Nechtěné stavitele hrází a dřevorubce mají na svých rybnících novohradští rybáři. Bobry nevidí rádi

5. prosinec 2023 14:24

Bobři přidělávají rybářům z Nových Hradů na Českobudějovicku starosti a hlavně práci. Zabydleli se na některých rybnících, kde dokáží napáchat škody za desítky tisíc korun ročně. Stopy bobra jsou jasně viditelné třeba u rybníků na Kaplicku.

„Tady máte pokácené stromy a větve natahané před výpustním zařízením. No, snažil se to vyloženě zacpat,“ ukazuje dílo bobra na rybníce Pižmový u Kaplice na Českokrumlovsku porybný Rybářství Nové Hrady Marek Rozvald.

„Vidíte, jak je to přesně nakousané. On sem hrne i bahno, aby voda přetékala jinudy. Když mu ji uberu, tak ono jde, postaví hráz a otočí mi vodu zase do rybníka. Musím neustále chodit, bourat mu hráze a všechno čistit,“ dodává.

Pracovníci Rybářství Nové Hrady se s bobrem setkávají stále častěji. „Mladí bobři, kteří vytáhli ze Šumavy, se stahují k nám a začínají nám dělat velké nepříjemnosti,“ potvrzuje ředitel Lubomír Zvonař.

Rybník Pižmový letos rybáři nelovili, ale bobr se zabydlel i jinde a tam jim práci zkomplikoval. „Když dneska jedeme lovit, tak už s sebou musíme vozit motorové pily a nejdřív se prořezat k výpusti, abychom tam mohli zajet. Až pak můžeme začít lovit. To je komplikace, která začíná být čím dál tím větší,“ popisuje Lubomír Zvonař.

Čtěte také

Některé hráze dokáže bobr pořádně narušit. „Máme rybníky, kde dovede udělat pořádné tunely do hrází, ucpe propusti, potom se propadá i cesta. A ono to není jen tak. Myslíte si, že vyčistíte pár větviček, ale to je dneska na bagr a není to levná záležitost. Poškozuje se tím i rybniční zařízení,“ připomíná ředitel Rybářství Noví Hrady.

Rybáři můžou dostat od státu za tyto škody kompenzace. Ministerstvo financí jen loni řešilo desítky žádostí. „V loňském roce byly vyplaceny kompenzace za škody způsobené bobrem evropským ve výši téměř 3 miliony 350 tisíc korun. Z toho nejvíce bylo vyplaceno Jihomoravskému kraji, a to více než dva miliony korun,“ uvádí mluvčí Petr Habáň.

Bobr patří mezi chráněné živočichy, jeho odstřel je přesto na většině území Jihočeského kraje povolený. Tyto hlodavce ale loví jen málokdo.

Spustit audio

Související