Přívaly sněhu zasáhly Moravu. D1 je průjezdná, tisíce domácností bez proudu

Sníh i nadále komplikuje dopravní situaci v Česku (2. 12. 2023).

Intenzivní sněžení se v neděli přesunulo z Čech na Moravu. Dálnice D1 je už na Vysočině plně průjezdná, kamiony mají problémy na některých silnicích nižších tříd, protože se místy tvoří sněhové jazyky. Na jihu Čech je stále více než dva tisíce domácností bez proudu. Sníh zaměstnává také hasiče, kteří si během soboty připsali přes tisíc výjezdů. Například v Praze na Štvanici zasahovali u zborcené části konstrukce nafukovací haly.

Komunikace po celém Česku zasáhlo během noci na sobotu a i celý následující den intenzivní sněžení, které zkomplikovalo provoz na mnoha místech.

Silničáři uklízeli komunikace celou noc na neděli se 109 sypači, na Třebíčsku se vytvořily až metrové závěje. Někde je na silnicích ráno tenká vrstva sněhu a tvoří se sněhové jazyky, vyplývá z nedělních informací policie a silničářů.

K TÉMATU: MAPA: Podívejte se, kde jsou největší kalamity na silnicích. Přívaly sněhu ochromily republiku

Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové byl během noci na neděli slabý provoz, nevyskytly se žádné komplikace. D1 je v pořádku, pouze kamiony mají problémy na silnicích nižších tříd, dodala.  „Silnice jsou na některých místech pokryté vrstvou sněhu a jsou na nich sněhové jazyky, takže i dnes (v neděli, pozn. red.) vyzýváme k jízdě se zvýšenou opatrností," sdělila mluvčí.

Společnost EG.D eviduje na jihu Čech 2 400 odběrných míst bez proudu, poruchy od rána odstraňuje. Nejvíce případů je hlášeno na Českokrumlovsku, Prachaticku a Českobudějovicku. EG.D eviduje 19 poruch na vedení vysokého napětí, uvedl v neděli ráno mluvčí energetické společnosti E.ON Lubomír Budný. V sobotu bylo kvůli sněhové kalamitě v kraji bez proudu kolem 10 tisíc odběrných míst.

Dálnice D1 na Vysočině ve směru na Brno byla v sobotu neprůjezdná, s problémy se potýkali také na dálnici D5. Doprava na komunikaci se několikrát zastavila, po půlnoci se provoz opětovně rozjel, informovali policisté na sociální síti X.

Plné ruce práce pak mají také hasiči. Jejich mluvčí, Jiří Frölich, ve vysílání CNN Prima NEWS potvrdil, že hasiči například v sobotu vyjížděli k zapadlému autobusu na Kojetínsku. Při této nehodě se zranili dva lidé. Do sobotního večera prý hasiči registrovali více než 1 500 výjezdů.

„Do osmé hodiny večerní hovoříme o více než 1250 případech, kdy jsme nejčastěji řešili popadané stromy. Šlo o technické výjezdy, kdy hasiči pomáhají například odstranit spadlý strom na železnici, ale častěji i na silnici, aby byla průjezdná. A pak mluvíme o nějakých 225 a více případech dopravních nehod, u kterých zasahovali naši hasiči profesionálové ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami,“ potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS Frölich.

Sníh zaměstnává hasiče i v hlavním městě. Na pražské Štvanici například v sobotu zasahovali u zborcené střechy tenisové haly, která tíhu sněhu nevydržela. „Během dnešního dne jsme do 16. hodiny zasahovali (v souvislosti se sněhem v Praze) u pěti desítek událostí,“ napsali hasiči na sociální síti X. Sníh ze střechy zimního stadionu odstraňovali také v Poličce na Svitavsku.

V jižních Čechách hejtman Martin Kuba (ODS) v sobotu ráno vyhlásil kalamitní stav. „Vyhlásili jsme ho od brzkých ranních hodin po konzultaci s našimi silničáři, s hasiči i energetiky. Ukázalo se, že objem sněhu nejsme i přes veškeré nasazení techniky a kapacity zaměstnanců schopni zvládat,“ sdělil Kuba ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že není v lidských silách zajistit, aby všechny silnice byly sjízdné. K rozhodnutí dospělo vedení kraje i po konzultaci s Českým hydrometeorologickým ústavem.

Z programu 17. kola fotbalové ligy už bylo kvůli sněhové kalamitě odloženo pět zápasů. Vedle nedělního duelu také čtyři sobotní utkání Jablonec–Teplice, Mladá Boleslav – Karviná, Bohemians 1905 – Liberec a České Budějovice – Hradec Králové. LFA uvedla, že náhradní termíny oznámí v nejbližších dnech. Z původního programu kola zbývají už jen tři zápasy.

Nepříznivé počasí a sněhová kalamita v Česku zasáhly i program první a druhé hokejové ligy. Oproti původnímu plánu se neuskutečnily zápasy Jihlavy a Znojma v první lize, ve třetí nejvyšší soutěži nedošlo na souboje Havlíčkova Brodu s Novým Jičínem a brněnské Techniky s Opavou. Kluby o tom informovaly na svých webech.

Podle expertů můžeme očekávat, že během soboty nasněží dalších 25 centimetrů. Sněhové přeháňky však budou pokračovat i v neděli. Extrémní stupeň nebezpečí platí do nedělních 12:00 pro oblasti na jihu Čech a část Vysočiny, zatímco vysoký stupeň byl rozšířen i pro okresy Klatovy, Horažďovice a Sušice a podhůří Jeseníků a Beskyd. Na severozápadě Čech přibude jeden až sedm centimetrů, ve zbylých regionech okolo 10 centimetrů. Intenzivní sněžení bude pokračovat na severovýchodě až do nedělního odpoledne.

A jaké počasí nás v neděli čeká? V noci můžeme očekávat zataženo až oblačno doprovázené na většině území sněžením, místy i vydatným, uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová. Od západu budou v Čechách srážky ubývat a ráno může být ojediněle i polojasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí od −3 do −7 °C, zejména na jihu a jihozápadě spadnou až k −10 °C. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách, zvláště na Vysočině, se mohou vyskytnout i závěje.

Tagy: