VÍME PRVNÍ: Melenovský vyhrál spor o neplatnost trenérské výpovědi z mládeže Dukly Jihlava

Vztah mezi Markem Melenovským a mládeží Dukly Jihlava podle soudu stále trvá. A je celkem jedno, jestli dnes trénuje v Mladé Boleslavi, vyhazov od mládeže Dukly Jihlava dostal nesprávným způsobem. Podle soudního výroku nejde o pracovně-právní vztah jak se snažil prokázat Melenovského advokát Jaroslav Homolka.

V podepsané trenérské smlouvě šlo podle soudu o smlouvu příkazní, kdy trenér nemá úplnou volnost ve vztahu ke klubu, ale při své podnikatelské činnosti plní pokyny klubu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Soud uvěřil výpovědím trenérů Dukly Jihlava Viktora Ujčíka a Michala Broše, že nešlo ze strany klubu o striktně direktivní příkazy Marku Melenovskému jako podřízenému, ale spíše o diskusi mezi trenéry v klubu o vedení tréninku dorostu, aby pak hráči dorostu mohli pokračovat v juniorce a A-týmu.

Trenér Melenovský pokyny klubu respektoval koncepci klubu a až na výjimky plnil. Plnil například zákaz používání těžkých puků na tréninku, strpěl přítomnost kouče dovedností na tréninku, respektoval snížení počtu přípravných utkání, vzhledem k rozpočtu klubu. Trenér Melenovský se snažil spolupracovat až po určitou mez, kdy klub nevěděl, jak dál.

Podle soudu tak byly plněny pokyny klubu, tak jak vyžaduje smlouva příkazní a nejde o skrytý zaměstnanecký vztah zvaný lidově „Švarc-systém“.

O průběhu sporu čtěte více přímo zde, zde, zde i zde. Trenér Melenovský vykoupil z Dukly Jihlava i syna jako hráče (více zde). Souběh dvou platných trenérských smluv je střetem zájmů (více zde). Melenovský dostal výzvu k nástupu do přípravky Dukly Jihlava (více zde).

Smlouva Marka Melenovského s Duklou Jihlava byla sjednána na dva roky a skončí až v dubnu 2024. Výpověď trenérské smlouvy daná klubem na podzim 2022, nepředcházela výtka sjednaná ve smlouvě s určením lhůty pro nápravu. Tuto smlouvu připravil pro trenéra Melenovského klub Dukla Jihlava mládež a podle soudu měla i podle této smlouvy postupovat. Z formálního hlediska jsou neplatné hned dva pokusy klubu Dukla Jihlava mládež o ukončení trenérské smlouvy na podzim 2022.

Marku Melenovskému nelze vytýkat ani uzavření trenérské smlouvy s konkurenčním klubem VHK Robe Vsetín, když se předtím domáhal přidělování trenérské práce v HC Dukla Jihlava. Odpovězeno klubem mu bylo ale až po v listopadu 2022 po několika měsících. Vztah s VHK Vsetín založil až po té, kdy měl jasno o výpovědi z klubu. Liknavý přístup klubu HC Dukla Jihlava mládež nelze podle soudu přičíst na vrub Marka Melenovského.

Ani dílčí důvody klubu HC Dukla Jihlava mládež pro podání výpovědi trenéru Melenovskému neobstojí podle soudu v situaci, kdy se Melenovský pokoušel spolupracovat s trenéry Viktorem Ujčíkem a Michalem Brošem. Podle soudu se snažil spolupracovat a lidově řečeno „sklopil paty“.

Vztah mezi trenérem Melenovským a HC Dukla Jihlava mládež stále trvá a je podle soudu bez zajímavosti, jestli je Marek Melenovský aktuálně zaměstnán v BK Mladá Boleslav a záleží na něm, jestli bude pokračovat v Mladé Boleslavi nebo se vrátí do Dukly Jihlava.

Podle soudu neznamená, že by nemohl začít další spor o finančních nárocích trenéra Melenovského z platné smlouvy. Rozsudek není pravomocný. Dukla Jihlava mládež bude muset uhradit náklady soudního sporu po jejich vyčíslení, dá se očekávat částka v řádu vyšších desítek tisíc korun.

Žádné odpovědi

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů