Hlavní obsah
Sport

Manažerem Nedvěd, trenérem Hašek. Fungovalo by to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Byla by to kuriozita. U hokejové i fotbalové reprezentace manažerem Nedvěd. K hokejové už se dříve vrátil Petr Nedvěd. V posledních dnech se spekuluje o tom, že manažerem fotbalové by mohl být Pavel Nedvěd, ve spojení s trenérem Ivanem Haškem.

Článek

Česko už zná od soboty své soupeře na nadcházejícím Mistrovství Evropy v Německu. EURO začne již 14.června příštího roku. Česká reprezentace bude mít ve skupině F za soupeře Portugalsko a Turecko. Třetí tým vzejde z březnové baráže ze čtveřice týmů Gruzie, Lucembursko, Řecko a Kazachstán. Favoritem baráže a možným třetí soupeřem pro Česko je Řecko. Čeští reprezentanti začnou EURO 18. června proti Portugalsku v Lipsku, další dva zápasy s vítězem play off a Tureckem odehrají v Hamburku.

Národní tým na losu neměl trenéra, kouč Jaroslav Šilhavý na funkci po posledním utkání kvalifikace s Moldavskem rezignoval. Vedení FAČR nyní hledá jeho nástupce. Předseda Fousek se v sobotu po losování skupin v Hamburku vyjádřil, že by výběr neměl trvat dlouho. Doufejme, protože už teď je pozdě. Zatímco manažeři a trenéři ostatních týmů mohli hned po losování připravovat plán na příštích šest měsíců, česká reprezentace manažera ani trenéra nemá. To je skutečně kuriozita.

Výkonný výbor jmenoval den po utkání s Moldavskem návrhovou skupinu, která má vybrat kandidáta na trenéra reprezentace. Skupinu vede šéf asociace Petr Fousek. Skupina by zároveň měla spolupracovat se sportovní radou, vedenou Vladimírem Šmicrem.

Část odborné veřejnosti preferuje jako nového trenéra reprezentace Martina Svědíka ze Slovácka, progresivního trenéra v nejlepším věku. Jiní namítají, že nemá tolik mezinárodních zkušeností a nikdy netrénoval ani Slavii, ani Spartu. Proti tomu stojí argument, že dnes již legendární Karel Brückner pražská „S“ také nikdy nevedl. Dalším kandidátem. o kterém se mluvilo, je zkušený Miroslav Koubek z Plzně. Proti němu však hovoří trošku věk a, stejně jako u Svědíka, že je pod smlouvou v klubu. Pikantní na této situaci je navíc fakt, že Svědík je jménem, o kterém se mluví také v souvislosti s plzeňským klubem, a šéf Viktorie Šádek je navíc členem návrhové skupiny i výkonného výboru.

Dlouho to vypadalo, že jen malou šanci mají „trenérští bardi“, nyní vesměs bez angažmá. Tedy lidé jako Ivan Hašek, Karel Jarolím, Michal Bílek, Josef Csaplár, Vítězslav Lavička, František Straka. Někteří z nich už reprezentaci v minulosti vedli.

Jisté šance se v poslední době dávaly pouze Vítězslavu Lavičkovi. Ten v létě odmítl nabídku ligového Hradce Králové a usedl do klidného křesla šéfa sparťanské mládežnické fotbalové akademie, kde nahradil odcházejícího Jaroslava Hřebíka. Sám Lavička však připustil, že vedení reprezentace je jeho nesplněným snem. Ve smlouvě se Spartou má klauzuli o možném uvolnění. Lavička je však velmi podobným typem jako Jaroslav Šilhavý, tedy „pan hodný“.

Naopak Ivanu Haškovi se ještě nedávno velké šance nedávaly. Jeho jméno je zmiňováno prakticky vždy, když se v posledních letech řeší otázka trenéra reprezentace či Sparty. Dosud to však byly jen spekulace, které se nikdy nepřeklopily do reality. Také v posledních týdnech jméno Ivana Haška padalo v souvislosti s jmenováním trenéra reprezentace. Hašek má v médiích tradičního zastánce, kterým je jeho kamarád a bývalý skvělý fotbalista Ladislav Vízek. Zároveň má ale také řadu odpůrců ve fotbalových kruzích i u veřejnosti. Někteří před patnácti lety do Haška vkládali naděje, když byl předsedou svazu. Ten však, když zjistil, že leccos změní jen těžko, boj se „starými strukturami“ vzdal. Odstoupil a z Česka zmizel za trenérským angažmá v arabském světě.

Ivan Hašek byl výborným hráčem. Měl úspěchy také jako trenér. V letech 1999-2001 dovedl Spartu dvakrát k titulu. Hrál s ní Ligu mistrů. Pak trénoval francouzský Štrasburk, s nímž postoupil do nejvyšší soutěže. Poté odešel do japonského Vissel Kóbe. Sezónu 2006-2007 strávil jako trenér francouzského celku AS Saint-Etienne. Od prosince 2007 trénoval Al-Ahli Dubai. Po návratu se stal předsedou fotbalového svazu. Krátce pak působil zároveň jako trenér reprezentace.

Takto vypadá Haškova trenérská kariéra chorologicky:

Sparta 1999–2001, Strasbourg 2001–2003, Vissel Kóbe 2003–2005, Reprezentace Gabonu 2005, Al Wasl 2005-2006, Etienne 2006-2007, Al-Ahli 2007-2009, Reprezentace ČR 2009, Al-Ahli 2011, Al-Hilal, Qatar SC 2014, Al-Fujairah 2014-2016, Emirate Club 2016-2017, Al-Fujairah 2018-2020, Reprezentace Libanonu 2021-2022.

Od roku 2009 tedy Ivan Hašek nepůsobí v evropském fotbalu!

I to je jeden z důvodů, proč byla jeho nominace dosud neprůchodná. Nikdo nezpochybňuje, že Ivan Hašek má úspěchy také jako trenér. Ty evropské jsou však už velmi „zaprášené“. Nikdo z nás vlastně neví, jakým je dnes Ivan Hašek skutečně trenérem. Jeho styl práce z posledních let neznáme. Vrcholový fotbal se přitom v poslední době změnil. Byla zavedena nová pravidla, včetně možného střídání pěti hráčů. To přineslo na trenéry nové nároky. Trenér musí být také stratégem, který přemýšlí dopředu. Musí řešit v hlavě už před utkáním možnosti změn v jeho průběhu. Mít připravené různé varianty složení týmu a systému hry. Musí být koučem, který dokáže reagovat na vývoj utkání změnou rozestavení a včasným střídáním hráčů.

Víme, že v tom měl Jaroslav Šilhavý velké problémy. Jestli to umí Ivan Hašek? Netušíme. Jeho styl práce z posledních let totiž vůbec neznáme. Haškovi je dnes 60 let. To jistě není žádný věk. Když ale naposledy trénoval v Evropě, bylo mu 46 let. Když naposledy trénoval klub v Česku, tedy Spartu, bylo mu 38 let.

Přesto se zdá, že Ivan Hašek, ještě donedávna „nechtěný muž“, se může stát trenérem reprezentace.

Je favoritem Vladimíra Šmicra, šéfa sportovní rady, Vízkova zetě, který má s Haškem také velmi přátelské vztahy. To by samo o sobě asi nebylo rozhodující. Jako podstatné se však jeví, že s Haškem by mohl přijít jako manažer reprezentace Pavel Nedvěd. Nejlepší fotbalista světa 2003, jeden z nejlepších fotbalistů české historie, legenda Sparty a Juventusu. Nedvěd dlouhé roky funkcionářsky působil v Juventusu, kde to dotáhl až na víceprezidenta klubu. Skončil v minulém roce se „škraloupem“, kdy se stal součástí problémů kolem falšování účetnictví klubu. Nedvěd byl však letos v červnu zproštěn obvinění. V současné době je volný a s partnerkou, zpěvačkou Darou Rolins, žije střídavě v Itálii a Česku, kde staví také v Praze dům. Jeho případné angažmá v českém fotbale a k národnímu týmu je teď tedy mnohem reálnější než v minulosti.

Pavel Nedvěd jako manažer reprezentace a Ivan Hašek jako její trenér. To by bylo jistě velmi zajímavé spojení, které však ještě nemusí být zárukou úspěchu. Oba pánové mají mezinárodní jméno a respekt. Možná větší v zahraničí než v Česku. Respekt určitě budou mít i u hráčů. Asi by bez problémů dokázali rychle urovnat kauzy Baráka, Coufala, Kuchty a Brabce. Jiná věc je vlastní trenérská práce Ivana Haška. U té mezinárodní věhlas není až tak podstatný. Důležitý je správný výběr realizačního týmu a hráčů. Nalezení „týmové chemie“. Určení správné strategie, taktiky. Koučování v průběhu utkání. Reagování na změny a nové situace. Trenér musí mít vize a systém a získat pro ně hráče. Je to do značné míry také o pracovitosti trenéra a jeho týmu.

Otázkou je také financování dvojice Nedvěd-Hašek. Svaz není v ideální finanční situaci. Noví partneři-sponzoři se v poslední době zrovna do spolupráce nehrnou. Svaz sice vydělá na Euru kolem čtvrt miliardy. Tyto peníze ale nepřitečou hned a část jich pohltí náklady s Eurem spojené, včetně odměn týmu.

Oba pánové mají vyděláno. Finance by jistě nebyly jejich motivací. Na druhou stranu zadarmo to dělat také nebudou. I když půjdou se svými nároky hodně dolů, bude to v součtu nejspíš výrazně více, než kolik stálo působení dosavadního manažera a bývalého trenérského týmu. Dvojice Nedvěd-Hašek by však také přivábila nové partnery-sponzory. Na její financování by se prostředky najít měly. Finance by neměly být klíčovým faktorem při rozhodování. Rozhodovat by měly jiné ukazatele.

Jestli je Ivan Hašek správnou volbou na místo trenéra reprezentace, si opravdu netroufám říct. Není to alibismus, ale jak už jsem uvedl, Ivan Hašek čtrnáct let netrénoval v Evropě, je tedy velmi těžké pohledem z venku hodnotit, jakým je teď opravdu trenérem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz