Myslivci se v Plzni vypravili na divočáky

2. prosinec 2023 19:00

V Plzni myslivci uspořádali pravidelnou naháňku divočáků. Je to jeden ze způsobů, jak bojovat s prasaty, která ve městě páchají škody.

Naháňka divočáků v Plzni na Valše a Nové Hospodě

28 střelců, 12 honců a několik psů se ve čtvrtek 30. listopadu dopoledne v Plzni na Valše a Nové Hospodě vypravilo na divočáky. Cílem každoroční naháňky bylo odlovit divoká prasata, která ve městě páchají škody, když rozrývají hřiště, trávníky nebo zahrady. „Prohnali jsme konkrétní část lesa, kde jsme přepokládali, že by divočáci měli být,“ uvedl myslivecký hospodář Milan Sekáč. Během naháňky myslivci ulovili pět divočáků.

Naháňka divočáků v Plzni na Valše a Nové Hospodě

Díky lovu se snižuje množství divokých prasat, která mají tendenci táhnout na okraj města a tam škodit občanům, již se cítí být těmito zvířaty ohroženi. „Je to jedno z opatření, ale neoznačil bych ho za vyloženě zásadní. Důležitější je cílený individuální odlov v honitbách,“ vyjádřil se vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka. „Nyní je ve hře návrh města na odměnu ve formě zástřelného, která by měla zvýšit atraktivitu odlovu. Myslím, že díky tomu počet odlovených prasat výrazně naroste.“

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio