shop.musicserver.cz
Katarzia - Šťastné dieťa

Katarzia s albem "Šťastné dieťa" předkládá své dosud nejintimnější dílo

Vydáno: 04.12.2023 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Kocian | foto: Tomáš Šťastný

Původem slovenská zpěvačka Katarzia se sice usídlila u nás, na svůj rodný jazyk ale ani na aktuální desce "Šťastné dieťa" nezanevřela. Často si na ní klade otázku: Proč? Proč jsme na sebe v oblasti mezilidských vztahů tak přísní a proč v nich pořád chybujeme a selháváme?

8/10

Katarzia - Šťastné dieťa

Vydáno: 6.10.2023
Celkový čas: 47:02

Skladby: Piesok, Šťastné dieťa, Kniha nepokoja, Tomboy, Hnev, Dotyk, Pohár mlieka, Drzosť, Neveríš si, Dosť, V noci (Bonus Track).

Vydavatel: Animal Music

Dětství je obdobím v životě člověka, na které povětšinou každý vzpomíná opakovaně. Období, ve kterém je dovoleno prozkoumávat svět, dělat chyby, jež vám ostatní s láskou odpustí, ale také je to čas, kdy každý formuje svou osobnost. A zároveň také kus života, který vám vryje pod kůži malé ranky a někdy také velká zranění. Většina lidí se však při vyslovení slova dětství na chvíli osvobodí od povinností, starostí a konvenčnosti.

Podobně jako při pohledu na přebal alba "Šťastné dieťa", na kterém se Katarzia škrábe k postavám z písku nad ní. Těžko byste v tomto kontextu hledali něco trefnějšího. Možná proto také hned první píseň nese název "Piesok". Písek zde představuje bezpečí a za jeho bezbřehostí se schovává kus bujné fantazie. Minimalistický hudební podklad v podobě kláves a výraznějších bicích dává vyniknout zpěvaččině hlasu. Nejde tady ani tak o naléhavost jako spíše o pozvolný úvod do nové kolekce.

Mrazivou atmosféru si s sebou nese titulní song. Sledujeme zde postupný rozpad partnerského vztahu a následné dilema hrdinky, zda si nechat nenarozené dítě, které z něj vzešlo. Už samotný text by mohl skvěle fungovat jako báseň. Není jednoduché pro podobné písně volit hudební podklad, Katarína Kubošiová to ale zvládla na výbornou. Piano v pozadí citlivě podtrhuje zranitelnost ženy v dané situaci. Neruší, jen spoluvytváří náladu vyprávěného příběhu.

Jak už první minuty poodhalily, čeká nás mnohem akustičtější nahrávka, než jakými byly ty předchozí, v nichž autorka experimentovala se syntezátory. Možná je to i záměr, aby tím podtrhla otevřenost, se kterou se pustila do skládání. Jedna z těch jednodušších kompozic, co se struktury týče, je "Tomboy". Má v sobě kus protestu proti zavedeným stereotypům mužských a ženských rolí, je prosycena melancholií a na pozadí jemně cinká pouze akustická kytara.

Tím, že stopáž desky překročí tři čtvrtě hodinku a jde převážně o pomalé skladby, může se stát, že se pozornost posluchače začne snižovat. V závěru tak Katarzia přichází s pojistkou v podobě syrových obrazů "Dosť".

"Posielaš mi hlasovky do Ameriky, že si išla na pumpu si kúpit flašu vodky. Aby sa ti ulavilo, porezala si si ruky," zpívá ve změti vícehlasů. Autentický popis závislého vztahu neznámé osoby, která volá o pomoc, ale současně si pomoct nenechá, je prokládán hlasovými zprávami, které zpěvačka adresuje onomu člověku. Díky tomu píseň po celou dobu nabírá na vážnosti, načež vás na konci pustí a osvobodí od všudypřítomné úzkosti.

Ti, kteří tvorbu Kubošiové sledují delší dobu, vědí, že se nikdy nebála témat, která na naší hudební scéně nejsou zrovna populární. Často se vyjadřuje k otázce genderové rovnosti nebo objektivizaci ženského těla. To vše najdete i na jejím aktuálním albu. Příběhy vypráví neotřele a poutavě, s postupnou gradací.

Říct ovšem, že "Šťastné dieťa" je čistě o ženách, by byl zásadní omyl. Ačkoliv jsou texty často adresovány ženským postavám, je toto dílo převážně o vztazích mezi oběma pohlavími. O tom, jak si často nerozumíme a rozumět nechceme, jak děláme v životě rozhodnutí na základě cizí vůle, a také o tom, jak se v nás často oproti zmiňovanému dětství vytrácí lidskost. Katarzia v nás i tentokrát po poslechu nechává rezonovat témata, která mohou potkat každého z nás. Zároveň jde o jednu z nejotevřenějších a nejintimnějších zpovědí, které jsme od této muzikantky dosud slyšeli.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Video: Katarzia říká "Dosť" nefungujícím vztahům (06.11.2023 12:12)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)
- Video: Pro Matúše a Juraje. Katarzia, TEZA, Jan Cina a další bojují klipem "Propojený" proti queerfobii (17.06.2023 16:28)
- Katarzia chystá desku "Šťastné dieťa". O pomoc s vydáním prosí fanoušky (12.06.2023 16:11)
- Years&Years, Woodkid, Milky Chance, Mura Masa, The Vaccines a mnoho dalších - to je Grape Festival 2022 (20.07.2022 08:35)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu