Kladno zlomilo sérii proher, mistr natáhl šňůru! Plzeň – Boleslav 5:0

Jiří Ticháček. | Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

1. prosince 2023, 19:15

Adam Bagar

První prosincový den měl na programu pouhé čtyři extraligové zápasy 24. kola. Všechny vyzněly líp pro domácí týmy, před svými fanoušky uspěly Třinec, Plzeň, Olomouc i Kladno, které tak přerušilo sérii osmi porážek.

Oceláři bodovali už pošestnácté za sebou

Úřadující mistr si už v prvním dějství vypracoval třígólový náskok, kterým vyhnal Dominika Hrachovinu z branky. Na střídajícího Jana Strmeně sice nevyzrál a z utkání ještě bylo velké drama, ale tříbodový triumf nad Motorem takřka po dvou letech už uhájil a natáhl bodovou šňůru na dechberoucích šestnáct duelů! Vítězný gól vstřelil Vilam Čacho, Marek Mazanec pochytal 33 střel soupeře.

Vladimír Országh (asistent trenéra Třince): „I když jsme první třetinu vyhráli 3:0, začátek nebyl z naší strany ideální. Soupeř výborně bruslil, měl tam nějaké šance. Uklidnily nás naše góly, ale i za stavu 3:0 byl zápas vyrovnaný až do konce. Několikrát nás podržel Mazi v brance a jsme rádi za tři body, které jsme urvali a nakonec ubojovali. Jsou to důležité body proti kvalitnímu soupeři.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Českých Budějovic): „Tradiční zápas v Třinci. Měli jsme relativně slušný vstup, dobré tři minuty. Pak přišla ztráta puku, domácí využili šanci a na konci třetiny se to opakovalo. Druhá ztráta, další gól a potom ještě jeden. I přes slušný obrázek hry jsme prohrávali 0:3. Oceláři jsou tým, který tyhle výsledky umí hrát. Měli jsme snahu, šance, zdramatizovali závěr, ale nepodařilo se nám korigovat. Třinec si to pohlídal.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Voženílek (Pánik), 17. Kundrátek (M. Roman, Doktor), 19. Čacho (Marinčin) – 38. Ordoš (Gulaš, Kondelík), 55. Toman (Kachyňa, Doudera).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Lederer, Blažek.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 30:35.
Diváci: 3 779.
Nejlepší hráči: Marek Mazanec – Filip Přikryl.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Smith, Marinčin, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Polášek, Nedomlel – Voženílek, Vrána, Pánik – M. Růžička, Sikora, Nestrašil – Hrehorčák, M. Roman, Doktor – Kurovský, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina (21. Strmeň) – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera, Hovorka, Gulaši, Vráblík – Gulaš, Kondelík, Ordoš – D. Simon, Harris, Kubík – M. Beránek, Toman, F. Přikryl – Valský, Koláček, Chlubna. Trenéři: Čihák a Hanzlík.

Plzeň vyřídila posledního v přesilovkách

Plzeň zapsala teprve třetí vítězství z posledních devíti utkání, všechna nad týmy, které jsou na tom v tabulce ještě hůř. Po Kladnu a Vítkovicích vyzrála i na poslední Mladou Boleslav, které dokonce díky čtyřem využitým přesilovkám nadělila bůra! Dominik Pavlát chytil všech 24 střel a zapsal druhou nulu v sezoně. Rozhodl Aleksi Rekonen, jenž se blýskl třemi body za dvě branky a nahrávku.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání, tlačili jsme se k soupeři do pásma, ale do poloviny utkání to bylo pouze o jednu branku, a i soupeř měl nějaké svoje šance. Předvedli jsme bojovný výkon, který byl podpořený skvělým Dominikem Pavlátem v bráně. Konečně jsme si také pomohli speciálními týmy, podařilo se nám využít přesilové hry. Bodů si velmi ceníme, klukům děkujeme za předvedený výkon.“

Richard Král (trenér Mladé Boleslavi): „Prvních deset minut zápasu jsme byli ještě v autobuse, neměli jsme žádný pohyb, otáčeli jsme hru zpátky do našeho pásma, což jsme v předešlých zápasech vůbec nedělali. Následně jsme měli dvě přesilové hry, dostali jsme se do utkání, mírně jsme se zvedli. Avšak ve druhé třetině jsme byli velmi nedisciplinovaní, dělali jsme zbytečné fauly, navíc jsme se nechali vyprovokovat. Z naší strany byl zápas katastrofa. Musíme se o tom pobavit, protože tohle se již nesmí opakovat.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Rekonen (Söderlund, Zámorský), 29. Pour (Laakso, Holešinský), 40. Holešinský (Pour, Rekonen), 49. Schleiss (Zámorský, Lev), 52. Rekonen (Holešinský, Laakso).
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Brejcha, Zíka.
Vyloučení: 5:8, navíc Houdek – Jánošík oba 5 minut, Lantoši 10 minut.
Využití: 4:0.
Střely na branku: 29:24.
Diváci: 3 469.
Nejlepší hráči: Petr Zámorský – Adam Jánošík.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Malák, Zámorský, Laakso, Dujsík, Piskáček, Kvasnička, Houdek – Schleiss, Mertl, Holešinský – Söderlund, Indrák, Lev – Pour, Jansa, Rekonen – Hrabík, Straka, Matýs. Trenéři: Kořínek a Bombic.
BK Mladá Boleslav: F. Novotný – Pyrochta, Gewiese, Jánošík , Osburn, Bernad, F. Pavlík, Čech – Skalický, Fořt, Lantoši – Suchý, Järvinen, Aaltonen – Šmerha, Malát, Krivošík – Dvořáček, Závora, Rohdin. Trenéři: Král, Pletka a Havíř.

Olomouc udolala Bílé Tygry, rozhodl Kunc

Liberec nenavázal na tři předchozí úspěšné tripy. Z Hané se vrací s prázdnou, ačkoliv už po 136 sekundách vedl zásluhou Michala Birnera. Mora během 41 sekund vytáhla skvělý obrat. A když na trefy Lukáše Klimka a Roka Macuha navázal ve třetí části Michal Kunc, bylo prakticky rozhodnuto. Za hosty už jen snížil Michal Ivan. Olomouc si upevnila desáté místo a od dna ji dělí už 12 bodů.

Róbert Petrovický (asistent trenéra Olomouce): „I vzhledem k sestavě, ve které jsme nastoupili, to byl strašně těžký zápas. V první třetině si obě mužstva uvědomovala důležitost utkání. Soupeř šel sice do vedení, ale rychle jsme otočili. Ve druhé třetině jsme začali trošku chybovat ve středním pásmu. V jejím závěru jsme ale měli dobrý tlak, myslím si, že tam zazvonila i tyčka. Vzápětí jsme mohli inkasovat, ale brankář nás podržel. Velmi důležité poté bylo, že jsme do třetí třetiny vstoupili gólem. Dobře jsme odehráli i oslabení, jenže v jeho závěru tam při buly přišla chybička a soupeř se dostal do hry. Byl silnější na puku, rychlejší, ale ubojovali jsme to. Týmu patří velký kredit.“

Boris Žabka (asistent trenéra Liberce): „V první řadě Olomouci gratuluju k získaným bodům, jsou pro ni důležité. Chtěli jsme udělat maximum, abychom je získali my. Myslím si, že jsme dobře vstoupili do zápasu, vytvořili jsme si šance a šli do vedení. Ty následné dva góly nás trošku vyvedly z rytmu, neuměli jsme se dostat nazpět. Olomouc výborně bránila, forčekovala, dvě třetiny byla lepší v soubojích a nasazení. Na konci druhé třetiny jsme se lehce zvedli. Ve třetí jsme otevřeli hru a byli lepší. Bohužel, nestačilo to ani na bod. Za ty dvě třetiny jsme si ho ale možná ani nezasloužili.“

HC OLOMOUC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Klimek (Rašner, Nahodil), 8. Macuh (Kunc, Sirota), 42. Kunc (Anděl) – 3. Birner (Bulíř, Vlach), 48. Ivan (Filippi).
Rozhodčí: Obadal, Vrba – Lhotský, Hynek.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 20:22.
Diváci: 4 103.
Nejlepší hráči: Michal Kunc – Michal Birner.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Řezníček, Sirota, Černý, Rašner, Švrček, Ozols – Kusko, Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, Navrátil – Káňa, Macuh, Orsava – Kunc, Menšík, Anděl. Trenéři: Tomajko a Petrovický.
Bílí Tygři Liberec: D. Král – Ivan, Melancon, McCoshen, Galvas, Budík, Knot, Derner – Rychlovský, Filippi, Klíma – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner, Bulíř, Vlach – Pérez, Šír, Pekař. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.

Kladno slaví po 35 dnech, Brízgala má nulu

Kladno znovu potvrdilo, že na Litvínov umí. Porazilo jej jasně 3:0 a první výhrou od 27. října se posunulo na dvanácté místo před Vítkovice. Pro fanoušky Rytířů, kterých dorazilo pouze 2493, to bylo teprve třetí domácí vítězství v sezoně. Řídil jej Adam Brízgala, jenž se zaskvěl 33 zákroky, nulou a ještě asistencí. Chemici se po snovém startu trápí, prohráli potřetí v řadě a při sérii dali jediný gól.

Pavel Skrbek (asistent trenéra Kladna): „Vstoupili jsme do utkání nedisciplinovaně, kdy jsme udělali hned dva fauly. Věděli jsme, že Litvínov má šikovné hráče do útoku, proto je dobře, že se nám podařilo oslabení ubránit. Do druhé třetiny jsme vstoupili aktivně, vstřelili jsme gól z přesilovky a vedli 1:0. Pak jsme ale místo zatlačení soupeře bohužel na chvilku vypli. Ale dostali jsme se zase z toho a třetinu uhráli. Ve třetí části se nám dařilo držet puk u nich v pásmu a nepouštět je do nějakých větších šancí. Je to pro nás skvělé vítězství, protože na tříbodový zápas jsme čekali opravdu dlouho.“

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Domácí po osmi prohrách urvali výhru a musím říct, že jsme jim to velmi zjednodušili. Jediné, co bylo z naší hry pozitivní, byly první tři nebo čtyři minuty. Potom jsme se vinou naší nedisciplinovanosti dostávali do řady oslabení, hlavně v závěru první třetiny. Soupeř potom ve druhé třetině jednu z nich využil. Jsme nyní ve fázi, která není dobrá, a hrabeme se z toho ven. Pracujeme dennodenně a uvidíme, co z naší strany přinesou další dny.“

RYTÍŘI KLADNO – HC VERVA LITVÍNOV 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Pytlík (Smoleňák, Klepiš), 35. M. Procházka (Dotchin, Klepiš), 59. Kusý (Babka, Brízgala).
Rozhodčí: Úlehla, Veselý – Klouček, Šimánek.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:33.
Diváci: 2 493.
Nejlepší hráči: Adam Brízgala – Nicolas Hlava.
Rytíři Kladno: Brízgala – Dotchin, Hejda, Ticháček, Martenet, Babka, Slováček – Tralmaks, Klepiš, Kusý – Sideroff, Pytlík, Frolík – Smoleňák, Melka, M. Procházka – Strnad, Jarůšek, Bláha. Trenéři: Vejvoda a Skrbek.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zile, Zeman, Baránek, Šalda, Czuczman, Demel, Baláž – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Koblasa, Kirk, Abdul – Kudrna, Zygmunt, Maštalířský – Válek, Gut, Havelka. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.

Utkání Mountfield HK – HC Sparta Praha (2:1) se hrálo už ve čtvrtek.
Utkání HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno se bude hrát až 21. února.
Utkání HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary se bude hrát až 21. února.

Tabulka Tipsport extraligy 

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 24 16 2 4 2 90:50 56
2. HC Sparta Praha 24 14 3 1 5 75:52 49
3. HC Oceláři Třinec 23 11 5 4 3 76:55 47
4. HC VERVA Litvínov 24 12 3 0 9 74:67 42
5. Mountfield HK 24 11 2 3 8 65:57 40
6. Bílí Tygři Liberec 25 10 3 2 10 81:79 38
7. HC Kometa Brno 23 10 3 1 9 67:58

37

8. Banes Motor České Budějovice 23 9 2 4 8

56:60

35

9. HC Energie Karlovy Vary 23 7 4 2 10 63:62 31
10. HC Olomouc 24 7 3 3 11 52:69 30
11. HC Škoda Plzeň 23 7 2 3 11 54:65 28
12. Rytíři Kladno 22 4 3 4 11 51:77 22
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 22 4 1 5 12 48:70 19
14. BK Mladá Boleslav 24 4 2 2 16 47:78 18

Další program Tipsport extraligy

Neděle 3. prosince – 25. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
15:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
16:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
17:00 Banes Motor České Budějovice – Rytíři Kladno
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov

Čtvrtek 7. prosince – předehrávka 26. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Pátek 8. prosince – 26. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc
18:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Dynamo Pardubice – Banes Motor České Budějovice (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz