V Českých Budějovicích a na Šumavě napadlo nejvíce sněhu za desítky let

foto Zasněžené auto Volar na Prachaticku, kde místy napadlo až 75 cm sněhu, 2. prosince 2023.

České Budějovice - V Českých Budějovicích napadlo o víkendu nejvíce sněhu za 50 let. V sobotu naměřili hydrometeorologové ve městě 41 centimetrů. Je to nejvyšší prosincová hodnota minimálně od roku 1969. ČTK to řekla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Rekordní množství sněhu také napadlo na některých místech na Šumavě. Přestože od neděle už v kraji nesněží, údržba silnic a chodníků v Českých Budějovicích stále neskončila.

"Například v roce 2010 napadlo 2. prosince za den v Českých Budějovicích 16 centimetrů sněhu. Od té doby zde v prosinci nikdy tolik sněhu za jeden den nebylo. Až v sobotu napadlo 41 centimetrů," uvedla Uhlíková.

Úklidová služba v Českých Budějovicích i dnes odváží sníh na náplavku k Dlouhému mostu. "Upozorňujeme lidi také na to, aby byli obezřetní, protože v korunách stromů a na střechách domů stále zůstává velké množství sněhu a hrozí jeho sesuv," řekla mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová.

Jihočeský kraj má za sebou z pohledu počasí nestandardní víkend. Páteční a sobotní intenzivní sněžení způsobilo potíže v dopravě a výpadky v dodávkách elektřiny. Hejtman Martin Kuba (ODS) proto v sobotu ráno vyhlásil kalamitní stav, odvolal ho v neděli v podvečer. Vyhlášení kalamitního stavu umožňuje obcím nedodržet běžná pravidla pro údržbu veřejných komunikací. Vyhlašuje se v situaci, kdy přírodní podmínky, například sněžení, výrazně zasahují do běžného života většího počtu obyvatel.

Intenzivně sněžilo i na Šumavě. "Napadlo zde nejvíce sněhu v první prosincové dekádě za posledních 60 let. Jedná se především o místa s nadmořskou výškou do 800 metrů. Ale i ve vyšších polohách bylo někde množství sněhu rekordní," uvedl Ivo Rolčík, který na Šumavě provozuje několik meteostanic. V nadmořské výšce kolem 800 metrů napadlo až 70 centimetrů sněhu. Na hřebenech se výška sněhu blížila k jednomu metru.

"Nyní už jsou ty údaje o něco nižší. Například na Plechým bylo 94 centimetrů a nyní tam výška dosahuje 88 centimetrů. Sníh je prachový, sedá si a trochu ztrácí na objemu," uvedl Rolčík.

Intenzivní sněžení z pátku a soboty dnes vystřídaly na jihu Čech silné mrazy. Na Šumavě klesla teplota k minus 25 stupňům Celsia, u Volar na Prachaticku naměřili minus 28,1 stupně Celsia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď