Vánočkové motance (V)

 

Pokud chcete letos zkusit něco méně tradičního, vrhněte se na tyto malé vánočkové motanečky. Jsou tak roztomilé a věřím, že i zatvrzelé zastánce vánoček nezklamete. 



Vánočkové motance (V)


Kvásek

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml ovesné smetany/mléka


Vánočka

  • 50 g brusinek
  • 2 lžíce rum
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce sójové mouky
  • 80 g kokosového/třtinového cukru
  • kůra z 1/2 bio pomeranče
  • špetka soli
  • 100 ml ovesné smetany/mléka
  • 100 g tuku typu Bio Alsan/máslo


Na dokončení

  • 3 lžíce ovesného mléka
  • 1 lžíce tuku typu bio Alsan/máslo
  • plátky mandlí


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Rozinky namočíme v rumu, čím déle, tím lépe.


Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do malé misky, zasypeme jej cukrem a prošleháme s ohřátou smetanou. Pozor, aby nebyla příliš horká. Odložíme stranou a necháme vzejít kvásek. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku se sójovou, cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli. Přilijeme smetanu, rozehřátý tuk, kvásek a rukama či v robotu zpracujeme těsto. 


Zaprášíme moukou, přikryjeme těsto čistou utěrkou či potravinovou fólií, aby neosychalo a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Já ráda nechávám kynout v lednici přes noc. 


Po hodině či následující den rozdělíme těsto na 12 bochánků. Já si vždy zvážím celé těsto a pak odvážím jednotlivé kusy, aby byly stejně těžké a upekly se rovnoměrně. Rozdělíme bochánky na tři díly a zapleteme klasický cop, ten poté smotáme do motance.  


Motance potřeme směsí ovesného mléka a tuku, posypeme plátky mandlí, přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. 


Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Po upečení můžeme ještě pocukrovat. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)