4. prosince 2023 15:50

Americký torpédoborec pod útokem: Jemenští teroristé nasadili rakety a drony v Rudém moři

Posádka amerického torpédoborce USS Carney zažila v Rudém moři horké chvíle. Hned tři velké nákladní lodi plavící se po jedné z nejrušnějších plavebních tras světa vyslaly volání o pomoc poté, co na ně útočily rakety vyslané hútíjskými povstalci z Jemenu. Než mohl torpédoborec zasáhnout, musel sám odvracet útok drony.

Není zrovna časté, že by se válečné lodě Spojených států staly cílem útoku teroristů. V neklidných vodách blízko Jemenu k tomu naposledy došlo v říjnu 2000, když teroristé napojení na Al-Káidu těžce poškodili americký torpédoborec USS Cole doplňující palivo v jemenském Adenu. Při útoku, který v boku lodi vyrval otvor o rozměrech 12 x 18 metrů, zahynulo 17 lidí a dalších 37 utrpělo zranění. Bilance střetnutí byla tentokrát méně tragická, to jí ale neubírá na dramatičnosti.

Mohlo by vás také zajímat: Jemenští povstalci vyhlásili válku Izraeli. Při palbě od Rudého moře trefují cizí státy

Rakety a drony

Útok začal v neděli v 9:15 místního času, kdy raketový torpédoborec USS Carney zaznamenal balistickou střelu vypálenou z Hútíi kontrolované oblasti Jemenu proti nákladní lodi Unity Explorer plující pod bahamskou vlajkou. Podle Pentagonu naštěstí raketa loď těsně minula, torpédoborec ale vzápětí musel chránit sám sebe, když jeho protiletadlová obrana sestřelila dron letící jeho směrem.

Útok ale teprve začal. Další raketa o půlhodiny později už nákladní loď zasáhla, i když nezpůsobila vážnější škody. A znovu se k torpédoborci blížil dron, který i tentokrát skončil neškodně v moři. Odpoledne se pak do potíží dostaly dvě další nákladní lodi – Number 9 a Sophie II – plující pod vlajkou Panamy. Obě plavidla zasáhly rakety, které ale nezpůsobily žádné škody a nikoho nezranily. Během plavby k poškozené lodi Sophie II pak USS Carney sestřelil další dron.

Šíitští Hútíové podporovaní Íránem se přihlásili ke dvěma útokům. Podle jejich předchozích prohlášení jde o součást tažení proti izraelským cílům. Dosud v rámci podpory teroristického hnutí Hamás přepadli a unesli nákladní loď Galaxy Leader i s posádkou. Majitelem lodi je izraelský podnikatel Abraham „Rami“ Ungar. Jeho syn Dan David Ungar měl být pode americké agentury AP členem posádky lodi Unity Explorer napadené v neděli.

Svůj říjnový útok na loď natočili jemenští povstalci na video:

Přečtěte si také: Teroristé natočili celý únos obří lodi a zveřejnili video. Podívejte se na útok jako z hollywoodského filmu

Štít proti teroristům

Stejně jako USS Cole patří i USS Carney do třídy raketových torpédoborců Arleigh Burke. Má výtlak 9 033 tun, délku 153 metrů a je schopen plout rychlostí až 56 km/h. Kromě 127mm děla Mk 45, dvou automatických kanonů Mk 141 Bushmaster (25 mm) a několika kulometů jsou jeho hlavní výzbrojí rakety různého typu včetně protilodních střel RGM-84 Harpoon, křižujících střel BGM-109 Tomahawk nebo vertikálně odpalovaných protiponorkových střel RUM-139 VL-ASROC.

Pro záměry jemenských povstalců představuje torpédoborec USS Carney křižující Rudým mořem a okolím strategické úžiny Báb al-Mandab významnou překážku. V říjnu sestřelil několik raket a dronů vypálených z Jemenu a směřujících na sever podél Rudého moře, potenciálně na cíle v Izraeli. Ten je od 7. října 2023 v otevřené válce s hnutím Hamás, které stejně jako jemenské povstalce, podporuje Írán.

Zdroj: Time, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom