Slováci vezmou na MSJ eso z farmy. V nominaci je i 16letý syn bývalého Tygra

Foto: Martin Voltr

Symbolicky prvního prosince vydal první z účastníků nadcházejícího juniorského šampionátu hráčskou nominaci. 27členný seznam hokejistů pozvaných na úvodní tréninkový kemp představil Ivan Feneš, kouč Slováků, proti nimž vstoupí do MS česká reprezentace.

Z několika důvodů nejde o seznam finální. Zaprvé: Trenéři budou muset soupisku zúžit. Zadruhé: Kartami můžou zamíchat i hokejisté, kteří míří s kombinovaným týmem osmnáctky a devatenáctky na turnaj World Junior A Challenge do Kanady.

„Na tento turnaj se nám podaří vyjet poprvé v historii. Náš tým je složený z hráčů, kteří stále mají šanci dostat se do závěrečné nominace na juniorský šampionát. Minimálně deset jmen velmi intenzivně klepe na dveře,“ uvedl pro web hockeyslovakia.sk trenér slovenských juniorů Ivan Feneš.

A zatřetí? Zásadní je otázka největších slovenských es ze zámořského profihokeje.

Účast Juraje Slafkovského z Motrealu se jeví jako vyloučená, kouč se ale zatím nevyjádřil k Šimonu Nemcovi. I jeho přítomnost v sestavě by slovenský kádr posunula o úroveň výš. Patrně se čeká na verdikt New Jersey, ale poté, co se Nemec v pátečním debutu za první tým uvedl dvěma asistencemi, šance na jeho připojení k reprezentaci nejspíš zase klesly.

Zato u další hvězdičky z farmy je situace jasná: Útočník Adam Sýkora, který v devatenácti zápasech za Hartford posbíral jedenáct bodů (4+7), se ke Slovákům připojí. Byť až ve druhém týdnu přípravy, tedy po přesunu do Švédska.

„Do týmu přijde s Adamem extrémní energie. Je to hráč, který má kvality AHL. S jeho nasazením a odhodláním být úspěšný přichází kvalitní posila. Velmi se na něj těšíme,“ vzkazuje Feneš.

Sýkora bude jedenáctým draftovaným hráčem ve výběru, jenž stráví úvodní týden přípravy od pondělka 11. prosince ve Zvolenu. Z dalších útočných es nebudou chybět Filip Mešár, Dalibor Dvorský nebo Samuel Honzek, účast na MSJ si zopakuje také nejlepší brankář loňského šampionátu Adam Gajan.

V nominaci schází nejžhavější adept z českých soutěží, třinecký Adam Cedzo. Jeho by se patrně měla týkat šance skrz turnaj v Kanadě. Seznam neobsahuje ani jméno Ondreje Molnára, který přišel už o loňské mistrovství poté, co se popral na školním florbalovém turnaji. Jeho případ stále vyšetřuje kriminální policie.

Mezi jmény ročníků 2004 a 2005 výrazně vyčnívá jeden mladíček narozený v roce 2007 – obránce Luka Radivojevič. „Luka nás přesvědčil svými výkony. V listopadu odehrál vynikající turnaj v Chomutově,“ vysvětluje Feneš na adresu syna Branka Radivojeviče. Bývalý elitní útočník mimochodem nechyběl v ochozech chomutovské arény.

„Takovéto tahy se šestnáctiletými hráči v závěrečné přípravě na juniorský šampionát jsme si vyzkoušeli už v minulosti. Ať už to byl Šimon Němec, Dalibor Dvorský, nebo Maxim Štrbák. Kluci dostali šanci a chopili se jí výborně,“ připomíná Feneš, že právě slovenské výběry představily na posledních mistrovstvích celou řadu bažantů.

O účast na MS naopak s jistotou přišel další mladík Tomáš Pobežal, který si minulý týden zlomil ruku a v době turnaje by měl teprve řešit svůj návrat na led.

Nominace Slováků na úvodní kemp před MSJ

Brankáři:
Rastislav Eliaš (IFK Helsinky), Šichatbudin Gadžiev (Slovan Bratislava), Adam Gajan (Green Bay, USHL), Samuel Urban (Sioux City, USHL).

Obránci:
Richard Baran (Vitoria, BCHL), Jakub Chromiak (Kingston, OHL), Viliam Kmec (Prince George, WHL), Dávid Nátny (Liptovský Mikuláš), Milan Pišoja (Michalovce), Luka Radivojevič (Örebro, Švédsko), Maxim Štrbák (Michigan State Univ., NCAA), Boris Žabka (Banská Bystrica).

Útočníci:
Peter Císar (Fargo, USHL), Alex Čiernik (Västervik, Švédsko), František Dej (Sherbrooke, QMJHL), Dalibor Dvorský (Sudbury, OHL), Samuel Honzek (Vancouver, WHL), Roman Kukumberg (Sarnia, OHL), Patrik Masnica (Slovan Bratislava), Filip Mešár (Kitchener, OHL), Martin Mišiak (Erie, OHL), Juraj Pekarčík (Dubuque, USHL), Servác Petrovský (Owen Sound, OHL), Peter Repčík (Drummondville, QMJHL), Markus Suchý, Alex Šotek (oba Poprad), Adam Žlnka (Waterloo, USHL).

Trenéři: Ivan Feneš a Martin Štrbák.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz