Bundesliga - preview 13. kola: Dortmund cestuje do Leverkusenu

01.12.2023, 10:00, aktualizováno 03.12.2023, 10:24
Previews
BayArena (© AFP)

Leverkusen zažil parádní první třetinu sezony a v neděli dostane šanci odskočit Bayernu, Dortmund mu ale rozhodně nedá nic zadarmo. V akci budou i další pohároví zástupci z Frankfurtu a Freiburgu.

1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg

neděle 15:30

Zdá se, že Mohuči změna na trenérském postu prospěla. Není potřeba nijak hanit předchozí práci Boa Svenssona, pod jeho velením naopak v minulých sezónách patřili Die Nullfünfer k nepříjemným soupeřům, a to i proti těm nejambicióznějším bundesligovým sokům. Příchod Jana Siewerta každopádně zastavil výsledkový propad. A pokračovat míní i proti Freiburgu.

Tak jako tak domácí musejí pravidelně bodovat, protože zpackaný začátek sezóny rozhodně nezachrání jen mávnutím kouzelného proutku. Siewert je zatím od svého jmenování do dočasné funkce hlavního šéfa lavičky neporažený, z devíti možných bodů v duelech s Lipskem, Darmstadtem a Hoffenheimem získal solidních pět bodů. Aktuálně tedy nemá jeho tým jediný důvod nevěřit si na Freiburg, který je v ligové tabulce v mdlém středu.

Na druhou stranu hosté do Porýní-Falcu odcestují notně povzbuzeni o čtvrteční drtivé vítězství nad Olympiakosem. V Evropské lize si mančaft kouče Christiana Streicha počíná dominantně a na dálku mimochodem svádí bitvu o první příčku s West Hamem. "Z mého pohledu to bude ten nejtěžší zápas, který zatím pod mým vedením budeme muset absolvovat,” uvedl mohučský stratég. "Náš protivník hraje úplně jinak než Lipsko nebo Hoffenheim. Zřejmě nebudeme mít tolik šancí ke skórování. Ale když už nějaká přijde na řadu, musíme ji využít. Freiburg navíc ukázal proti Olympiakosu, že umí střílet hodně gólů,” dodal.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Riess - Widmer, van den Berg, Fernandes, Caci - Krauss, Barreiro - Gruda, Lee, Richter - Ajorque

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Ginter, Lienhart, Gulde - Sildillia, M. Eggestein, Höfler, Weisshaupt - Höler, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.46 - 3.08

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund

neděle 17:30

Dřív býval Dortmund v zápasech s Leverkusen přinejmenším mírným favoritem, nyní je ale všechno jinak. Borussia ztrácí na Bayer v tabulce Bundesligy propastných deset bodů a jen tak se na lídra soutěže nedosáhne. V neděli se však pokusí alespoň o přiblížení.

Zpravidla se největší bundesligový šlágr daného víkendu hraje v sobotu večer, tentokrát se ale "Topspiel" uskuteční až v neděli. Mohou za to povinnosti Leverkusenu i Dortmundu v evropských pohárech, které oba týmy zvládly. Jako první si zařádila Borussia, která v úterý zdolala milánské AC a zajistila si postup do osmifinále Ligy mistrů. Stejně tak se na jaře objeví v mezinárodních kláních taky "Werkself", kteří si čtvrtečním vítězstvím nad göteborským Häckenem pojistili první místo ve skupině H Evropské ligy.

Zápas ve Švédsku přinesl Leverkusenu více dobrých zpráv. Poprvé po zranění se na hřišti objevil Patrik Schick, jenž navíc rovnou vstřelil gól. Mladý středopolař Gustavo Puerta si odbyl premiéru v základní sestavě B04 a teenageři Ayman Aourir s Noahem Mbambou si zase prvně ve své kariéře zahráli Evropskou ligu.

Werkself navíc vítězstvím nad Häckenem prodloužili sérii neporazitelnosti. V probíhající sezóně nenašli napříč všemi soutěžemi jediného přemožitele a ovládli 18 z 19 odehraných soutěžních duelů. "Je to hezké, ale není to cíl, je to důsledek naší práce. Nemyslíme na to." řekl po úspěšném výletu do Göteborgu kouč Leverkusenu Xabi Alonso.

To Dortmund už v průběhu ročníku na pár silnějších protivníků narazil - v Lize mistrů i německé nejvyšší soutěži. Z toho důvodu na B04 v Bundeslize ztrácí. Před týdnem si nicméně zaradily "Schwarzgelben" i Werkself. Zatímco Leverkusen zvládl své utkání v Brémách, hráči BVB smazali dvoubrankové manko proti Mönchengladbachu a Borussii, tedy svou jmenovkyni, nakonec přemohli po výsledku 4:2.

Schwarzgelben se tedy ve svých posledních dvou soutěžních zápasech celkem rozstříleli a produktivní chtějí být taky na hřišti ligového lídra. "Už mnoho týmů se snažilo Leverkusenu podrazit nohy. My jsme ale v posledních 150 minutách v Bundeslize i Lize mistrů vstřelili sedm gólů. Máme proto všechny důvody jít do zápasu sebevědomě a postavit se jim," prohlásil kouč Dortmundu Edin Terzic.

