100 gólů na domácím hřišti? Ben Yedder navázal na Papina a je prvním hráčem Ligue 1, jemuž se to od roku 1996 povedlo

100 gólů na domácím hřišti? Ben Yedder navázal na Papina a je prvním hráčem Ligue 1, jemuž se to od roku 1996 povedlo

Tým PSG si poradil ve 14. kole Ligue 1 na půdě Le Havru, který porazil 2:0. Pařížané ovšem nevstoupili do utkání tou správnou nohou, když napřed z brankové čáry jeden z obránců vytahoval střelu Gautiera Llorise, načež zaplatil daň za špatnou komunikaci červenou kartou Gianluigi Donnarumma. Po tomto incidentu se ale tým z města romantiky probral a po zásluze se ještě před přestávkou prosadil Kylian Mbappé. Ve druhé půli měli sice domácí spoustu šancí, zaskakující gólman Arnau Tenas si ovšem hlasitě řekl o více herního času.

Pařížané se v Ligue 1 dostali na klasickou vlnu dominantních výkonů, protože jejich poslední zaváhání se datovalo na konec září. Od té doby si na své konto připsali šest vítězství v řadě a společně s Nice se přetahovali o první příčku. Tentokrát se ale hvězdy PSG musely připravit na pevnou obranu Le Havru, která ve čtyřech z posledních pěti klání neinkasovala. S bušením do zavřené defenzivy měl už favorit zkušenost z poslední bitvy proti Newcastlu, kde mu v Lize mistrů zachraňoval klíčový bod až v nastaveném čase z penalty Mbappé.

O překvapení se mohl hned v úvodu postarat bratr dlouholeté opory severolondýnského Tottenhamu Llorise, jeho ránu ale skoro na brankové čáře zneškodnil jeden z obránců. Zanedlouho přišla obrovská hrubka Nordiho Mukieleho, jenž donutil vyběhnout daleko z brány Donnarummu, který byl u míče ovšem pozdě, a tak musel v 10. minutě předčasně ze hřiště pryč. I přes oslabení se do obrovské šance poté řítil Mbappé, jeho ránu na zadní tyč však nakonec nohama vyrazil brankář domácích. Francouzská superstar se vzápětí přece jen prosadila, skrytá rána zpoza vápna se od tyče odrazila za záda Arthura Desmase. V závěru prvního dějství mohlo být vyrovnáno, avšak Josue Casimir neudržel nervy na uzdě a stoprocentní šanci promarnil.

Po změně stran neměl daleko k vyrovnání Yassine Kechta, jeho dělovku ze střední vzdálenosti ale Tenas reflexivně vyrazil do zámezí. Zanedlouho si spletl barvy dresů známý potížista Ousmane Dembélé, čímž do protiútoku vyslal klub z Normandie, na mladém zaskakujícím Španělovi si nicméně vylámal zuby Mohamed Bayo. Krátce nato si rychlonohý Francouz chtěl napravit pošramocenou reputaci, jeho střela ovšem pouze olízla zadní tyč. Pár chvil před koncem utkání navíc potrestal neschopnost útočníků soupeře ještě Vitinha, s jehož tečovanou střelou nemohl Desmas nic dělat.

PSG tak v lize opět nezaváhalo a domů si odvezlo plný počet bodů. V příštím kole se 9. prosince utká s Nantes, Le Havre změří o den později síly se Štrasburkem.

Samuraj z Monaka navázal na výkon z Paříže. Výprava z Okcitánie domů nepřivezla ani bod

Fotbalisté Monaka porazili na vlastním stadionu Montpellier 2:0. Hlavní postavou duelu na Stade Louis II se stal japonský křídelník Takumi Minamino, který přesným zásahem v deváté minutě rozhodl o triumfu Knížat. Navázal tak na předešlé utkání v Paříži, kde si kromě gólu připsal také asistenci. Celek z Azurového pobřeží si díky tomu pojistil třetí příčku tabulky, naopak La Paillade popáté v řadě nezvítězili a balancují na hraně sestupového pásma.

Monako si přálo co nejrychleji zapomenout na nepovedený výkon defenzivy v Parku princů, kde schytalo pětigólový příděl. I kvůli tomu se mu čelo tabulky notně vzdálilo, což by rádo napravilo proti Montpellieru. Ani hosté však za sebou neměli příliš povedený týden, když si ze střetnutí proti Brestu a Clermontu odnesli jen jeden bod a vyloučeného trenéra Michela Der Zakariana. Myšlenkami se tak mohli upínat alespoň k poslednímu vzájemnému zápasu, v němž na monackém stadionu vyhráli 4:0.

Knížecí klub od začátku řídil dění na trávníku a v závěru první desetiminutovky přišla zasloužená odměna. Vandersonovu ránu z hranice vápna vyrazil gólman Benjamin Lecomte pouze před sebe, kam se nejrychleji dostal Minamino, který z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě. Zhruba v polovině prvního poločasu mohl být náskok celku z Azurového pobřeží ještě výraznější, když se ze střední vzdálenosti opřel do balonu Aleksandr Golovin. Střelu mířící do pravé šibenice však bravurním zákrokem vytáhl Lecomte na roh. Hosté poprvé výrazněji zahrozili až na sklonku úvodní třicetiminutovky, kdy se po brejku do zakončení tlačil Akor Adams. Jeho ránu zevnitř pokutového území ale na poslední chvíli zblokoval skluzující Mohamed Camara.

Náskok domácích po změně stran mohl navýšit Golovin, jenže přízemní střelou orazítkoval pouze tyč. Naděje Montpellieru na srovnání se rapidně snížily v 67. minutě, kdy byl za ostrý faul vyloučen Kiki Kouyaté. Gólovému využití přesilovky byl blízko Denis Zakaria, ale jeho samostatný únik zneškodnil rychlým výběhem Lecomte. Monako se nakonec druhé trefy přece jen dočkalo, když se po dobrém napadání v nastavení trefil střídající Wissam Ben Yedder.

Ten se mimochodem stal prvním hráčem ve francouzské lize od roku 1996, jenž vstřelil 100 gólů na domácím hřišti. Naposledy se to povedlo Jeanu-Pierru Papinovi, někdejší hvězdě Marseille a Bordeaux.

Červenobílí využili výhody domácího prostředí a oslavili zisk tří bodů. Monako bude moci na tento úspěch navázat 9. prosince v Rennes, Montpellier o den dříve přivítá Lens.

Francouzská liga - 14. kolo:

Le Havre - Paris St. Germain 0:2 (23. Mbappé, 89. Vitinha)

Brest - Clermont 3:0 (20. a 51. Del Castillo z pen., 34. Pereira Lage)

Monako - Montpellier 2:0 (9. Minamino, 90.+2 Ben Yedder)

Toulouse - Lorient 1:1 (72. Dallinga - 90.+1 Dieng)

Lille - Mety 2:0 (45.+1 Yazici, 45.+5 David z pen.)

Marseille - Rennes 2:0 (8. Aubameyang z pen., 65. Únahí)

Chelsea i Barcelona mají smůlu. Ronaldinhem ovlivněný brazilský supertalent vyslyšel volání z Paříže