Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2023 16:02:00

Příběh, o který v českých médiích nezavadíte

Příběh, o který v českých médiích nezavadíte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zrušenému pozvání tchajwanské prezidentky na konferenci FORUM 2000

 Příběh, o který v českých médiích nezavadíte, byť jej novináři musí znát. Nehodí se totiž do zdejšího “narativu”. V Praze se koná každý podzim velká “havlovská” konference Forum 2000, na kterou zpravidla dorazí řada lidskoprávních aktivistů a různé světové osobnosti. Letos se počítalo s účastí tchajwanské prezidentky Tsai (vládní strana DPP), to je ta, s níž si telefonoval Petr Pavel v mezidobí mezi svým zvolením a inaugurací.

Peking samozřejmě zuřil, ale tentokrát se ozval silný kritický hlas přímo z Tchajwanu. A nebyl to nikdo jiný než miliardář Terry Gou, zakladatel a bývalý šéf Foxconnu, největšího tchajwanského investora v ČR, a člověk, který udržuje dobré vztahy s pevninskou Čínou. Na Tchajwanu se totiž konají v lednu prezidentské (a legislativní) volby.

V nich sice prezidentka Tsai už nekandiduje, za stranu DPP ale nastoupí její dosavadní viceprezident William Lai. A jedním z jeho protikandidátů byl od léta až do dne, kdy odstoupil, právě Terry Gou, který chtěl kandidovat jako nezávislý. Ten vyjádřil nelibost nad tím, že ČR dle jeho názoru pozváním prezidentky Tsai podporuje vládní DPP, a vstupuje tak do volební kampaně na Tchajwanu. A vzkázal, že v tom případě chce na konferenci do ČR přijet také a vystoupit tam.

Organizátory polil pot. Po známém fiasku s drážďanskou továrnou na čipy nechtěli naštvat dalšího vlivného byznysmena a investora ani nechtěli, aby se jim dva tchajwanští politici pohádali na pódiu. Takže pozvání pro prezidentku Tsai bylo v tichosti stornováno.

Nad ”hodnotovou” politikou zvítězila “reálpolitika”, což je jedině dobře. Odpovídá to také pragmatičtějšímu kursu, který se ta rozumnější část české politické scény snaží ve vztazích s Čínou nyní nastolit. A ukazuje se, jaké škody mohou natropit naše teatrální prvoplánové vstupy do citlivých mezinárodních situací bez znalosti jemného a složitého přediva vztahů, za nimi se skrývajících. Což neplatí zdaleka jenom pro Tchaj-wan.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama