Obrázek k článku Britští rekordmani Pet Shop Boys chystají nové album a příští rok se vrátí do Prahy
| Lukáš Rešl | Foto: Phil Fisk

Britští rekordmani Pet Shop Boys chystají nové album a příští rok se vrátí do Prahy

Jedna z nejúspěšnějších hudebních dvojic Neil Tennant a Chris Lowe se po dvou letech vrací do České republiky s unikátní show plnou hitových skladeb. Se svým turné Dreamworld: The Greatest Hits Live se tentokrát představí v pražském O2 universu 1. července 2024.

Naposledy u nás Pet Shop Boys vystoupili v červnu minulého roku, kdy zavítali do Fora Karlín. Jejich návrat je fanoušky velmi očekávaný, duo totiž přiveze i novou, již patnáctou studiovou desku, která by měla vyjít v dubnu příštího roku (2024). Ta vznikla v produkci Jamese Forda, anglického producenta, který má ve svém portfoliu i další legendární britské formace jako Depeche Mode, Arctic Monkeys, Foals nebo Gorillaz. Název nové desky však zatím nebyl odhalen.

Na svém kontě mají Pet Shop Boys tedy zatím čtrnáct studiových alb, přičemž všechna se dostala do první desítky žebříčků albových hitparád po celém světě. Od roku 1985, kdy skupina podepsala smlouvu s vydavatelstvím Parlophone Records, dvaačtyřicet jejích singlů dosáhlo ve Velké Británii na Top 30, z toho 22 hitů se dostalo do Top 10. Čtyři singly se dokonce dokázaly dostat na první místo. Pet Shop Boys jsou i díky těmto úspěchům zapsáni v Guinnessově knize rekordů z roku 1999 jako nejúspěšnější duo v historii britské hudby. V červnu letošního roku vydali navíc kompletní sbírku úspěšných singlů SMASH – The Singles 1985 – 2020. 

Za svou kariéru spolupracovali s celou řadou veleúspěšných jmen včetně Davida Bowieho, Lady Gaga, Madonny či Dusty Springfield. V minulosti byli headlinery mnoha předních světových festivalů jako Primavera Barcelona, Latitude UK, Roskilde nebo legendárního Glastonbury, jemuž vévodili v roce 2022. V rámci živých vystoupení si duo drží svůj originální styl synthpopového hudebního divadla, na němž v minulosti spolupracovalo s režiséry, designéry a umělci, jako jsou Derek Jarman, David Alden nebo Zaha Hadid.

Turné Dreamworld: The Greatest Hits Live, věnované největším hitům skupiny, odstartovalo již v květnu 2022 v Miláně a následně objíždělo arény v Evropě a Velké Británii. A sklidilo nemalý úspěch. Například londýnský deník Evening Standard popsal jejich vystoupení v londýnské O2 Areně jako "extatickou prezentaci 40 let geniality". V rámci turné Pet Shop Boys zvládli dvakrát vyprodat i slavný amfiteátr Hollywood Bowl v Los Angeles v Kalifornii.

Návrat synthpopových mágů tak fanouškům devadesátkové elektroniky opět slibuje velkolepou show plnou excentrického vizuálu s poutavým příběhem. 

Pet Shop Boys pořád hrají to, co umí nejlíp. Přečtěte si recenzi Jardy Konáše na dosud aktuální album Hotspot.