InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomáš Hajdušek: Změny v dohodách o provedení práce jsou šílenost

Tomáš Hajdušek. , Autor: Libuše Kolářová

Tomáš Hajdušek.     Autor: Libuše Kolářová

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Od října jsou uzákoněny nové podmínky pro práce konané mimo pracovní poměr. Zaměstnavatel má povinnost zaměstnanci na dohodu o provedení práce písemně rozvrhnout pracovní dobu, seznámit jej s rozvrhem tři dny předem, nová je povinnost poskytovat přestávky na jídlo a oddech, příplatky za výkon práce ve svátek, v noci, v sobotu a v neděli nebo ve ztíženém pracovním prostředí jako u zaměstnanců v trvalém pracovním poměru. Od ledna pak má vznikat za 100 odpracovaných hodin i nárok na osm hodin dovolené. Na uzákoněné změny reagoval velmi kriticky na síti X ekonomický náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Co vás vedlo k tak razantní kritice?

Je to krok, který vůbec nechápu. Od roku 1995 působím jako daňový poradce, s manželkou vedeme firmám nejen účetnictví, ale zpracováváme i mzdy. Znám podmínky malých podnikatelů, živnostníků, osob samostatně výdělečně činných. Dohody o provedení práce mají u nás dlouhou tradici v pracovním právu a z praxe vím, že jsou využívány pro případy, kdy je potřeba mít pružné pracovní vztahy. Předchozí ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové se přezdívalo Venezuela, protože měla občas nápady, jak v socialistické Venezuele, ale takovou hloupost by nevymyslela ani ona. Trend by měl být naprosto opačný. Aby se dařilo ekonomice, je třeba uvolnit příliš rigidní pracovní trh. Tady je zvykem dívat se na zaměstnavatele jako na ty špatné, před kterými je třeba chránit zaměstnance. V praxi ale každý rozumný podnikatel dobře ví, že bez svých zaměstnanců by nedosáhl ničeho, proto si svých zaměstnanců váží. Nelze vycházet z toho, že by zaměstnavatelé chtěli primárně svým zaměstnancům škodit.

Podle vás tato změna nepřinese užitek?

Nevím, komu prospěje povinnost rozvrhu práce dopředu, evidence pracovní doby. Ta změna byla možná vynucená evropskými předpisy. Evropští nebo ministerští úředníci asi přesvědčeni, že oni ví nejlíp, jak by měly vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci vypadat, proto jim musí pořád něco nařizovat a nutit jim své názory. Já bych to prostě nechal na vztahu zaměstnavatele a zaměstnance. Druhou ranou je novela v rámci konsolidačního balíčku. Zřejmě proto, aby se zvedly příjmy veřejných rozpočtů, tak se zavedla nová regulace dohod o provedení práce, kdy dopředu není známé, kolik vás zaměstnanec na dohodu o provedení práce bude stát. Dosud byla dohoda o provedení práce od sociálního pojištění při výdělku do deseti tisíc korun měsíčně osvobozena, ponovu to bude do 10 500. Od této částky se bude sociální pojištění platit. Ale tady se zavedla ještě takzvaná kumulace, že když člověk bude mít v jednom měsíci uzavřeno více dohod a jejich součet bude činit víc než 17 500, tak u každé jednotlivé dohody vznikne povinnost zpětně odvést sociální pojištění. Povinnost náleží jak zaměstnavateli, tak zaměstnanci.

Jak se zaměstnavatel dozví, že jeho zaměstnanec limit překročil?

