_lk

Současně publikováno na Seznam Médium

Autor: Daniel Trojan | pátek 1.12.2023 19:00 | karma článku: 4,92 | přečteno: 91x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,38
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.