Teprve se však uvidí, jak nebezpečná nakonec Borussia bude. Terzic totiž zároveň prozradil, že několik jeho svěřenců zápolilo v uplynulých dnech s nachlazením a například obránci Niklas Süle s Ramym Bensebainim i středopolař Salih Özcan nemohli trénovat. Ještě se tedy rozhodne, zda zmiňovaná trojice bude v Leverkusenu připravena. Hostům každopádně určitě nepomůže záložník Felix Nmecha, jehož zranění pustí na bundesligové trávníky nejdříve po zimní přestávce. Domácí jsou naopak téměř kompletní, hrát nebude pouze absentující zadák Arthur.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Boniface, Wirtz

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Bensebaini - Can, Sabitzer - Brandt, Reus, Bynoe-Gittens - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.59 - 4.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Eintracht Frankfurt

neděle 19:30

V sobotu se muselo odkládat klání Bayernu s Unionenm, v neděli by však kousek jinde v Bavorsku měl odehrát Augsburg duel proti Frankfurtu. Sníh evidentně nenadělal ve Švábsku takové problémy jako v Mnichově, bundesligové třinácté kolo by se tak mělo zakončit podle původního nastaveného programu. Domácí si obecně nepočínají nijak zle a rádi by stvrdili své postavení ve středu tabulky.

Fuggerstädter evidentně hodně pomohla změna trenéra. Atmosféra kolem kouče Enrica Maassena nebyla zkrátka od začátku sezóny pozitivní, možná se i celkový tlak podepsal na sumárních výsledcích. Vyčistit vzduch tak přišel v půlce října Jess Thorup a zatím se mu vede možná až nad očekávání dobře. Pod jeho velením získal Augsburg na své konto z pěti zápasů solidních devět bodů z patnácti, přičemž ani jednou neprohrál.

Eintracht naopak do klubového dění nevstoupil po reprezentační přestávce úspěšně. Před týdnem na ligovém poli svěřenci kouče Dina Toppmöllera nestačili doma na Stuttgart, o pár dnů později si v Konferenční lize připsali prohru s PAOK. Potřebovali by tak zastavit jistý propad, aby zbytečně neoslabili své umístění kolem příček zaručující postup do evropských pohárů pro následující ročník. "Zaměstnanci, co mají na starosti areál, odvedli skvělou práci. Vůbec nebyl problém trénovat na hřišti i přes všechen ten sníh," pochvaloval si domácí lodivod, že podmínky mělo jeho mužstvo, navzdory aktuální velké nepřízni počasí, na potřebné úrovni.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - Engels, Demirovič, Vargas - P. Tietz

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Pacho, Smolčič - Dina Ebimbe, Hasebe, Larsson, Max - Chaïbi, Knauff - Omar Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.58 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Bochum - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

V rámci 13. bundesligového kola přivítá Bochum doma Wolfsburg, kterému má, co oplácet. Die Unabsteigbaren zároveň budou chtít prodloužit sérii neporazitelnosti, která aktuálně čítá čtyři utkání, díky čemuž se vyšvihli o kousek nad sestupové pásmo. Vlci na něj mají náskok sedmi bodů a nebudou chtít ztratit kontakt s pohárovými příčkami.

Pro klub z města proslulé automobilky by se teoreticky mělo jednat o duel, ve kterém bude bodovat. Niko Kovać totiž s VfL ještě nikdy neprohrál - ani jako hráč, ani jako trenér. Navíc, jeho přímý podřízený, brankář Koen Casteels, může oslavit jubilejní stou výhru ve své bundesligové kariéře. Tu devětadevadesátou oslavil před týdnem proti Lipsku.

"Bochum v domácím prostředí nikdy nemůžete podceňovat. Musíme předvést stejný výkon jako proti Lipsku. Jsem přesvědčený o tom, že máme dostatečnou kvalitu na to, abychom to byli my, kdo bude v sobotu diktovat tempo hry," nechal se slyšet zkušený trenér, kterému budou chybět Maximilian Arnold, Lukas Nmecha a Patrick Wimmer.

Na opačném pólu nevyběhnou na hrací plochu Esser, Loosli, Mousset, Osei-Tutu, Pannewig a Ordets. Přesto zůstává kádr natolik konkurenceschopný (ostatně je nejstarší v Bundeslize), aby se vyvarovat další porážce o čtyři branky, jako tomu bylo v předchozích dvou případech. Nutné bude samozřejmě ubránit Jonase Winda.

Dánský forvard skóroval už devětkrát, takže se zatím mezi kanonýry dělí spolu s Loisem Opendou o třetí příčku. "Hrajeme v domácím prostředí, takže bychom se neměli bát nahlas říct, že chceme vyhrát. Defenzivní i ofenzivní hráči budou muset předvést mimořádný výkon, protože minulé dva zápasy proti Wolfsburgu nebyli z naší strany dobré," uvědomuje si lodivod Thomas Letsch.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Mašović, K. Schlotterbeck, Bernardo - Osterhage, Losilla - Kwarteng, Stöger, Asano - Hofmann

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Lacroix, Jenz, Zesiger - Baku, Svanberg, Vranckx, Rogério - Černý, Majer - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.66 - 2.73

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Jak Tomáš Čvančara, tak Pavel Kadeřábek by neměli chybět v základních sestavách svých týmů. Ten, za který nastupuje třiadvacetiletý útočník, by se v případě výhry mohl posunout do horní poloviny tabulky. Naopak TSG, jemuž aktuálně patří solidní šestá příčka, nebude chtít přenechat svou pozici dotírajícímu Frankfurtu.

Před týdnem se na vlastním stadionu podařilo uhrát jenom bod s trápící se Mohučí, z čehož pochopitelně neměl kouč Pellegrino Matarazzo velkou radost. Šňůra bez vítězství se tím totiž natáhla na čtyři utkání. A aktuální bilance z duelů proti Hříbatům mluví rovněž v neprospěch mančaftu, který v minulé sezoně skončil dvanáctý.

"Je normální, že se střídají špatné výkony s těmi dobrými. My však chceme víc. V uplynulých kolech nám chyběla větší lačnost po úspěchu. Když nehrajeme na hranici svých možností, situaci si sami zbytečně komplikujeme. Teď nás čeká Gladbach, což je soupeř, který podává stabilní výkony a rozhodně pro nás nepůjde o snadný souboj," prohlásil v Americe narozený trenér.

Pro nejbližší střetnutí mu budou scházet Mergim Berisha, Dennis Geiger, Bambasé Conté, Grischa Prömel a Marco John. Jenže i jeho protějšek Gerardo Seoane musí počítat ztráty. Jmenovitě se jedná o Ko Itakuru, Tonyho Jantscheho, Hannese Wolfa, Stefana Lainera (který už začal s tréninkem), Jordana Pefoka a Jonase Omlina, jehož mezi třemi tyčemi opět nahradí Moritz Nicolas.

Šestadvacetiletý gólman nastupuje pravidelně od třetího kola, takže zažil nepříjemné chvilky i před týdnem v Signal Iduna Parku v Dortmundu, odkud jeho celek odjížděl s nepříznivým výsledkem 2:4. Na Hoffenheim není důvod si nevěřit, protože z posledních tří vzájemných klání mají borci ze Severního Porýní-Vestfálska velmi příznivé skóre 12:3. Nutno ovšem podotknout, že se většinově prosazovali fotbalisté, kteří už hrají jinde.

"Plně se soustředíme na ten sobotní zápas. Ve fotbale to vlastně ni jinak nejde. Nemůžete jednu partii prostě přeskočit. Pohárový duel nás tedy zatím nezajímá. Hoffenheim se zatím prezentuje ve velice dobré formě. Tým působí jednotně a typově se jedná o hodně pestrý mix," nechal se slyšet trenér Seoane, přičemž zmínil i úterní utkání s Wolfsburgem v rámci DFB-Pokalu.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Wöber - Honorat, Reitz, Weigl, Koné, Netz - Čvančara, Pléa

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Vogt - Kadeřábek, Grillitsch, Skov - Stach, Kramarić - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 4.23 - 3.07

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

První zápas obou celků mezi elitou bude řídit zkušen sudí Christian Dingert. V nižších patrech to sice zdaleka nebyla jednostranná záležitost, avšak die Roten Bullen se budou chtít navrátit na pozice zaručující účast v Lize mistrů i pro příští sezonu. Klub z Voit-Areny zase hodlá především vylepšit svoji venkovní statistiku.

V té mu totiž patří poslední příčka mezi všemi osmnácti účastníky Bundesligy. Jinými slovy to znamená, že z šesti střetnutí uhráli svěřenci Franka Schmidta při skóre 6:16 jediný bodík, konkrétně ve 3. kole v Dortmundu. Pro nejbližší mač nebudou k dispozici Eren Dinkci, Thomas Keller a Elidon Qenaj. Střílení branek bude tedy musel obstarat Jan-Niklas Beste, jenž jich dosud zaznamenal pět.

"Lipsko je zvyklé hrát ve vysokém tempu. Má v kádru několik velice rychlých ofenzivních hráčů, který vydatně podporuje střed záložní řady. Jejich napadání je v podstatě ukázkové. Takže budeme mít málo času na rozehrávku. Rozhodně budeme potřebovat přijít s nečekanými řešeními, abychom se dostali na soupeřovu polovinu," řekl devětačtyřicetiletý kouč, jenž během hráčské kariéry nastupoval na postu obránce.

To samé platí pro Marca Roseho, který bude na své straně barikády postrádat Bitshiabua, Olma, Orbána a Wernera, tedy pro svůj styl hry dost důležité borce. Chybět nebude Yussuf Poulsen, který jako jediný ze všech aktuálních členů kádru saského klubu už ví, jaké to je rozvlnit síť za zády hoffenheimského brankáře. Povedlo se mu to při předchozí vzájemné partii v březnu 2016.