Krkolomně. Zavádí se centrální evidence dohod o provedení práce. Tak jako dnes zaměstnavatel přihlašuje zaměstnance na sociálku, tak musí po novu nahlásit i své dohodáře. Sociálka si jednou za měsíc každého jednotlivce spáruje a když zjistí, že u konkrétního člověka byl výdělek vyšší než 17 500, tak zpětně upozorní zaměstnavatele, aby dopočítal sociální pojištění a odvedl ho. A pak – a to snad už nemůže vůbec nikdo myslet vážně, sociálka ještě zpětně upozorní zaměstnance a příslušnou část odvodů bude chtít i od něj. Úplně nejhorší ale je, že když jsem se díval do důvodové zprávy, jaký to má přinést efekt, tak tam stojí, že v roce 2024 se očekává příjem 1,8 miliardy a za rok 2025 pak 200 milionů. To je z pohledu státního rozpočtu jako když do moře plivne. Tyhle v podstatě bagatelní peníze nestojí za tu šikanu a zmatek. Mně to připadá, že o tom rozhodují lidi, kteří vůbec netuší, jak to v praxi chodí. Tipuji, že kdyby týden měli působit ve mzdové účtárně a realizovat svoje vlastní pravidla, tak se z toho oběsí.

Za koho ale mluvíte? Zaměstnanci na dohody o provedení práce možná příplatky navíc a dovolenou uvítají...

Já mluvím za obě skupiny. Pokud chce být někdo náležitě odměněný za svoji práci, tak určitě u svého zaměstnavatele ocenění získá. Dohody se využívají na pomocné práce, administrativní činnosti nebo výpomoc v rámci rodiny. Když menší podnikatel potřebuje účetní, tak si ji sežene jako OSVČ nebo na dohodu, ale určitě jí nerozvrhuje práci. To jsou návrhy, které vycházejí z absolutní neznalosti praxe. Tady působí skupina úředníků, kteří jsou přesvědčeni, že jsou nositeli dobra a ví nejlíp, jak mají mezi vztahy zaměstnavateli a zaměstnanci fungovat. Přitom zrovna v oblasti dohod je nejlepší, když je to naprosto volné, aby to mezi zaměstnavateli a zaměstnanci fungovalo, a užitek z toho má v konečném důsledku i stát, protože se z dohod hradí 15 procentní srážková daň. V důvodové zprávě ke konsolidačnímu balíčku je hodnocení dopadu regulace, ale o dohodách o provedení práce, tam není ani slovo. Takže nevím, jestli nejdeme s kanonem na vrabce, nevím, jak rozsáhlý problém by to mělo řešit, kolik dohodářů je ve faktickém postavení řádného zaměstnance, aby bylo potřeba upravit jejich podmínky. Uvádějí se tam jen očekávané příjmy. A jestli to někdo myslí vážně, že získá dvě miliardy a naštve spoustu lidí, tak kdyby mě k tomu pustili, tak jim ve státním rozpočtu škrty a úsporami najdu mnohem větší částku než dvě miliardy.

Máte nějaké poznatky, co se za říjen v praxi stalo?

Zatím asi nic. Podle mne se to bude obcházet tím, že se nebudou vykazovat žádné přesčasy, žádná práce v noci a tak dále. Reakce, které mám, jsou od naštvaných firem, které říkají, že než za těchto podmínek, tak radši na dohody nikoho zaměstnávat nebudou a práci rozdělí mezi stávající zaměstnance. Nebo se rozšíří práce načerno.

Vy byste chtěl být zaměstnavatel, kterého může zaměstnanec držet v šachu tím, že se jeho práce v noci neeviduje?

Já neznám ze své praxe, že by někdo pracoval na dohodu o provedení práce v noci.

Bude evidence dohod veřejná, aby se do ní i zaměstnavatel mohl podívat?

Ne, přístup tam má mít jen správa sociálních věcí, aby zjistila, jestli si někdo nevydělal na dohodách víc než 17 500 korun.

Čili zaměstnavatel nepříjemnostem nemůže předejít?

Ne, nemůže. Když za vámi přijdu, že u vás udělám na dohodu nějaké rešerše, vy se zeptáte, jestli mám ještě nějakou dohodu, já řeknu – nemám. Tak mě nahlásíte na sociálku a budete měsíc trnout, jestli jsem vás nepodvedl nebo jsem na nějakou jinou dohodu nezapomněl, protože jinak budete zpětně doplácet sociální pojištění. Místo deseti tisíc vás budu stát najednou 12 600. To snad nikdo nemůže myslet vážně, aby stát úmyslně nastavil pravidla tak, že znemožní zaměstnavatelům dopředu kalkulovat své osobní náklady.

