Policisté v Beskydech kontrolovali připravenost řidičů na zimu

5. prosinec 2023 07:20

Pokuta až 2000 korun na místě hrozí řidičům, kteří vyjedou na sníh na letních pneumatikách. Jak jsou řidiči v Moravskoslezském kraji připraveni na zimu? Nezaskočilo je počasí podobně, jak to někdy vyčítají silničářům? Na to se zaměřili policisté společně s preventisty z BESIPu u Rožnova pod Radhoštěm.

Hlavně zbytky sněhu a ledu na střeše po víkendové nadílce. Asi nejčastější prohřešek u kontrolovaných řidičů. „Většinou u menších vozidel to řidič zvládne, ale tu střechu nechává až nakonec a doufá, že ten sníh odlétne. U větších vozidel je problém očistit vrstvu na střeše,“ popisuje Pavel Blahut.

I za sníh a led na autě hrozí pokuta až 2000 na místě. V tom lepším případě. V tom horším může způsobit i nehodu. Koordinátor BESIPu Pavel Blahut řidiče spíše přátelsky upozorňuje.

Policisté zase kontrolují případný vliv alkoholu a hloubku vzorku u pneumatik. Podle Pavla Blahuta řidiči někdy podceňují správné nahuštění. „V pneuservise, když měnili pneumatiky na zimní, bylo třeba deset stupňů nad nulou, to nafoukali na tlak předepsaný výrobcem. Ráno mínus sedm stupňů a ten tlak v pneumatikách je jiný, je nízký,“ dodává Blahut.

Svícení v zimě

A problém v zimě bývá i svícení. „Velký nešvar je, že lidé jezdí se světly pro denní svícení a neuvědomují si, že vozidlo zezadu vlastně není vůbec vidět. Dnes jsme zmlsaní dobou. Ve starších vozidlech musel člověk světla zapínat, moderní vozy mají automaty na denní svícení a mnoho řidičů ani pořádně neví, jak se zapínají mlhová světla, popřípadě obrysová, potkávací světla,“ připomíná koordinátor BESIPu.

Policie podobné kontroly dělá několikrát za zimní období. Podle komisaře  Tomáše Zbranka z oddělení prevence jsou v přezouvání pneumatik čeští řidiči většinou disciplinovaní. V zimě ale doporučuje dát si před cestou dostatečnou časovou rezervu.

„Chce to prostě nějakou přípravu před jízdou. Musí se nachystat, věnovat péči vozidlu, než vyjedou,“ říká policista s tím, že řidiči hlavně nemají spěchat. I na dobře ošetřené vozovce může led kdykoliv překvapit.

Spustit audio

Související