Krajánci: Stronati poprvé asistoval, Plšek zahodil penaltu, Daniel zářil za Spartak a Hladký útočí na Premier League

Krajánci: Stronati poprvé asistoval, Plšek zahodil penaltu, Daniel zářil za Spartak a Hladký útočí na Premier League
OBSAHUJE VIDEO

Zatímco v tuzemsku se kvůli sněhové kalamitě hromadně odkládaly ligové zápasy, většinu českých fotbalistů v zahraničí počasí do akce pustilo. Tomáš Souček (28) vedl West Ham poprvé jako kapitán v utkání, v němž Vladimír Coufal zapsal pátou asistenci v sezoně. Václav Hladký (33) s pomocí břevna přečkal penaltu a Ipswich bral znovu tři body. Pokutový kop neproměnil v Maďarsku Jakub Plšek (29) a prodloužil své střelecké trápení. Patrik Schick (27) se výrazně podílel na gólu v bundesligovém šlágru a Erik Daniel (31) se na Slovensku blýskl dvěma asistencemi. Jak se vedlo dalším legionářům?

Anglie

Zatímco v národním týmu je kapitánem už od března 2021, ve West Hamu si Tomáš Souček poprvé navlékl pásku na ruku až ve svém 175. zápase. A v domácím utkání s Crystal Palace to mohl oslavit stylově, čtvrtým gólem za Kladiváře v řadě. Krátce po přestávce usměrnil do sítě střílený centr Mohammeda Kuduse, jenže branka neplatila kvůli ofsajdu. Tou dobou vedl West Ham 1:0 po trefě Kuduse, na níž v úvodu duelu přihrával Vladimír Coufal. Pro reprezentačního obránce to byla pátá asistence v sezoně a celkově 17. v Premier League. 

Ve 13. minutě si na pravé straně naběhl na dlouhý křižný pas Jamese Warda-Prowse a prvním dotykem poslal balon pod sebe přesně před nabíhajícího ghanského záložníka, jenž jej rovněž z voleje procedil přes brankáře. Ve druhém poločase však hosté vyrovnali, záhy po Součkově neuznaném zásahu se prosadil Odsonne Edouard. Domácí tak remízou 1:1 přerušili sérii čtyř soutěžních výher v řadě. Oba Češi absolvovali plnou minutáž, Součka Livesport ohodnotil známkou 6.8, jeho krajana, jenž v neděli dostal třetí žlutou kartu v ročníku, 7.5.

Německo

Podruhé za sebou figuroval Václav Černý v základní sestavě Wolfsburgu, který však nenavázal na minulý triumf nad Lipskem. Ve 13. kole Bundesligy padl v Bochumi 1:3 a zaznamenal pátou porážku z posledních sedmi ligových zápasů. Reprezentační křídelník působil na trávníku svěže, zahrával rohy i některé standardní situace, zapojoval se do kombinace, pokoušel se přecházet jeden na jednoho a vyslal tři klíčové přihrávky. K zakončení se nedostal a v 76. minutě přepustil místo na hřišti Kevinu Paredesovi. Za svůj sobotní výkon byl ohodnocen známkou 6.6.

Poslední listopadový den se Patrik Schick poprvé po vleklých potížích s třísly gólově prosadil za Leverkusen, když v utkání Evropské ligy v Häckenu coby střídající hráč zvyšoval na konečných 2:0. V nedělním domácím ligovém šlágru s Dortmundem šel do hry rovněž ze střídačky a ihned o sobě dal vědět. V 79. minutě převzal v šestnáctce levačkou přihrávku a pravačkou poslal balon i s přispěním lehké teče před odkrytou bránu na Victora Boniface, který měl při gólu na konečných 1:1 snadnou úlohu. Livesport ocenil Schicka známkou 6.1.

Poprvé od konce října, kdy jej odstavilo pochroumané koleno, nastoupil Pavel Kadeřábek v základní sestavě Hoffenheimu. A v Mönchebgladbachu byl vidět. V 19. minutě se dobře uvolnil a poslal přihrávku na Maximiliana Beiera, který ji ale nedokázal zachytit. Půl hodiny před koncem zápasu byl blízko gólu, když se dostal k odraženému míči a po zemi jej poslal k pravé tyči, brankář Moritz Nicolas ale střelu zlikvidoval. Hosté nakonec na body nedosáhli, padli 1:2. Kadeřábek odehrál na pozici pravého wingbacka 83 minut a od Livesportu obdržel známku 6.8.

Nehráli: Tomáš Čvančara, Mönchengaldbach, Matěj Kovář a Adam Hložek, Leverkusen, Jiří Pavlenka, Brémy, Tomáš Koubek, Augsburg

Pozn: Zápas Bayernu s Unionem Alexe Krále byl odložen.

Nizozemsko

Twente zavítalo do Deventeru, kde sídlí G.A. Eagles, a v jeho základní sestavě opět nescházel Michal Sadílek. Celek z Enschede po minulé porážce s PSV zabral, vyhrál 3:1. O vítězi bylo prakticky rozhodnuto už ve 24. minutě, kdy hosté vedli 2:0. Český reprezentační záložník poprvé od říjnového duelu s Feyenoordem odehrál celé utkání, plnil si především obranné povinnosti a oceněn byl známkou 6.9. Twente uspělo po třech ztrátách a v tabulce se bodově dotáhlo na třetí Alkmaar a na pouhé dva body se přiblížilo druhé příčce, která zajišťuje přímý postup do Ligy mistrů.

Nehrál: Ondřej Lingr, Feyenoord

Výběr z dalších soutěží

Patrizio Stronati se v 65. zápase v maďarské lize dočkal v celku Puskás Akadémia první asistence, na hřišti Fehérváru nahrával při porážce 1:3 na jedinou brankou hostů. Jeho spoluhráč Jakub Plšek v témže utkání zahodil penaltu a na gól čeká od 29. září, v sezoně jich má na kontě pět. Ohodnocen byl známkou 5.9, Stronati dostal 7.1.

Erik Daniel navázal v Niké lize na povedený výkon v Evropské konferenční lize, kde skóroval do sítě Ludogorce. Při výhře Trnavy proti Skalici 2:0 asistoval na obě branky domácích, kteří v nejvyšší slovenské soutěži zvítězili popáté za sebou a upevnili si třetí místo v tabulce. Rodák z Hodonína v neděli odehrál celé utkání a obdržel známku 7.8

Václav Hladký je nadále důležitým elementem v tažení Ipswiche, který si o víkendu poradil doma 2:1 s Coventry. Po 19 kolech mu v Championship patří druhá příčka znamenající přímý postup do nejsledovanější ligy světa. Hladkého v sobotu při penaltě Matthewa Goddena zachránilo břevno, inkasoval až v nastavení a oceněn byl známkou 7.3.

Pozn.: V Itálii ani v Portugalsku Češi nehráli.