Inter po letech uspěl v Neapoli, obratu Říma velel Dybala, Fiorentina rozebrala Salernitanu i bez Baráka

Inter po letech uspěl v Neapoli, obratu Říma velel Dybala, Fiorentina rozebrala Salernitanu i bez Baráka
OBSAHUJE VIDEO

Hráči Fiorentiny ve 14. kole Serie A nezaváhali a na vlastní půdě porazili Salernitanu 3:0. Fialky měly skvělý vstup do utkání, když v 18. minutě vedly o dvě branky. Pro oba střelce to byly premiérové trefy. Lucas Beltrán totiž zaznamenal vůbec první gól v nejvyšší italské soutěži, Riccardo Sottil, jenž pojišťoval výhru domácích, se zase prosadil poprvé v letošním ročníku. Tým ze Salerna tak nenavázal na skalp Lazia z minulého kola a i nadále zůstává přilepen u dna tabulky. Český záložník Antonín Barák strávil celý duel na lavičce náhradníků.

La Viola zmírnila zklamání z nedávné série nezdarů v domácí soutěži, když ve čtvrtek těsně zdolala belgický Genk a zajistila si účast v jarní fázi Konferenční ligy. To ale nic neměnilo na tom, že celek vyznávající fialové barvy mezi italskou elitou nezvládl čtyři z posledních pěti utkání a opustil pohárové příčky. Jeho naděje proti týmu ze Salerna však spočívala v nedávné bilanci s tímto soupeřem na vlastním hřišti. Od návratu Granaty do Serie A ji totiž Fiorentina před svými fanoušky vždy zdolala.

K prodloužení této vítězné série domácí celek nasměroval už v šesté minutě Beltrán, který s přehledem proměnil penaltu po faulu na Arthura Mela. Jen o pár okamžiků později málem zasadil Salernitaně další ránu Jonathan Ikoné, jenže jeho hlavičku z dorážky fantasticky zastavil Benoït Costil. Zkušený Francouz tak podruhé inkasoval až v 18. minutě, kdy neměl šanci zasáhnout proti krásné ráně Sottila pod břevno. Naprostou dominanci Fiorentiny mohl před půlhodinou zápasu přetavit ve svůj druhý gól Beltrán. Talentovaný Argentinec si našel centr z levé strany, z bezprostřední blízkosti ovšem zamířil jen do tyče.

Krátce po změně stran málem z ojedinělé šance hostů snížil Chukwubuikem Ikwuemesi, jehož prudká hlavička se od země odrazila jen do břevna. V 56. minutě ale jakékoliv naděje Granaty na zdramatizování duelu zadupal Giacomo Bonaventura. Zkušený středopolař obdržel přihrávku Sottila před prázdnou bránu a stoprocentní příležitostí nepohrdl. Po třetí trefě sundaly Fialky nohu z plynu a trpělivou kombinací mířily k tříbodovému zisku.

Fiorentina tedy potvrdila výbornou domácí bilanci se Salernitanou a na vlastním stadionu ji opět porazila. Dalším soupeřem Fialek bude 10. prosince AS Řím, zatímco Granata ve stejný den přivítá Bolognu. 

Inter po letech v Neapoli uspěl. Obhájce trofeje poslal do kolen gól kapitána českých soků

Hráči Interu porazili 3:0 Neapol, a opět se tak vrátili před Juventus na první příčku tabulky. Úřadující mistr Miláňany dlouho zlobil a po trefě Mattea Politana se dokonce otřáslo břevno. Nerazzurri ovšem prokázali skvostnou formu, když ranou HakanaCalhanoglua rozhodli o své výhře. Kapitánovi tureckého národního týmu, který bude soupeřem Česka na blížícím se Euru, na šestý přesný zásah v ročníku nahrál Nicoló Barella, jenž po změně stran navíc přidal gólovou pojistku. Pro hosty šlo o první výhru ve městě pod Vesuvem od ledna roku 2020.

Pokud by někdo hledal největší slabinu svěřenců Waltera Mazzarriho, jako odpověď by se nabízela výkonnostní nekonzistentnost. V případě úspěchu proti svému bývalému zaměstnavateli by to bylo pro zkušeného stratéga poprvé, co by Partenopei dovedl ke dvěma po sobě jdoucím ligovým triumfům. Na druhé straně ovšem stál rozjetý lídr soutěže, kterého v posledním kole nesesadil ani Juventus. Inter navíc v průběhu týdne předvedl v Lize mistrů nevídanou stíhací jízdu, kdy dokázal zvrátit třígólový náskok portugalské Benfiky.

Navzdory předpokladům byla v úvodu aktivnější Neapol, která se už po dvou minutách mohla dostat do vedení. Skvělé ráně Eljife Elmase do horního rohu však vystavil stopku Yann Sommer. Ve 12. minutě se do šance propracovali i Nerazzurri, gólová střela Marcuse Thurama ale přišla k jeho smůle z ofsajdového postavení. Po atraktivním začátku byl blízko ke skórování až po půlhodině hry Politano, jenže dalekonosný pokus z osy hřiště pouze orazítkoval břevno. Do šaten tak odcházeli spokojenější Miláňané. Ve 44. minutě totiž sklepl Barella balon příhodně proti noze Calhanoglua, jenž jej z první poslal nechytatelně k tyči.

Neapol se po změně stran hnala za vyrovnáním. Ve velké příležitosti se na levém kraji vápna objevil Khvicha Kvaratskhelia, jehož prudkou ránu na poslední chvíli vytěsnil Sommer. Inter přečkal těžké situace a po hodině hry podruhé udeřil. Po dobré práci Lautara Martíneze prokličkoval skrze pokutové území Barella a zamířil přesně k tyči. Záhy chtěl skórovat i sám Argentinec, z příhodné pozice ale přestřelil. Neapol mohla snížit hlavičkou Victora Osimhena, ten ovšem minul Sommerovu bránu. S blížícím se koncem domácí usilovali alespoň o zdramatizování, což však vyústilo v otevření okének jejich defenzivy. Gólovou tečku za duelem tak udělal po skvostném pasu do odkryté sítě Thuram.

Inter tedy na hřišti obhájce titulu uspěl a udržel si první místo v tabulce. Dalším soupeřem Neapole bude 8. prosince turínský Juventus, zatímco Nerazzurri o den dříve přivítají Udinese.

Gólman v pozici útočníka zamotal hlavu Mottově družině. Lecce vydřelo bod z penalty

Hráči Bologni remizovali na půdě Lecce 1:1. Jen několik vteřin dělilo hostující celek od vítězství, když vedl díky fantasticky zahranému přímému kopu v podání Charalampose Lykogiannise. V nastavení druhé půle však ve snaze zvrátit výsledek vyrazil do pokutového území Rossoblu i gólman Wladimiro Falcone, který byl faulován a kopala se penalta. Tíhu okamžiku na sebe vzal 22letý Roberto Piccoli, jenž obral svěřence Thiaga Motty o premiérovou venkovní výhru sezony.

Po skvělém startu ročníku se Lecce dostalo do hrozivé krize, která trvala již devět utkání v řadě, v nichž Giallorossi nedokázali zvítězit. Naopak Bologna byla příjemným překvapením Serie A, když se po 13 odehraných kolech nacházela na velmi solidní šesté pozici. Pomáhala jí k tomu především pevná obrana, jež inkasovala pouze 10krát, což bylo třetí nejlepší číslo z celé soutěže.

Krátce po úvodním hvizdu se po rohovém kopu dostal k voleji dánský krajní bek Patrick Dorgu, avšak Lukasz Skorupski jeho tvrdou ránu doprostřed brány vyrazil. Lecce bylo nebezpečné i nadále, Nikola Krstovič ale na centr z levé strany jen těsně nedosáhl. Polský gólman musel o chvíli později zasahovat i proti prudké dělovce z dálky v podání Joana Gonzáleze. Rossoblu během první půle rozhodně nepředváděli to, na co byli jejich příznivci zvyklí. Španělský záložník měl totiž vzápětí po obloučku Lamecka Bandy na noze další branku, ve skluzu nicméně těsně minul.

Po změně stran převzali otěže svěřenci kouče Motty, jenže dlouhou dobu to k žádné příležitosti zavánějící otevírací trefou nevedlo. Připravili jim ji až sami Giallorossi faulem několik metrů před hranicí vápna a Lykogiannis nemohl přímý kop umístit lépe, protože míč krásně vymetl pavučinu v pravé šibenici. Tým z města, kde se nachází nejstarší univerzita na světě, mohl náskok navýšit, když pelášil sám na bránu Dan Ndoye, nicméně ani Švýcarův pokus, ani následná dorážka nerozvlnily síť. V závěru mohl pojistku přidat Kacper Urbaňski, jeho střelu ovšem zlikvidoval brankář domácích. V nastaveném čase nakonec rozhodčí odpískal penaltu po faulu v pokutovém území, kterou s přehledem proměnil talentovaný Piccoli. 

Udinese pokračuje na remízové vlně. Dvougólový Lucca využil smolného zranění Successe

Fotbalisté Udinese neudrželi nadějný dvoubrankový náskok a doma pouze remizovali s Veronou 3:3. Svižný první poločas přinesl už v sedmé minutě nucené střídání Isaaca Successe, jehož na hrotové pozici nahradil Lorenzo Lucca, který svého kolegu dokázal zastoupit dvěma přesnými trefami. A přestože se jeho druhý gól dlouho jevil jako vítězný, v nastaveném čase udeřil hostující Thomas Henry a bláznivý duel definitivně završil. Pro Bianconeri se jednalo už o čtvrtý domácí nerozhodný výsledek v řadě.

Ačkoliv Bianconeri v posledních sedmi ligových duelech padli pouze jednou, nacházeli se před začátkem tohoto hracího víkendu jen bod nad sestupovým pásmem. Zmíněná prohra se navíc zrodila na hřišti silného AS, kde Friulani inkasovali rozhodující branku až několik minut před koncem. Ještě o něco hůře na tom byli Mastini, kteří zaznamenali nejvíce porážek z celého ligového pelotonu a v tabulce okupovali předposlední příčku.

A byli to právě hosté, kteří po čtvrthodině hry inkasovali. Lazar Samardžič poslal balon z přímého kopu precizně na zadní tyč, kde si na dorážku zblízka počíhal Christian Kabasele. Verona působila v ofenzivních aktivitách bezradně a nedokázala se propracovat do kloudné příležitosti. Největší aktivitou z hostujícího celku hýřil mladý Slovák Tomáš Suslov, další přesná trefa však opět padla do sítě Hellasu. Lucca si šikovně našel mezeru v defenzivní řadě a z bezprostřední blízkosti propálil brankáře. Žlutomodří však dvougólovou ztrátu rychle zmírnili, když chvíli nato sebevědomě proměnil penaltu Milan Djurič.

Divácky zajímavý úvodní poločas vystřídal po změně stran taktický boj. Ani jeden z týmů se nechtěl dostat do problémů, o to větším šokem bylo po hodině hry vyrovnání Verony. Suslov našel nadýchaným centrem do vápna Cyrila Ngongeho, jenž se akrobatickým způsobem trefil mezi čtyřmi obránci naprosto nechytatelně pod břevno. Bianconeri se ovšem znovu dostali do vedení v 72. minutě, kdy uklidil míč do sítě hlavičkující Lucca. Brankovou konstrukcí hostů otřásl o chvíli později Florian Thauvin, jenž z dálky napálil balon do levé tyče. Spokojené diváky v Udine rozesmutněl ke konci nastaveného času Henry, jenž využil propadnutí brankáře a hlavičkou na poslední chvíli vyrovnal skóre.

Utkání tedy dospělo k remíze, a domácí tak nadále čekají na první triumf před svými fanoušky. V dalším kole 9. prosince zavítají na hřiště Interu, Verona tentýž den vyzve Lazio.

Vlci ukořistili proti oslabenému Sassuolu vítězství. Na otočce AS měl hlavní podíl Dybala

AS Řím otočil utkání v Sassuolu, kde vyhrál 2:1. V úvodu se i přes aktivitu hostů prosadil do odkryté brány bývalý hráč Gremia Matheus Henrique, po změně stran nicméně bylo střetnutí i kvůli červené kartě Daniela Bolocy v režii Vlků. Tým z hlavního města spasil Paulo Dybala, jenž nejprve proměnil penaltu, a následně přihrál na vítězný gól. Družina Josého Mourinha tak vyšplhala zpět na páté místo.

Neroverdi se naposledy postarali o pořádné drama, když v bláznivém zápase na stadionu Empoli brzy prohrávali, vývoj duelu pak otočili, a i když to chvíli před koncem vypadalo na remízu, v nastavení zaúřadoval Domenico Berardi a přihrál svému celku první triumf od září. Vítězství na poslední chvíli uzmuli také Vlci, kteří vyzráli na Udinese a posunuli se mezi pět nejlepších celků tabulky. O to větší zklamání proto způsobil neúspěch v Evropské lize na hřišti Servette, po kterém se jim vzdálilo prvenství ve skupině.

Tempo hry nebylo v úvodu tak skvělé jako atmosféra, kterou vytvářely oba fanouškovské tábory. Římané sice byli aktivnější, kromě přízemní rány Dybaly si ovšem žádné šance ke skórování nepřipravovali. Jejich útočné soužení tak z ojedinělé akce potrestali domácí. Berardi po sklepnutí od spoluhráče připravil skvělým pasem jednoduchou úlohu Matheusovi Henriquemu, jenž se zakončením z malého vápna nemýlil. Až ve 40. minutě se Vlci propracovali do šance, Dybala z otočky pokusem do horního rohu ale nechal vyniknout Andreu Consigliho. Podobně kvalitně si před odchodem do šaten na druhé straně počínal Rui Patrício, který vychytal špatně umístěnou střelu Kristiana Thorstvedta.

Na startu druhé půle se v obrovské příležitosti zjevil osamocený Romelu Lukaku, perfektní zákrok ovšem předvedl Consigli. Obrana Neroverdi si koledovala i o chvíli později, Sardar Azmoun ale vysoký míč ideálně nezpracoval a zakončil mimo. Po hodině hry navíc zkomplikoval domácím situaci Boloca, jenž za tvrdý faul putoval po zásluze do sprch. Tlak AS se stupňoval a vygradoval v 76. minutě, kdy se po nedovoleném zákroku kopala penalta. Tu se štěstím přes ruce Consigliho proměnil Dybala. Argentinský reprezentant byl i u druhé branky Vlků, když patičkou nabil Rasmusi Kristensenovi, jehož ránu srazil jeden z beků tak smolně, že balon vysokým obloukem zapadl přesně k zadní tyči.

AS Řím tak uspěl a stejně jako v minulém kole odcházel se třemi body v kapse. Sassuolo se o nápravu pokusí 11. prosince v Cagliari, zatímco Vlci o den dříve vyzvou Fiorentinu.

Italská liga - 14. kolo:

Lecce - Boloňa 1:1 (90.+9 Piccoli z pen. - 68. Lykogiannis)

Fiorentina - Salernitana 3:0 (6. Beltrán z pen., 18. Sottil, 56. Bonaventura)

Udine - Hellas Verona 3:3 (30. a 72. Lucca, 16. Kabasele - 37. Durič, 61. Ngonge, 90.+6 Henry)

Sassuolo - AS Řím 1:2 (25. Matheus Henrique - 76. Dybala z pen., 82. Kristensen)

Neapol - Inter Milán 0:3 (44. Calhanoglu, 62. Barella, 85. Thuram)

Lazio spasil Pedro, AC Milán potvrdil roli favorita, gólovou asistenci si připsal brankář Maignan