"Na zápas s Hoffenheimem se hodně těšíme. V domácím prostředí jsme v lize neprohráli už deset zápasů. Jsem si jistý, že nás naši fanoušci znovu poženou za vítězstvím," prohlásil Rose, jehož skvadra v týdnu v rámci Ligy mistrů prohrála v Anglii s obhájcem titulu, tedy Manchesterem City, nicméně o postup do jarní fáze už stejně přijít nemůže, což je nepochybně výhoda.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Simakan, Castello Jr., Raum - Haidara, Schlager - Baumgartner, Forsberg - Poulsen, Openda

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Busch, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Schöppner, Theuerkauf - Traoré, Kleindienst, Beste

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.53 - 15.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Union Berlín

sobota 15:30

Přetahovaná o vedoucí pozici v Bundeslize bude pokračovat i v kole číslo třináct. A Bayernu prostě nezbývá nic jiného než zvítězit, pokud se chce dostat před Leverkusen. Ten přitom v neděli čeká papírově velmi těžké střetnutí proti Dortmundu, ve kterém by obecně ztratit určitě mohl. Na bavorskou půdu nyní zavítá berlínský Union, který se po celou sezónu hodně trápí.

Pouze samotný začátek ročníku hostům vyšel. Jenže po prvních třech vítězstvích, a to včetně jednoho v DFB-Pokalu, upadli do výsledkové krize a do této chvíle se z ní nevymanili. Poslední výhra Die Eisernen se datuje na konec srpna, od té doby, a to napříč všemi soutěžemi, si žádný skalp soupeře nepřipsali. Pořádně dlouhá negativní série nedávno stála místo i takovou personu, která vlastně stála za všemi dosavadními úspěchy klubu, jenž pro letošek dokonce působí v Lize mistrů. Urs Fischer přišel o práci hlavního trenéra a Nenad Bjelica byl zvolen jako nový šéf lavičky.

Před týdnem se kormidla ještě chopil dočasně Marco Grote a pod jeho velením Union remizoval doma s Augsburgem. Bjelica pak svou premiéru prožil v milionářské soutěži, nebyl to přitom špatný debut, v Braze uhrála jeho parta také plichtu. Jeho nynější start do ligového dění bude na každý pád hodně ostrý. Bayern bezpochyby představuje jednu z nejtěžších zkoušek vůbec, ne-li vůbec tu nejtěžší.

Chorvatský lodivod se do vánočních svátků vynasnaží mužstvo vymanit ze sestupového pásma. A především dostat mančaft do optimální pohody. Ten si prostě už několik týdnů nevěří, je ve srabu a nic mu nepomáhá. Teď je ale před Unionem možnost, jak se vyléčit, jak se znovu nakopnout. Pokud by se mu podařilo uhrát jakýkoli pozitivní rezultát zrovna proti Bayernu, rozhodně by ho to mohlo pořádně povzbudit do závěrečných pasáží kalendářního roku. "Nálada v kabině je dobrá,” ubezpečoval Bjelica. "Pokud ovšem chceme v Mnichově obstát, budeme potřebovat podat špičkový výkon. Dobře se na zápas připravíme, abychom dosáhli na slušný výsledek.”

Domácí, vzhledem k formě svého protivníka, budou plnit roli favorita. A hlavně si hodlají udobřit své fanoušky po nedávném vystoupení v Lize mistrů, v němž nečekaně nedokázali doma porazit podceňovanou Kodaň. Navíc nemají na vybranou, co se bitvy o čelo pořadí týče. Nemůžou si dovolit polevit, jinak by jim Leverkusen mohl rychle pláchnout na větší bodový odstup. "Je zapotřebí zvýšit tempo a hrát s větším zápalem,” vyzýval své svěřence domácí lodivod Thomas Tuchel. "Musíme se teď ujistit, že přepneme do jiného módu. Naše poslední dva domácí zápasy totiž nebyly z naší strany nejlepší," chtěl vidět zlepšení.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Laimer, Upamecano, Kim, Davies - Kimmich, Goretzka - Coman, Choupo-Moting, L. Sané - Kane

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Bonucci, Knoche, Diogo Leite - Trimmel, R. Khedira, Gosens - Tousart, Laïdouni - D. Fofana, K. Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.43 - 23.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Werder Brémy

sobota 18:30

Stuttgart bez Serhoua Guirassyho v Bundeslize dvakrát klopýtl, avšak po návratu klíčového útočníka zase zabral. Nyní je druhý nejlepší střelec soutěže konečně stoprocentně fit a proti Brémám si může poprvé pořádně vyzkoušet spolupráci s dalším produktivním spoluhráčem.

V době Guirassyho zranění se totiž VfB rozehrál Deniz Undav. I díky 27letému forvardovi se Stuttgart dál drží v tabulce Bundesligy velmi vysoko. Proč tedy konečně naplno nevyužít formy obou forvardů? "Oba budou v základní sestavě. Serhou a Deniz jsou v nejlepší formě," prozradil trenér "Schwaben" Sebastian Hoeneß, že vůbec poprvé v sezóně nastoupí Guirassy a Undav vedle sebe od úvodního hvizdu.

Vzájemnou spolupráci si tahouni VfB vyzkouší proti Brémám, které v tabulce soutěže sídlí o dost níž. Přesto se Schwaben nebojí. "Nikdy dopředu nevíme, jak se bude zápas vyvíjet nebo v jaké formě bude náš soupeř. Musíme podat co nejlepší výkon a předvést své silné stránky. Do Stuttgartu cestujeme s myšlenkami na vítězství i s vědomím, že to nebude snadné," uvedl kouč SV Ole Werner.

Brémy v průběhu týdne zastihla nepříjemná zpráva. Stoper Amos Pieper si totiž na tréninku zlomil kotník a od fotbalu si několik týdnů odpočine. Fit nejsou na straně Werderu ani záložník Nicolai Rapp a mladý útočník Leon Opitz.

Stuttgart uplynulý víkend zvítězil ve Frankfurtu, kde ovšem přišel o zraněného obránce Hirokiho Ita, jenž bude VfB chybět do konce kalendářního roku. Dále na marodce Schwaben figurují středopolaři Lilian Egloff, Roberto Massimo a Nikolas Nartey. Brankář Alexander Nübel a záložník Angelo Stiller řešili v uplynulých dnech menší zdravotní problémy, před sobotním zápasem by se ale mohli dát dohromady.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljković, Friedl, Jung - Weiser, Stage, Deman - Schmid, Bittencourt - Borré, Ducksch

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Zagadou, Mittelstädt - Karazor - Millot, Stiller - Undav, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 6.03 - 8.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - 1. FC Köln

pátek 20:30

V podstatě totožně se k páteční předehrávce staví trenéři Darmstadtu i Kölnu. Oba si uvědomují jeho důležitost, zároveň ovšem dobře ví, že do konečného zúčtování zbývá dost času. V boji o udržení v Bundeslize si nicméně chtějí co nejdříve polepšit jak hesenské "Lilie", tak i porýnští "Kozli".

Přezdívka Kölnu sice odkazuje na rohatého sudokopytníka, avšak kvůli mizerné formě se 1. FC dostal do reálií zcela jiného zvířecího světa. "O sestup bojuje šest nebo sedm týmů. Šnečí závod dole pokračuje. Nakonec ale jde o to, abyste měli po 34. kole body potřebné k udržení. Ještě dlouho to bude těsný závod," prohlásil před pátečním zápasem trenér momentálně nejhoršího týmu Bundesligy Steffen Baumgart.

Darmstadt sídlí jen o tři pozice nad Kozly a je tedy rovněž účastníkem stejné bitvy. "Jsme nad pásmem sestupu. Takže se ve své ulitě cítíme pohodlně. Čas od času se podíváme ven a vystrčíme růžky. Pokud to bude stejně vypadat i na konci sezóny, vyhrajeme šnečí závod. Před sezónou si mnoho lidí myslelo, že budeme tam, kde je nyní Köln. Rozhodující však bude, zda budeme nad "čarou" i po závěrečném hvizdu 34. kola. To je náš cíl. Zatím jsme odvedli slušnou práci a nadále se snažíme zlepšovat.," řekl kouč Lilií Torsten Lieberknecht.

Domácí Heseňané se uplynulý víkend představili ve Freiburgu, kde přišli o zraněného obránce Christopha Zimmermanna. Hrát nebudou ani útočníci Fraser Hornby s Braydonem Manuem. Gólman Marcel Schuhen před týdnem kvůli menším zdravotním komplikacím raději nechytal, nyní už by ale gólmanská jednička Darmstadtu měla být fit. Köln dál postrádá náhradního brankáře Philippa Pentkeho, fit není ani forvard Sargis Adamjan.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, J. Müller, Maglica - Bader, Mehlem, Holland, Nürnberger - Skarke, Honsak - Seydel

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Hübers, Chabot, Paqarada - Martel, Ljubicic - Waldschmidt, Uth, Kainz - Selke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.41 - 2.68

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
12
11
1
0
37 : 10
34
2
Bayern Mnichov
12
10
2
0
43 : 9
32
3
VfB Stuttgart
12
9
0
3
31 : 15
27
4
Borussia Dortmund
12
7
3
2
25 : 19
24
5
RB Lipsko
12
7
2
3
29 : 12
23
6
TSG Hoffenheim
12
6
2
4
24 : 21
20
7
Eintracht Frankfurt
12
4
6
2
18 : 13
18
8
VfL Wolfsburg
12
5
1
6
17 : 21
16
9
SC Freiburg
12
4
3
5
15 : 23
15
10
FC Augsburg
12
3
5
4
21 : 24
14
11
Borussia Mönchengladbach
12
3
4
5
25 : 27
13
12
Werder Brémy
12
3
2
7
18 : 25
11
13
1. FC Heidenheim
12
3
2
7
17 : 26
11
14
VfL Bochum
12
1
7
4
11 : 25
10
15
SV Darmstadt
12
2
3
7
15 : 33
9
16
1. FSV Mainz 05
12
1
5
6
12 : 25
8
17
Union Berlín
12
2
1
9
12 : 27
7
18
1. FC Köln
12
1
3
8
9 : 24
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
Rudnevs

Dnes 2. Bundesliga > Bundesliga. Zial si ale nepozriem ani jedno

Reagovat
fenixLFC

su nejake sumy ze by sa zajtra mali odkladať nejake zapasy?

Reagovat
Rudnevs

O nicom neviem.. preco by sa mali odkladat?