Pokud budu mít někoho na výpomoc na dohodu, tak budu ještě shánět dalšího, aby jej zastoupil při nároku na dovolenou?

To je úplný nesmysl. Já říkám, že v praxi se ta evidence bude vykazovat tak, že nikomu nárok na dovolenou nevznikne. Každý dohodář je rád, že na dohodu někde pracuje. Dohody nejsou nástrojem na vydírání zaměstnanců ze strany zaměstnavatelů, ale jsou nástrojem na rychlou dohodu mezi oběma stranami na základě jejich oboustranné svobodné vůle. A stát se pro mě z nepochopitelných důvodů rozhodl do těchto věcí zasahovat.

Vidíte ještě šanci na změnu? Jednáte o tom někde?

Výhrady mám jako člověk z praxe, vidím, že to je šílenost, a pokud narážíte na moje členství v ODS, tím spíš nechápu, jak může pravicová strana s takovým nesmyslem přijít. Formálně to byl sice asi návrh ministerstva práce a sociálních věcí, které neřídí člen ODS, ale je to samozřejmě vládní návrh, takže odpovědnost nese vláda a ODS je nejsilnější vládní stranou. Navíc ani ze strany ministrů, poslanců a senátorů z ODS proti tomu nevzešla žádná relevantní připomínka. Přitom na to byli všichni upozorňováni. Komora daňových poradců adresovala dopis všem senátorům, přílohou byl zápis o jednání na MPSV, kde komora upozorňovala, že to je v praxi nerealizovatelný nesmysl. Můj kolega, člen prezidia daňové komory, osobně jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. Dopadlo to, jako když psi štěkají a karavana jde dál.  

Diskuse k článku - 25 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • EvaLi 

    Reagovat

     

    A ještě se budou zpětně podávat opravné Přehledy na sociální. Co dělat v případě, kdy zaměstnanec nebude ochoten přeplatek z DPP vrátit, kdo zaplatí? Zaměstnavatel se těžko bude soudit kvůli drobným. Zapomněli na mamutí resort, kterým je tělovýchova. Většina kloubů má 2 až 3 zaměstnance a 20 až 30 trenérů nebo členy různých komisí, kteří organizují soutěže. Až je všechny budeme hlásit, tak se zhroutí sociální software. Tolik dat nemůžou za celou republiku nemůžou pojmout.

    Vloženo 6.12.2023 11:18:18

  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Náš Pan Hejtman si umí vybrat své kamarády, které usadil ke korytům na teplá místečka. On sám je etalonem kmotrovství. Jaký Pán, takový krám. Děkujeme, Pane Hejtmane!

    Vloženo 6.12.2023 07:30:59

  • Vaclav 

    Reagovat

     

    Pracuji na dohodu převážně v noci,od 17.hod.do 0.5 hodin.Takze se divím že pan nikoho kdo pracuje na dohodu nezná

    Vloženo 6.12.2023 01:41:07

    • Paměť národa 

      Reagovat

       

      A jako tapetář ne? Dle toho co tu se svými příspěvky vyvádíš.

      Vloženo 6.12.2023 16:55:36

  • Vaclav 

    Reagovat

     

    Pracuji na dohodu převážně v noci,od 17.hod.do 0.5 hodin.Takze se divím že pan nikoho kdo pracuje na dohodu nezná

    Vloženo 6.12.2023 01:41:07

  • Vaclav 

    Reagovat

     

    Pracuji na dohodu převážně v noci,od 17.hod.do 0.5 hodin.Takze se divím že pan nikoho kdo pracuje na dohodu nezná

    Vloženo 6.12.2023 01:41:05

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace