Josef Holeček: Lucka. Zimní příběh venkovské dívky, která odmítla předem domluveného ženicha

3. prosinec 2023

Mladá Anička Klokočníková se má vdát, ale mládence, kterého jí vybrala matka, nechce. Ta ji za to vyžene z domu. Adamovi Králencovi ze sousední vsi zase dala košem nevěsta těsně před svatbou. Taková ostuda!

Účinkují: Věra Papírková, Michal Zelenka, Petr Šporcl, Bibiana Šimonová, Jiřina Petrů a Petra Hobzová
Napsal: Josef Holeček
Dramaturgie: Jaroslav Pour, Hana Krejčová
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Olga Šubrtová
Natočeno: v roce 2000

Zimní příběh odehrávající se v době adventu na Strakonicku napsal jihočeský spisovatel a novinář Josef Holeček, sám tamní rodák. Povídka Lucka přenese posluchače do druhé poloviny 19. století.

Rozhlasové zpracování pochází z roku 2000. Text načetli ve studiu v Českých Budějovicích herci Jihočeského divadla.

Josef Holeček

27. února 1853 se v jihočeských Stožicích narodil spisovatel, novinář a překladatel Josef Holeček. Pocházel ze starého selského rodu, sám ale na gruntě nezůstal. Studoval v Písku, v Českých Budějovicích a nakonec na reálném gymnáziu v Táboře.

Zajímala ho historie a literatura. Naučil se finsky, aby mohl přeložit slavný finský epos Kalevala. Miloval Slovany a vše slovanské. V 70. letech 19. století působil jako dopisovatel Národních listů ve válce na Balkáně, v 80. letech navštívil Rusko.

Od roku 1895 až do své smrti v březnu 1929 žil na pražském Smíchově. A právě tady napsal i svoji nejslavnější a také nejrozsáhlejší knihu, desetidílnou (nedokončenou) románovou kroniku Naši, v níž popisuje život v rodných Stožicích na Strakonicku v 19. století. Na Smíchově napsal i své paměti, které vyšly v roce 1924 pod názvem Pero.

Ulice, v níž kdysi spisovatel dlouhá léta žil a tvořil, se jmenuje Holečkova. A to už od roku 1923, kdy tak byla pojmenována zřejmě při příležitosti autorových 70. narozenin. Josef Holeček tak celých šest let až do své smrti v roce 1929 žil v ulici, která nesla jeho jméno. Pohřben je na vinohradském hřbitově.

Spustit audio

Související