Reagovat
fenixLFC

tak odkladaju sa zapasy v cesku kvoli pocasiu, tak mi napadlo ci to nebude aj v nemecku

Reagovat
Rudnevs

Jaaj takto.. no ťažko povedať, ale snád nie, zápasy v zlom počasí mali vždy svoje čaro. Ako napríklad Kolín proti Freiburgu v zasneženom RheinEnergie Stadione. Tuším 3:4 to skončilo.

Reagovat
Martin9719

V Česku se ale odkládají, protože se někomu nechce vzít do ruky lopaty. Dřív bylo úplně normální, že např. v Liberci byly hroudy sněhu za pomezními a brankovými čarami kolem hřiště.

Reagovat
andrew96

Jj v tom to bude. Třeba v Liberci nebo Karviné to přes týdnem odložili...

Reagovat
Martin9719

No..až na to že se bavím o minulých letech..

Reagovat
andrew96

Huh? Ne.

Reagovat
Martin9719

Huh ano. A ještě mě vysvětli o jakých že zápasech "přes týdnem" se bavíme že byly odloženy v Karviné a Liberci???

Reagovat
andrew96

Napsal jsi kravinu, že v ČR nejsou schopni vzít do ruky lopaty, a kvůli tomu se odkládají zápasy. Což je blbost, protože třeba minulý týden se navzdory sněžení hrálo v Liberci i Karviné. Ano, vzali tam do rukou lopaty.

Tvou poznámku, jak to bylo dřív, vůbec neřeším.

Reagovat
fenixLFC

Tak som to predvidal

Reagovat
Martin9719

To je ale zločin!

Reagovat
Rudnevs

Skúšky nepočkajú žiaľ Zvlášť keď píšem o ôsmej večer

Reagovat
Martin9719

No tak to je dostatečný důvod.

Reagovat
Martin9719

Nepodařilo se mi to tak úplně dohledat, ale při potenciálním postupu Pauli do 1. Bundesligy můžou mít v základu víc jak 1 hráče z Austrálie. Měl to v posledních dekádách někdo další?

Reagovat
Rudnevs

Preco by nemohli? Na to su nejake kvóty?

Reagovat
Rudnevs

Aha ja som to zle precital, pôvodne som si myslel, ze ta prva veta je otázka..

No každopádne to mal TSV 1860 München niekedy koncom 90. rokov. Ned Zelic a Paul Agostino boli dvaja Australcania vo farbach löwen.

Reagovat
Martin9719

Sorry to jsem špatně napsal, jsem to zmínil spíš jako zajímavost. Mě pak napadlo BVB: Langerak a Amini, ale Amini neodehrál v Bundeslize snad nic. Takže to opravdu bude sahat do minulého tisíciletí.

Reagovat
Rudnevs

Langerak a Kruse vo VfB, akurát sa nestretli spolu na ihrisku asi

Reagovat
andrew96

Hartel je parádní hráč. Škoda, že mu to tehdy moc nevyšlo v DSC, nicméně snad se do 1.BL dostane i později. Vlastně podobně jako Ducksch.

Reagovat
Rudnevs

Myslím že už budúcu sezónu s Pauli. Pokial sa nestane nieco naozaj neocakavane, tak to bude naprosto zasluzeny postup. Skvela praca.

Reagovat
Martin9719

No ne že by HSV bylo na odpis, ale jednoznačně tahá za kratší konec. To jak si Pauli dokáže technicky poradit v těžkých situacích docela obdivuji. V tomhle počasí ještě ale HSV mít šanci na návrat může.

Reagovat
Rudnevs

To som uprimne cakal uz pred zaciatkom, na toto Pauli nemá toto HSV nárok.

Reagovat
Martin9719

No alespoň Schalke bude mít povinné body.

Reagovat
Rudnevs

To by som tak iste netvrdil, nekukam to, ale podla Twitteru prvy polcas od nas hrozny, gol so stastim,... tam to budu este asi strachy o to, udrzat vobec tu jednogolovu vyhodu.

Reagovat
Martin9719

Nakonec 4ka. Snad jsi exceloval stejně jako Schalke. Teda nemyslím tím známku jako jejich počet gólů, to by bylo na hovno.

Reagovat
Rudnevs

Paráda, nakoniec i to HSV bralo bod, konečne dobré výsledky. Vidieť Seguina po góle rozkopávať rohovú vlajku musel byť zážitok. Dúfam, že to aj tímu teraz dodá väčšiu pohodu a sebavedomie. V zime vraj chceme posilniť, konečne sa vraciame k tomu, že sa budú robiť aj hosťovačky, uvažuje sa o návrate Churlinova či o príchode útočníka zo Slovenska.

Ja som včera dopadol tak, že polke ročníka padol systém a preto sa to píše dnes znova. Mohol som si radšej pozrieť ten futbal, keby som to vedel.

Reagovat
Martin9719

HSV se solidně vrátilo do hry ve druhém poločase. Škoda, že to tempo zápasu tam v poslední 1/4 zápasu už trochu upadlo, jinak to bylo opět skvělé derby.

Doufám, že zítra konečně zabereme i my proti Elvesbergu, těch remíz po dobře rozehraných zápasech už bylo dost. U nás jsem zatím o nějakých přestupových spekulacích nic nezaznamenal.

Tak třeba ten systém tak selhal kvůli sněhu.

Reagovat
Rudnevs

Jj urcite kvoli snehu Kazdopadne dal som to na styl Schalke dneska.

Zajtra by ste mohli Elversberg porazit, nech sa moc neusadzuju v prvej polke tabulky…

Reagovat
Martin9719

Tak gratulace!

Jsme schopni v určitých pasážích přehrát v podstatě každého až asi na Pauli nebo HSV, ale udržet výsledek nebo proměnit šance je častokrát nad naše síly. Proto je Hertha v tabulce tam kde je. Já když se podívám na 1.FCN který nás doma porazil a co předvedl dneska tak je to k pláči. To samý Magdeburg kde jsme dostali 6ku. Dardai to prostě ještě potřebuje vyladit tak aby začaly konečně pravidelně pršet body. Pokud se do té baráže má dostat Kiel nebo F95 tak máme klidně právo o to bojovat taky. Ale je třeba mužstva jako Elvesberg odklízet z cesty.

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa na to, aká veľká premena prišla v lete a ako mizerne to vyzeralo spočiatku, hrá Hertha ešte dosť dobre. Túto sezónu už môžete asi odpísať, ale o rok určite budete vážnejší kandidát na postup.

Fortuna či Kiel vyzerajú veľmi nádejne, obzvlášť teda tá Fortuna.. nie že by som ich nemal rád, ale vzhľadom na to, že som dúfal, že postúpia skôr také “prvoligovejšie” manšafty, tak im ten postup zas až tak moc neprajem.

Reagovat
Martin9719

No je to naše poločasová klasika. Vedení 2:1, teď jde o to jestli Pal nastaví taktiku bránit a vyrážet do brejků (což jde protože Elvesberg útočí ve větším počtu) nebo se budeme snažit dát 3. gól.

Trochu tam odpadly 96ky, ti mají teď docela krizi a minulý týden jsem ani nedoufal v nějaký ten bod u nich. Kiel se opravdu rozjel, když si vzpomenu, že ještě snad v září jsme tam byť krkolomně vyhráli 3:2 po penaltě Reeseho na konci tak nedávno dali málem 5ku i HSV. Je to ohromně vyrovnané a jarní část bude zajímavější možná než 1. Bundesliga.

Reagovat
Rudnevs

Nakoniec ste ich zničili pekne. Zaujímavé, že v základe viacerí mladíci Scherhant, Gechter, Ernst, Klemens.. to je hodne slušné a v tomto vám závidím, Hertha má na čom stavať.

Inak Lautern s Magdeburgom zasa príšerne žiaľ…

Reagovat
Martin9719

Gechter začal při té krizi kdy se na 2 zápasy vykartoval Leistner i Kempf na Hanse a nevedl si vůbec špatně. Dnes by to byl prakticky MOTM nebýt hattricku Niederlechnera který se chytnul proti Mainzu a od té doby je pro hru prospěšnější než Prevljak na pozici podhrotu. Taky takový odpadlík se kterým se podle mě možná moc nepočítalo a nakonec to může být jeho sezona. Klemens taky výborně zapadnul při té krizi uprostřed zálohy, Ernst má za mě velkou budoucnost a ještě je tu samozřejmě Marton který může jít výš. Scherhant pokud se nepletu poprvé v základu na úkor Winklera což je další solidní mladík. Je to samozřejmě jedna z věcí proč se některé zápasy nedaří dotáhnout do konce. Dneska jsme taky od začátku mohli prohrávat 0:2. Zmatky v defenzivě a 2 pobídky od Zeefuika pro útočníky před stopery, to byla hrůza. Takový výsledek jsem po první půli ani nečekal.

Filosofie Herthy jde samozřejmě tímto směrem určitě i kvůli financím a za mě i přes 8. místo od Dardaie skvělá práce na to jak a s čím ten kádr zdědil. Navíc to přispěje kvalitu i do mládežnických kategorií pokud tihle hráči budou mít stabilní zátěž. A upřímně, Bouchalakis, Prevljak ať si zůstanou už na lavičce. Nejsou lepší než mladíci.

Lautern jinak další kolo a jsem poctěn že Herthu konečně uvidím jinde než na streamu a užiju si to na Nova Sport snad poprvé v sezoně.

Reagovat
Rudnevs
Reagovat
Whitemedia

Zrovna jsem to dal pod článek s Schickem.. to se jen tak nevidí

Reagovat
Rudnevs

Zakončenie na branku lepšie ako Hans Jorg Butt

Reagovat
andrew96

Máš nový gif, až se tě budeme ptát, jak jde HSV postup.

Reagovat
andrew96

(samozřejmě můžeš kdykoliv použít na Schalke)

Reagovat
Rudnevs

Na Lautern čoskoro taktiež, pokiaľ nebude nový tréner nejake eso z rukáva... HSV snád aspoň dnes neskončí debaklom, proti Pauli sa hrá teraz ťažko, tí sú tak rozbehnutí, že by aj bundesligisti mali problém, so stratou troch bodov som rátal, ale po psychickej stránke to možno bude horšie, snád to na tím nehodí deku alebo niečo také, tieto derby prehry vždy bolia.

Reagovat
cologneFC

Som zvedavý, že koľko zahlási Lipsko divákov. Predpokladám, že zase nejaké nadhodnotené číslo. Tam je úplne poloprázdno. Zrušte ten poloklub

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Martin9719

Dle Livesport 40k, to je asi spíš odhad..4 tisíce volných sedaček by to bylo tím pádem.

Reagovat
cologneFC

Tam bolo voľných oveľa, oveľa viac.

Reagovat
Martin9719

Dobrá hrůza od Werderu zase. Když už chtěl dát příležitost Werner Aguovi za těch dobrých 30 minut proti Bayeru tak mu mohl dát znovu třeba 30 minut a ne že ho tam pošle prakticky nerozehraného hrát na Silase. Neví vůbec kde se má pohybovat a s návraty dozadu je to tragédie. Na soupeřově polovině s míčem snad ani nebyl. Pohyb obou útočníků (hlavně Ducksche dnes) je asi něco ve stylu "už tady Oleho nechceme".

Reagovat
Martin9719

A světe div se, Brémám dává gól bývalý hráč i když jen z mládeže.

Reagovat
Rudnevs

Mimochodom fanusik Schalke

Reagovat
Martin9719

Ještě ke všemu

Reagovat
Rudnevs

Union SG uz ma noveho Nemca, znovu z nemeckej tretej ligy je tam Dennis Eckert. Nechapem preco bundesligisti ignoruju tychto hracov a oni sa rozstrielaju az ked je neskoro. Undav ma 1,79m, necudoval by som sa, kebyze ho nikto svojho casu nechcel kvôli fyzickym parametrom, to je taka klasika zial.

Reagovat
Martin9719

No taky si nemůžu vzpomenout aktuálně na nějakého podobného útočníka v Bundeslize. Jediný kdo tak asi Asano, ale ten hraje řekněme spíš z křídla. I ten Eggestein z Pauli má 1,83 cm.

Reagovat
Rudnevs

Z hlavy mi napadá Kevin Volland a váš Borré, ten má dokonca tuším len 1,75 m. Z druhej ligy skoro celý tím Magdeburgu, tam majú mnohí hráči aj pod 1,75 - Atik, Ito, Ceka,.. a nedávno ma prekvapilo, že celkom nízky káder má FC Kodaň, na to ako sa hovorí, že severania sú vysokí, tak majú tiež dosť hráčov pod 1,80m.

Reagovat
Martin9719

No Borré, to mi trochu vypadlo. Jsem měl nějak automaticky v hlavě věže v útoku Werderu. Atik si jinak myslím že není útočník, to je spíš ofenzivní záložník nebo z křídla ne? U Vollanda jsem to bral že moc nehraje a pak možná ještě Becker..

Reagovat
Rudnevs

Este mi napadá Timo Werner, ten má 1,8m. To síce znie už úplne ináč, keďže po jednotke ide osmička, ale v podstate centimeter navyše je zandebateľný rozdiel.

Reagovat
Rudnevs

Eggesteinovi sa s tými dvoma centrimetrami hlavičkuje asi ťažko že jo

Reagovat
Martin9719

No jemu asi jo, ale vzpomeň na T. Cahilla.

Reagovat
Martin9719

Co je tohle za faul proboha

Reagovat
Hachim Mastour

Leverkusen musí byť zastavený

Reagovat
cologneFC

Ja by som to napísal ináč, ale dajme tomu, že aj takto to môže byť

Reagovat
Nickname 9

Reagovat
Martin9719

Buďme realisti, ale zase Terzič s týmem po VFB udělal nějakou práci a pokud má Bayer padnout do konce roku tak nevím kdy jindy. Vlastně ještě za týden na VFB, to bude hodně zajímavé.

Reagovat
Werkrider

Nesúhlasím.

Reagovat
Moshe Dajan

Gregoritsch is on faja

Reagovat
smazaný uživatel

Proč mají vůbec v Leverkusenu tak hnusnou tu jednu stranu tribuny za bránou?

Reagovat
Rudnevs

Ktorú? Tam kde sú lóže?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, na můj vkus to vypadá hrozně...

Reagovat
Rudnevs

No to je južná tribúna. Keď sa v 90. rokoch celý štadión prerábal zo starého dobrého oválu na trochu modernejší štadión, prestavali sa všetky tribúny okrem tej južnej tribúny. Tá sa dorábala neskôr a následne na tom mieste podľa plánu vyrástla klubová centrála, lóže a podzemná garáž. Čiže je to v podstate taký prežitok z 90. rokov a v dnešnej modernej architektúre by to asi už vymysleli trochu ináč, ale tak majú to tak tam už dlho a odvtedy je to viac menej aj taký symbol štadiónu, keďže to pôsobí trochu nezvyčajne, ale mňa osobne to nejak neruší.

Reagovat
andrew96

Nevím, proč má jinak sympatický Hofmann potřebu simulovat. Už v Gladbachu s tím začal.

Reagovat
JackBlack

Schickinho

Reagovat
andrew96

Tvl... Hummels 78. minut Fußballgott a pak udělá toto.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele