Cheb stále bojuje proti zábavní pyrotechnice prodávané a odpalované u hranic

  9:40
Město Cheb se snaží změnit podmínky prodeje a využívání zábavní pyrotechniky u hranic s Německem. Už několik let se totiž potýká s tím, že lidé z Německa, kde je prodej pyrotechniky zakázaný, jezdí do Chebu nakupovat rachejtle a rovnou je v okolních lesích odpalují. To vadí zejména místním obyvatelům, ale i lesníkům a zemědělcům.

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Navíc za sebou tito návštěvníci nechávají nepořádek v podobě balíků vypálených rachejtlí, petard a dalších odpadů. Problémy s neukázněnými cizinci má město celoročně. Koncem roku ale gradují. Město proto chce iniciovat legislativní změnu, která by prodej pyrotechniky výrazně omezila.

„Podnikneme další kroky spolu s Policií ČR a Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje tak, abychom prosadili celoplošný zákaz odpalování pyrotechniky a omezení jejího prodeje. Budeme apelovat na zákonodárce, aby nám v tom pomohli a vytvořili legislativu, která by nám umožnila prodejce víc kontrolovat,“ uvedl místostarosta Pavel Pagáč.

Město Cheb už vjezdy do lesů okolo Svatého Kříže, kde je největší chebská tržnice, opatřilo cedulemi s varovnými nápisy. Ty upozorňují, že za odpalování pyrotechniky hrozí pokuta podle lesního zákona, i na městskou vyhlášku, která to zakazuje. Chebští se také obrátili na německý tisk, aby zveřejnil zprávu, že za toto chování hrozí postih.

Vyhlášky jsou neúčinné

Oslovili i starosty okolních německých měst, aby své obyvatele upozornili a vysvětlovali jim, jaké potíže svým chováním způsobují. I když se problém podařilo částečně zmírnit, podle vedení Chebu by byla zapotřebí legislativní norma, která by obcím umožnila na jejich území prodej pyrotechniky zcela zakázat.

„Vyhlášky o používání pyrotechniky jsou v tomto případě neúčinné. Lepší by bylo, pokud by zákazníci k pyrotechnice neměli vůbec přístup. Výjimkou může být přesně vymezené období na konci roku, kdy ohňostroje vyhláška povoluje,“ dodal místostarosta Pagáč.

27. prosince 2022