Francouzský tým představil v uplynulou neděli nové dresy pro rok 2024 při setkání se svými příznivci v Cesson-Sévigné, což je předměstí Rennes, centra Bretaně, kde mj. sídlí Western Europe B&B Hotels, který se od nového roku stává druhým nejvýznamnějším partnerem týmu po bankovní a pojišťovací společnosti Arkéa.

B&B Hotels sponzoroval čtyři roky druhodivizní francouzský tým, který však před sezonou 2023 zkrachoval, takže se tato společnost po roční pauze vrací do světa velké cyklistiky. "Konečně jsme tady! Dnešní odhalení dresu pro rok 2024 upevňuje naši investici do tohoto vzrušujícího projektu,“ řekl Vincent Quandalle, generální ředitel Western Europe B&B Hotels.

V moderní Glaz Aréně, kam se vejde až 4,5 tisíce diváků, proběhla řada akcí od bike show, přes autogramiádu, akce pro děti až po společnou vyjížďku fanoušků s profesionály.

Getty - Biermans.jpg

Jenthe Biermans, 2. etapa Škoda Tour Luxembourg

Arkéa - B&B Hotels bude mít tři týmy. Kromě hlavního také kontinentální development o 14 jezdcích a ženský kontinentální o 12 závodnicích. Design dresů všech tří týmů je totožný, liší se jen logy a jejich umístěním a velikostí dalších partnerů. K žádné revoluci v tomto směru nedochází, charakteristickou zůstává i nadále barva červená v kombinaci s černou.

Hlavní hvězdou celodenní akce byl pochopitelně Arnaud Démare, na nějž tým bude spoléhat při sběru UCI bodů potřebných pro zachování úrovně World. Do týmu přišel od 1. srpna letošního roku poté, co vyvrcholily rozpory s vedením Groupama-FDJ, které ho vynechalo z nominace na Tour de France. Chvíli to sice trvalo, ale nakonec stihl v říjnu přinést do týmové pokladnice první dvě vítězství, byť jen na jedničkových Tour de Vendée, kde se s velkou silniční cyklistikou loučil Peter Sagan, a Paris - Bourges.

Co se týče složení týmu pro nastávající sezonu, osm lidí odešlo a šest přichází, takže soupiska obsahuje 29 jmen. Nejcitelnější ztráty představují Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL) a Hugo Hofstetter (Israel - Premier Tech). Kariéru ukončil Nacer Bouhanni, který se po těžkém pádu na Okolo Turecka z dubna roku 2022 marně snažil dostat letos do formy.  

Mozzato - Binche.jpg

Luca Mozzato, Binche-Chimay-Binche

Pokud zohledníme aktuální výsledky, tak si francouzský celek na přestupovém trhu mírně polepšil. Přichází totiž z Groupama-FDJ Démarův rozjížděč spurtů Miles Scotson, ze Soudal-Quick Step univerzál a klasikář Florian Sénéchal a podobný typ je i další Francouz Clément Venturini (AG2R Citroën). Naopak další tři vynikají jízdou v kopcích, ať už je to Ital Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Belgičan Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty), tak i Španěl Raúl García Pierna (Kern Pharma).

Co se týče UCI bodů, v letošním roce byla z WorldTeams horší jen kazašská Astana, naopak z druhodivizních nashromáždily víc bodů jak Lotto Dstny, tak Israel - Premier Tech. Takže je potřeba v následujícím roce, chtějí-li uchovat status World týmu, být úspěšnější.

Paris - Bourges.jpg

Arnaud Démare, Paris-Bourges

Zopakování letošních pouhých 11 vítězných zářezů, přičemž pouze dva byly ze závodů ProTour a žádný z World, by k vylepšení pozice nesjpíš nestačily. O oba nejvýznamnější úspěchy se zasloužili Clément Champoussin, když vyhrál čtvrtou etapu Arctic Race, a Jenthe Biermans vyhranou druhou etapou Okolo Lucemburska.

Mezi ty, o něž by se měl tým opírat především, patří kromě jmenovaných také Luca Mozzato (vítěz druhé etapy Tour de Limousin a jednorázovky Binche-Chimay-Binche), Cristián Rodríguez (mj. 2. na Giro dell´Appennino, 4. na Mount Ventoux a 13. na Vueltě) či Kévin Vauquelin (autor tří prvenství včetně celkového pořadí na Tour des Alpes Maritimes).

Ze snímků je zřejmé, že tým bude i nadále podporován společnostmi Bianchi či Ekoï.