Na 50 ropných společností se zavázalo do 2030 přestat s emisemi metanu

foto Ilustrační foto - Těžba ropy.

Dubaj - Na 50 ropných společností, které dohromady tvoří polovinu celosvětové produkce, se dnes na klimatické konferenci OSN (COP28) v Dubaji zavázalo dosáhnout do roku 2030 téměř nulových emisí metanu. Přestanou také se spalováním nepotřebného plynu získaného při těžbě. Informovala o tom agentura AP. Řada ekologických sdružení dohodu ihned kritizovala. V dopise podepsaném více než 300 skupinami se uvádí, že závazek je "kouřovou clonou, která má zakrýt skutečnost, že musíme postupně přestat používat ropu, plyn a uhlí".

Emise metanu významně přispívají ke globálnímu oteplování a jejich výrazné snížení by tudíž mohlo pomoci zpomalit růst teploty. Pokud společnosti splní své závazky, mohly by podle výpočtů klimatologa a ředitele společnosti Climate Analytics Bill Hare pro agenturu AP snížit budoucí oteplování o jednu desetinu stupně Celsia. Je to přibližně tolik, o kolik se Země v současnosti oteplí každých pět let.

K závazku se připojily velké národní ropné společnosti, jako je Saudi Aramco, brazilský Petrobras a Sonangol z Angoly, a nadnárodní společnosti jako Shell, TotalEnergies či BP.

O opatřeních týkajících se metanu se diskutovalo měsíce před konferencí COP28. Úniky metanu spolu se spalováním tohoto při těžbě přebytečného plynu přispívají ke změně klimatu, ovšem tuto praxi je možné do značné míry odstranit už za pomoci současných technologií a také změnami postupů.

Metan unikající při těžbě ropy a zemního plynu představuje pouze 23 procent světových emisí metanu, přičemž větší podíl připadá na zemědělství a odpadové hospodářství, upozornil klimatolog Bill Hare. Podle něj by dohoda v případě své realizace představovala "významný, nikoliv však zásadní příspěvek" k tomu, aby průměrná teplota nestoupla o více než 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Aby se svět udržel v tomto limitu, musí podle něj do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého asi o 40 procent a metanu asi o 60 procent.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď